1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Bursa'daki saldırıda flaş iddia
Bursa'daki saldırıda flaş iddia

Bursa'daki saldırıda flaş iddia

Canlı bomba yürürken....

A+A-

Bursa’yı sarsan canlı bomba eyleminde20 kişi yaralandı. Kadın teröristin cami avlusuna giremeden ayağı takılıp düşünce üzerindeki bombanın ‘kontrolsüz’ şekilde patladığı ihtimali öne çıkıyor. Saldırıyla ilgili tüm şüpheler DAEŞ üzerine yoğunlaştı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin “acil mesaj” başlığıyla Türkiye’deki ABD vatandaşlarına turizm bölgelerindeki olası terör saldırıları konusunda uyarı mesajı göndermesinin ardından Bursa’da dün Ulu Camii yakınında 25 yaşlarındaki ve terör örgütü IŞİD üyesi olduğu değerlendirilen bir kadın teröristin üzerindeki bomba patladı. Teröristin avluya giremeden ayağı takılıp düşünce üzerindeki bombanın patladığı, böylece olası bir facianın eşiğinden dönüldüğü değerlendiriliyor. Bursa’da büyük panik yaratan şiddetli patlamada, canlı bomba eylemcisi öldü, aralarında ambulanslarla hastanelere taşınan 13 yaralının da bulunduğu 20’ye yakın kişi saldırıdan etkilenerek tedaviye alındı.

Olay, dün saat 17.26’da tarihi Ulu Camii bahçesinin batı kapısında meydana geldi. İkindi namazının ardından vefat eden bir kişinin cenazesinin kaldırıldığı camideki kalabalığın dağılmasının ardından, bahçenin tarihi Kapalıçarşı tarafındaki batı kapısı yakınına gelen bir kadının üzerindeki düzenek kontrolsüz şekilde patladı.

‘Ciddi bir vaka yok’
Patlama kentin büyük bölümünde duyulurken, sokaktakiler bir anda kendilerini can pazarında buldu. Canlı bombanın parçalanarak öldüğü patlamada, şarapnel parçası ve cam kırıklarından yaralananlar hastaneye kaldırdı. Olay yeri inceleme ekipleri geniş çaplı çalışma başlatırken, polis telsizinden kentteki hassas noktalar ve kamu binaları ile kalabalıkların bulunduğu yerlerde güvenlik önlemlerinin artırılması yönünde anonslar yapıldı.

Emniyet yetkilileri, saldırının “canlı bomba” eylemi olduğunu, 25 yaşlarındaki kadın teröristin parçalanarak öldüğünü ve hastaneye kaldırılan yaralıların hayati tehlikesinin olmadığını açıkladı. sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Ankara’da yaptığı açıklamada “Kulak çınlaması gibi ayaktan gelen vakalarla birlikte hastaneye müracaat sayısı şu anda son bilgi, yaklaşık 20 civarına ulaştığı şeklinde. Ciddi vaka, ağır vaka, hayati risk taşıyan bir vakamız söz konusu değil, çok şükür” dedi. Müezzinoğlu, bir gazetecinin “Bursa’ya gidecek misiniz?” sorusunu da “Bu akşam bilgileri takip edelim. Muhtemelen yarın Sabah, İçişleri Bakanımızla birlikte programı değerlendireceğiz” diyerek yanıtladı. Patlamada Mehmet Ateşer, Mehmet Kul, Emre Çalışkan, Canberk Filiz, İsmail Hakkı Şentürk, Adem Güzel, Bayram Ayhan, Ayşen Öztürk, Fatma Çimen Biçer, Adnan Açık, Özlem Aksızlar, Havva Demirdaş, Fatma Demirdaş, İrem Yıldız, Kader Ölçen ve Tuğba Işık’ın yaralandığı ve Muradiye ile Çekirge Devlet hastanelerinde tedaviye alındığı öğrenildi. Sesten etkilenerek hastaneye başvuran Harun Güraslan ve Serkan Aslan’ın da tedavilerinin yapıldığı belirtildi. Durumları iyi olan birçok yaralı tedavilerinin ardından taburcu edildi.

