1. HABERLER

  2. SPOR

  3. KUZEY'DE UMUT GÜNEY'DE TEPKİ
KUZEY'DE UMUT GÜNEY'DE TEPKİ

KUZEY'DE UMUT GÜNEY'DE TEPKİ

Kuzey'de umut Güney'de tepki

A+A-

 

KKTC'nde Süper Lig'de mücadele eden Değirmenlikspor’un Rum Kesimi’nden iki oyuncu alması olay yarattı. Transferlerin ardından Kuzey'de kalıcı barışa dair umut, Güney'deyse tepki var.

Dimitri Vasiliou, Kıbrıs Rum Kesimi vatandaşı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Süper Ligi takımlarından Değirmenlikspor’la anlaştı ve futbol hayatını bu takımda sürdürüyor. Dimitri’nin transferi, bir kulüp değiştirmenin çok ötesinde. O, Ada'da, Güney'den Kuzey'e transfer olan ilk Rum futbolcu.

Dimitri, Larnaka’da yaşıyor ve antrenmanlara gelebilmek için her gün sınır geçiyor. Rumlardan aldığı tehditler yüzünden ailesini koruma düşüncesiyle transferi hakkında kimseyle konuşmuyor.

Dimitri’nin bu transferi, Ada'nın kuzeyiyle güneyi arasında, sportif anlamda ilk resmi temas. Değirmenlikspor Başkanı Emir Ali Öztüccar, bu transferlerin adaya kalıcı barışı getirebileceğini söylüyor:

“Eğer bir gün gelip de bir şeyler olacaksa, önce yakınlaşma olması gerekir ki diğer adım atılsın. Bunun yolu da bence sporla, futbolladır.”

Dimitri’nin transferinin ardından Salamania takımından yakın arkadaşı Argiri Hristofi de adanın kuzeyine geçti. Bu transfer, Güney'deki tepkileri daha çok arttırdıysa da Argiri bunları hiç umursamıyor:

“Transferimin ardından hakkımda çok şey yazıldı, çizildi. Hiçbiri umurumda değil. Futbol dünyada gittiği her yere barış götürür. Bu şekilde bir gün barışı sağlayacağız. Benim nerede oynayıp, nerede oynayamayacağıma kimse karışamaz çünkü bu benim hayatım.”

Bu transferlerin çıkış noktası, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun girişimiyle, FIFA’nın denetiminde, Rum kesimiyle Zürih’te imzalanan ve Ada'nın kuzeyi ile güneyi arasında oyuncu transferine izin veren anlaşma.

Anlaşmanın fikir babası, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Sertoğlu, barış için liderlerin değil toplumların kaynaşması gerektiğini belirtiyor:

“Ara transfer döneminde birçok futbolcu daha buraya gelip futbol oynayacak. Sen istediğin kadar barış yap, iki lider anlaşsın. İki toplum birbirine güvenmezse, sırt sırta verip de bir şeyleri başaramamışsa, birlikte sevinmeyi öğrenmemişse, senin yaptığın anlaşma uzun vadeli olmaz. Önce bunların yapılması lazımdır."

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Değirmenlik başta olmak üzere tüm kulüpler, artık sadece kendi aralarında oynamak değil, sınırların dışına da çıkmak istiyor.



Al Jazeera

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.