1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. FACEBOOK'UN SONU GELİYOR
FACEBOOK'UN SONU GELİYOR

FACEBOOK'UN SONU GELİYOR

Facebook'un sonu geliyor

A+A-

Dijital dünyaya şekil veren Wired dergisinin kurucu editörü Kevin Kelly’e göre robotlardan korkmamıza gerek yok. Sosyal medya meselesini büyütmemize de,uygulamalara boğulmamıza da... İşte, teknoloji gurusundan şaşırtıcı tespitler, beklenmedik öngörüler Tüm meslekler robotlara devredilmeli...

20 yıl evvel Wired dergisini kurarken bu kadar dijitalleşeceğimizi tahmin eder miydiniz?

Tamamen yanıldık. Sadece biz değil, herkes yanıldı. İnsanların internetten beklediği daha iyi bir televizyon olmasıydı. 5 bin kanallı bir televizyon gibi bir şey belki. Asıl atlanılan nokta kullanıcıların katkısı oldu.

Wired’ın döne dolaşa sorduğu bir soru: Robot insanlığın yerini alacak mı?

Saçma bir endişe. İnsanlar, mesleklerini robotlara elleriyle vermeli. Bizim yerimize onlar çalışmalı.

Neden?

Çünkü onlar bizden daha iyi iş çıkarıyorlar. İnsanların sadece tek bir mesleği olmalı o da robotlara yapacakları işleri bulmak, meslekler üretmek. Veznedarlık, fabrika işçileri, taksicilik... Bunlar insanlık için korkunç meslekler! İnsanların bu işleri yapmaya izni bile olmamalı. Fiziksel güç gerektiren mesleklerin tamamı robotlara devredilmeli.

Peki biz ne yapacağız?

Robotlara nasıl yapıldığını bildiğimiz teknik işleri devredip biz robotların yapamadığı tek şeyi yapacağız: Düşünmek, sadece düşünmek ve fikir geliştirmek, fikir mühendisliğine soyunmak.

Milyar dolarlık yeni bir cumhuriyet ve bireyleri var artık: Aplikasyon jenerasyonu. Sizce neleri değiştirecekler?

- Hiçbir şeyi. Aplikasyon meselesi çok abartılıyor. Çoğu işe yaramaz, çöpten ve boşuna yer kaplıyor. Tanıdığım her ergen, dâhiyane bulduğu fikirle ilgili bir uygulama yazıyor. Telefonunu uygulamalarla doldurmak, hayatını bunlara göre yaşamak gelip geçici bir modadan başka bir şey değil.

Teknoloji markalarının amansız rekabetine tanıklık ettiğimiz bir dönem. Sizce kim kazanır?

80’lerde kimsenin IBM’in yanına bile yaklaşamayacağı düşünülürdü. IBM’i kim yıktı? Bir yazılım markası olan Microsoft. Peki, 90’larda Microsoft’u kim tahtından indirdi? Bir arama motoru olan Google. Aynı alanda kafa kafaya rekabet eden değil, farklı bir amaca hizmet eden, yeni bir şey söyleyen Google’u devirecek.

Sizin adayınız kim?

Dropbox. (Tablet, telefon, laptop gibi tüm akıllı aygıtlarınızın bulut sunucu sayesinde eşlenmesini sağlayan, birine yüklediğiniz dosyayı diğer sunuculara da otomatik olarak kopyalayan bir uygulama) Yakında tıpkı Google gibi elimiz, kolumuz, bacağımız olacak. Onsuz hareket edemeyeceğiz.

Sosyal medyanın sonu yakın

Twitter ve Facebook’un geleceği yok. Para kazanmıyorlar çünkü. Bu firmalar sağlıklı bir iş modeline sahip değiller. Ellerinde satılacak,gelir sağlanacak bir ürün yok. Reklam alanlarıyla ancak kendi giderlerini karşılayabiliyorlar. Sosyal medya, yeni jenerasyonun
obsesyonundan, başka bir şey değil. Bir önceki jenerasyon da kafayı atarilere, videooyunlarına, kasetlerine takmıştı. Bir sonraki jenerasyonsa ‘Virtual reality’nin (sanal gerçeklik) ve akıllı kıyafetlerin bağımlısı olacak.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.