1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. NASA'DAN TARİHİ GÖREV
NASA'DAN TARİHİ GÖREV

NASA'DAN TARİHİ GÖREV

NASA'DAN TARİHİ GÖREV

A+A-

NASA, Apollo görevlerinden bu yana hazırladığı ilk derin uzay kapsülü Orion'u ateşledi. Orion'un görevi 2030'lu yıllarda Mars'a düzenlenecek görevin ilk ayağı olarak görülüyor.

Kapsülün saat dün yapılması bekleniyordu ancak hava şartları nedeniyle bugüne kaldı. Kapsül bu kez herhangi bir erteleme olmadan ateşlendi. NASA Orion uzay kapsülünü, Ay, asteroidler ve Mars gibi hedeflere ulaşmak için geliştirdi. Orion NASA'nın sahip olduğu en büyük roket Delta 4 Heavy roketiyle uzaya gönderildi.

Testte, Orion yerden 5 bin 800 km yükselecek ve Dünya'ya saaatte 32 bin kilometre hızla geri dönecek. Bu aşamada Orion'un bugüne kadar geliştirilen en güçlü ısı kalkanı yaklaşık 2800 derece sıcaklığa karşı koyacak.

California açıklarında San Diego'nun 970 km açığına düşmesi planlanan Orion'un ilk denemesi, TSİ 18.29'da sona erecek. Orion denemesinden elde edilecek başarı, NASA tarafından 2030'lu yıllarda Mars'a düzenlenecek görevin ilk ayağı olarak yorumlanıyor.

Orion, NASA'nın yeni nesil derin uzay roketi Space Launch System (SLS) ile 2017 veya 2018'de denenecek. 2025'te asteroidlere insan taşıması için kullanılması hedeflenen Orion'un 2030 ve sonrasındaki görevleri, Mars olacak.

Orion'un erişmesi hedeflenen uzaklık, Dünya'dan ortalama 384 bin kilometre mesafede bulunan Ay'a gönderilen Apollo araçlarından bu yana insan taşıması için tasarlanan bir aracın eriştiği en uzun mesafe olacak. Apollo görevinin gerçekleştirildiği 1972'den bu yana, hiçbir insan taşıyan uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) bulunduğu 400 km mesafenin ötesine geçmedi. 

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.