IŞİD bağlantılı olabilir
Cumhuriyet Savcısı ile birlikte olay yerine giderek yetkililerden bilgi alan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, saldırıda yaralanan vatandaşları ziyaret etti. İki kişinin kaçtığı yönündeki bir soru üzerine Karaloğlu, “Orada vatandaşımızın panik olarak gördüğü şeylerdir. Şu anda bizim tespitimiz tek kişi, ama çalışmalar devam ediyor” dedi. İntihar saldırısını düzenleyen kadın teröristin cesedinin bulunduğu bölgede uzun süre inceleme yapan ekipler parmak izi aldı. Güvenlik kameralarına da yansıyan intihar saldırısının terör örgütü IŞİD tarafından yapılmış olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu belirtildi.

23 Nisan’da gelmiş
23 Nisan’da Şanlıurfa’dan Bursa’ya geldiği tespit edilen 25 yaşlarındaki teröristin Diyarbakır Bismil nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.

Erdoğan bilgi aldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile telefonda konuşarak saldırıya ilişkin bilgi aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da, saldırının ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Bursa Valisi Münir Karaloğlu ile görüştü. Ak Parti Genel Merkezi’nde Ala ile bir araya gelen Davutoğlu, ardından Karaloğlu ile de telefonda görüştü. Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da saldırıyla ilgili açıklama yaparak, “Bu hain terör saldırılarını lanetliyorum” ifadelerini kullandı.

‘Dükkanın önü bir anda toz oldu’
Olay yeri yakınındaki pasajda dükkanı bulunan Yavuz Kılıç, AA’ya yaptığı açıklamada, patlama anında dükkanının önünde olduğunu söyledi. Kılıç, çok yüksek bir ses duyduklarını ifade ederek, “Benim dükkanın önü bir anda tozla doldu. Esnaf arkadaşlarla şaşkın bir şekilde sağa sola bakarak ne olduğunu anlamaya çalıştık. Bulunduğumuz yerde lokantalar vardı. Orada bulunan kadınlar ve çocuklar patlamanın şokuyla ağlamaya başladılar” diye konuştu. Kılıç, “Patlamanın olduğu yerdeki dükkanların ön cephesi dağılarak pencereleri kırıldı. İçerideki müşterilerden ufak tefek yaralananlar oldu. Dükkanların içinden yaralı halde çıkanlar vardı. Yerde yaralı halde yatan insan yoktu. Yaralılarda patlamanın şiddetiyle kırılan cam parçalarından yaralananlardı” dedi

‘Ölü yada yaralı görmedim’
Çarşı esnafından Mehmet Şen de patlama sırasında dükkanda olduğunu belirterek, sesi duyduğu anda dışarıya çıktığını söyledi. Şen, “Çevredeki vatandaşların kaçışmalarına ve paniğine tanık oldum. Herhangi bir yaralı ya da ölü görmedim. Zaten kısa sürede güvenlik güçleri önlemler aldı. Bizi de o alandan hemen uzaklaştırdılar. Korktuk, inşallah böyle şeyler bir daha yaşanmaz” diye yaşadıklarını anlattı.

Bursaspor’dan kınama mesajı
Bursaspor Kulübü, patlamaya ilişkin kınama mesajı yayınladı. Kulübün resmi internet sitesinde, “Lanetliyoruz” başlığıyla yer verilen mesajda, şunlar kaydedildi: “Hain terör saldırısında 6 vatandaşımızın yaralanmış olduğunu derin  bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Şehrimizin merkezinde meydana gelen bu hain  terör saldırısını lanetle kınıyor, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Bursa’mıza geçmiş olsun.”

Milliyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.