1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. BAĞIŞ: `WASHİNGTON`DA BAŞBAKAN ERDOĞAN`IN YAPACAĞI ZİYARETLE İLGİLİ BÜYÜK HEYECAN VAR`
BAĞIŞ: `WASHİNGTON`DA BAŞBAKAN ERDOĞAN`IN YAPACAĞI ZİYARETLE İLGİLİ BÜYÜK HEYECAN VAR`

BAĞIŞ: `WASHİNGTON`DA BAŞBAKAN ERDOĞAN`IN YAPACAĞI ZİYARETLE İLGİLİ BÜYÜK HEYECAN VAR`

TÜRKİYE AB BAKANI VE BAŞMÜZAKARECİ BAĞIŞ WASHİNGTON'DA

A+A-

BAĞIŞ: "(BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN WASHİNGTON ZİYARETİ) BEN İLK DEFA AMERİKAN TARAFINI BİR ZİYARETLE İLGİLİ BU KADAR HEYECANLI GÖRDÜM"

"(SURİYE) MÜDAHALE GERÇEKTEN KAÇINILMAZDIR, AMA KİMYASAL SİLAHLAR OLMASA BİLE KAÇINILMAZDI"

AB Bakanı ve Başmüzakareci Egemen Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek ay Washington'a yapacağı ziyaretle ilgili, "Türk-Amerikan ilişkilerinin son 30 yılını yakından takip etmiş bir kişi olarak şunu özellikle vurgulamak istiyorum; ben ilk defa Amerikan tarafını bir ziyaretle ilgili bu kadar heyecanlı gördüm" dedi.

Bağış, Washington'daki temasları kapsamında ABD Ticaret Bakanı Vekili Rebecca Blank ile görüştü, daha sonra da ABD'deki Türk çatı kuruluşlarından Türk Amerikan Dernekleri Asamblesinin (ATAA) düzenlediği Türk Amerikan Ulusal Kongresinin, resepsiyonuna katıldı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde verilen resepsiyon sonrasında Türk basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayı ortasında ABD'ye düzenleyeceği ziyaret öncesinde Washington'daki durumla ilgili Türk Amerikan ilişkilerinin son 30 yılını yakından takip etmiş bir kişi olarak, ilk defa Amerikan tarafını bir ziyaretle ilgili bu kadar heyecanlı gördüğünü belirtti.

"TALİMAT BİZZAT BAŞKAN OBAMA'DAN"

ABD ile Türkiye arasındaki birçok üst düzey zirvenin hazırlanmasında görev aldığını hatırlatan Bağış, "Hem son 11 yıllık AK Parti iktidarında hem de daha evvelinde ABD'deki lobicilik ve dernekçilik çalışmalarının parçası bağlamında Türk-Amerikan ilişkilerinin son 30 yılını yakından takip etmiş bir kişi olarak şunu özellikle vurgulamak istiyorum, ben ilk defa Amerikan tarafını bir ziyaretle ilgili bu kadar heyecanlı gördüm" ifadelerini kullandı.

Bağış şöyle devam etti:

"Sadece Türkiye Cumhuriyetinin bir başbakanını ağırlama heyecanıyla değil, küresel bir lideri ağırlama heyecanıyla, çok büyük bir hassasiyetle hazırlık yaptıklarını gördüm. Bu ziyaretin en ufak detaylarına kadar planlamalar yapılıyor ve bunun talimatının da bizzat Başkan Barack Obama tarafından verildiğini de kendileri vurguladılar."

ABD Başkanı Obama'nın, Başbakan Erdoğan ile olan şahsi dostluğuna, ABD'nin dış politika öncelikleri açısından Türkiye ile ilişkilerinin gelişmesine çok önem verdiğini, bu yüzden de ABD detaylı hazırlık içerisinde olduklarını gördüğünü söyledi.

Washington'da hazırlıkların detaylarıyla ilgili bilgilendirildiğini vurgulayan Bağış, "Gerçekten ben de Türkiye Cumhuriyetinin bir vatandaşı olarak, benim başbakanıma gösterilen bu ilgiden göğsüm kabardı, gururlandım" diye konuştu.

