1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. Hazal Kaya'ya büyük sürpriz!
Hazal Kaya'ya büyük sürpriz!

Hazal Kaya'ya büyük sürpriz!

Hazal Kaya'ya büyük sürpriz!

A+A-

Fatih Aksoy, "Sinemadan Günümüz Dizilerine Kadının Yükselişi" panelinde konuştu.

Dizi ve film yapımcısı Fatih Aksoy,  "İyi kadın  yazarların bu sektöre girip çalışması, kadın hikayelerinin çok daha iyi olmasını  sağladı. Ben her halükarda kadınları erkeklere oranla çok daha yaratıcı ve zeki  buluyorum." dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 55.  UluslararasıAntalya Film Festivali etkinlikleri çerçevesinde, "Sinemadan Günümüz Dizilerine Kadının Yükselişi" paneli düzenlendi.

Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu'nda düzenlenen panelde,  panel yöneticisi Muammer Brav'ın sorularını yanıtlayan dizi ve film yapımcısı  Fatih Aksoy, dizilerindeki güçlü kadın karakterini yaratırken annesinin hayatıyla  bağlantı kurduğunu söyledi. Son yıllarda güçlü kadınların hikayelerinin daha çok  izlendiğini kaydeden Aksoy, "Bunun sebebi biz değiliz, sizsiniz. Seyirci neden  güçlü kadınları seyrediyor, bakmak lazım." diye konuştu.

Kadın ve erkek oyunculara eşit ücret ödeyip ödemediğinin sorulması  üzerine Aksoy, Özge Özpirinçci ve Hazal Kaya'yı işaret ederek, "Arkadaşlara çok  ücret ödüyorum, eşit falan değil. Dizinin erkek oyuncuları onların aldığının  yarısını falan alıyor." dedi.

Bu yıl 7 dizi hazırladığını ve 7 dizinin senaristinin de kadın  olduğunu anlatan Aksoy, "Yapımcı düzeyinde sektörümüzde kadın ve erkek eşit değil  ama size şunu söyleyeyim, geçen sene ve bu sene erkek senaristlerle çalışmadık. 7  dizinin senaristi de kadın. Bu dizilerinin 3'ünün yönetmeni kadın, uygulayıcı  yapımlarının tamamı kadın. İyi kadın yazarların bu sektöre girip çalışması, kadın  hikayelerinin çok daha iyi olmasını sağladı. Ben her halükarda kadınları  erkeklere oranla çok daha yaratıcı ve zeki buluyorum. Kadın yazarların daha fazla  olmaya başlaması kadın hikayelerinin içini dolduruyor." diye konuştu.

Televizyon dizilerinin bir sanat eseri olmadığını, üretildiğini ve  tüketildiğini anlatan Aksoy, dizinin hayatta kalabilmesi için reyting  ölçümlerinin önemli olduğunu vurguladı.

"Niye aksiyon üretmiyorum diye dert etmiyorum"

Türkiye'de dizilerin neden hep dram ağırlıklı yapıldığı, bir süper  kahramanın neden yaratılmadığının sorulması üzerine Aksoy, şöyle konuştu:

"Hepimiz dünyada aynı kamerayı, aynı malzemeyi kullanıyoruz. Türklerin  iyi olduğu bir alan var, çok iyi drama üretiyorlar ama aksiyon üretme konusunda  ne öyle bir birikimimiz var ne de o kadar çok paramız var. Onu da Amerikalı  üretsin, ne yapayım. Zaten bir Türk süper kahraman nasıl olur, onu da bilmiyorum.  Bir uzaylı İstanbul'a gelir mi? Buna kimse inanmaz. New York'a gider herhalde.  Niye aksiyon üretmiyorum diye dert etmiyorum. Bu koşullanmayla boğuşmaktansa  Amerikalıların ve kimsenin bizimle yarışamayacağı bir alanda gitmenin daha doğru  olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de üretilmiş bir diziyi dünyada 1 milyar insanın  izlemesinin ne kadar önemli olduğunu ben biliyorum. Adını Feriha Koydum dizisi  dünyada en fazla sayıda insanın izlediği diziler sıralamasında ilk 3'tedir.  Yalnızca Hindistan'da 100 milyona yakın insan seyretmiş. Kadın dizisi Meksika'da  yayımlanmaya başladı, Meksika'da 15 milyon insan kadın dizisini izledi. Bu kadar  insana bu dizileri izletmenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu, Amerikan  dizilerinin yapamadığı bir şey. Amerika dizileri Latin Amerika'da küçük  kanallarda izleniyor, Avrupa'da izleniyor. Asya'da izlenmiyor."

Aksoy, Türkiye'de ana kanallarda günde ortalama 7 dizi gösterildiğini,  dijital platformda da son 2 yılda 8-10 iş yapıldığını ve dijital platformun çok  da başarılı olunamadığını dile getirdi. Türkiye'de aksiyon gibi ana kanallarda  yapılamayan ve yapılmaktan korkulan konular olduğunu vurgulayan Aksoy, örneğin  kahramanı eş cinsel olan bir dizinin Türkiye'de yapılamayacağını, ana akım  kanallarda bunun izleyiciye itici geldiğini, uyarladıkları dizilerde de bu  unsurları diziden ayırdıklarını söyledi.

--3755881.jpeg

Özge Özpirinçci ve Hazal Kaya

Panelde konuşan oyuncu Özge Özpirinçci de "Kadın" isimli dizide  oynadığı "Bahar" karakterinden sonra karşılaştığı birçok kadının kendisine  sarılarak "benim hayatımı anlatıyorsun" dediğini söyledi.

Dizilerin ömrünü reytinglerin belirlediğini, aslında 80 milyon için  dizi yaptıklarını, fakat reyting ölçümlerinin yaklaşık 3 bin haneye konulan  cihazlarla yapıldığını anlatan Pirinçci, "80 milyona dizi yapıyoruz mantığıyla  yola çıkarken aslında 3 bin haneye dizi yapıyoruz. Dizi arz-talep üzerine kurulu  bir sistem. Dizide aslında ne başrol oyuncusu ne kanalı ne de günü çok önemli  değil. Bir hikaye sizi çekiyorsa devam ediyor. Kadın veya erkek gibi bir ayrıma  da bakılmıyor." dedi.

Özpirinçci, tüm dünyada yükselişe geçen feminizm ve eşitlik gibi  kavramların Türk dizilerini de etkilediğini ifade etti.

Oyuncu Hazal Kaya da Türkiye'de kadınların aslında çok güçlü olduğunu  fakat sahip oldukları gücün farkında olmadıklarını, şimdi şimdi kendilerine değer  vermeyi öğrendiklerini söyledi.

Panelin sonunda sahneye getirilen doğum günü pastası ile Hazal Kaya'ya  sürpriz yapıldı. Kaya, sürpriz doğum günü pastasını keserken göz yaşlarına hakim  olamadı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.