WASHİNGTON TEMASLARI

Washington'da bulunduğu süre içerisinde çok faydalı temaslar yaptığını kaydeden Bağış, asıl geliş amacı olan Türk Amerikan Ulusal Kongresinin açılışını yapmaktan ve ABD'deki Türk derneklerinde Türkiye'nin haklarını savunmak için cansiperane şekilde mücadele edenlerin motivasyonunu artırmaya yönelik düzenlenen toplantıda bulunmaktan büyük onur duyduğunu dile getirdi.

Bağış, Washington'da Türk Amerikan Ulusal Kongresinden ve ABD yönetiminden çeşitli isimlerle görüşmeler yaptığını anlattı.

Bu çerçevede, ABD Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Beyaz Saray'da temaslarda bulunduğunu,  farklı lobilerin temsilcileri ve Kongre üyeleriyle görüştüğünü bildiren Bağış, temaslarında Türk-Amerikan ilişkileri, Türkiye'nin AB ile müzakere süreci, Türkiye ile ABD arasında devam eden stratejik işbirliğinin ekonomik boyutunun da yükseltilmesine yönelik adımlar gibi konuların masaya yatırıldığını aktardı.

Temaslarında, AB ile ABD arasında başlayacak serbest ticaret anlaşması müzakerelerinde Türkiye'nin de Gümrük Birliği üyesi bir ülke olarak haklarının güvence altına alınmasına verdikleri önemi ortaya koyduğuna dikkati çeken Bağış, Suriye, İran, Irak, Kıbrıs gibi konuların da gündeme geldiğini, bu konularda Türkiye'nin resmi tezlerini bir kez daha anlatma imkanı bulduğunu söyledi.

SURİYE

Bağış, görüşmelerinde, Suriye'de Esed rejiminin kimyasal silah kullandığı iddialarını da değerlendirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"ABD, yeni birtakım bulgularla Suriye'deki Esed rejiminin kimyasal silah kullandığını, bu yüzden artık müdahalenin kaçınılmaz olduğuna yönelik tartışmaları yaşıyor. Bu konu gündeme geldiğinde ben şöyle bir cevap verdim: Evet müdahale gerçekten kaçınılmazdır, ama kimyasal silahlar olmasa bile kaçınılmazdı, çünkü bugün Suriye'de günde ortalama 150 vatandaşını öldüren bir dikta rejimi var. Kendi şehirlerini bombalayan, vatandaşları arasında ayrım yapmadan katleden bir zihniyet, bir rejim var ve buna karşı duyarsız kalmak da hiçbirimizin hakkı değil, hepimizin mesuliyeti var.

Hatırlarsanız Kosova'da, Bosna'da insanlar patır patır öldürülüyordu ve uzun süre uluslararası kamuoyunun eylemsizliği nedeniyle çok hayat kaybedildi. Şu anda Suriye'de yaşananlar, Kosova'da, Bosna'da geçmişte yaşananların küçük bir boyutudur. Nasıl o dönem ABD ve zamanın ABD Başkanı Bill Clinton müdahale ettiyse Sayın Obama ve arkadaşlarının da özellikle BM Güvenlik Konseyi üyeleri nezdinde bir an evvel daha yoğun bir diplomasi süreci başlatmaları ve Güvenlik Konseyinden alınacak bir kararla uluslararası camianın ortak bir tepkisini ortaya koyabilmeleri için daha aktif siyaset gütmeleri gerekmektedir."

Bağış, Washington'daki temasları sırasında Türkiye'nin bu doğrultudaki görüşlerini aktarma fırsatı bulduğunu belirterek, "Zannediyorum Amerikalıların da Suriye konusundaki hassasiyetlerinde çok ciddi artışın olduğu bir döneme denk geldi, bu çağrılarımızda çok ciddi mesafe alındığını ortaya koydu" dedi.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.