1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. POLİS ODTÜ'DE ÖLÜMCÜL KAPSÜL KULLANDI
POLİS ODTÜ'DE ÖLÜMCÜL KAPSÜL KULLANDI

POLİS ODTÜ'DE ÖLÜMCÜL KAPSÜL KULLANDI

Polis ODTÜ'de ölümcül kapsül kullandı

A+A-

Gezi Parkı eylemleri sırasında Okmeydanı’ndan polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastane hayatını kaybeden Berkin Elvan için Ankara ayağa kalktı. Ankara’nın dört bir yanında yapılan gösterilere polisin müdahalesi sert oldu. Polisin Gezi eylemlerinin ilk günlerinde kullandığı ölümcül silah FN-303 silahından çıkan “bizmut” kapsülleri de kullandığı görüldü.

BİR EKMEK, BİR KİŞİLİK EYLEM

Sabah saatlerinde Kızılay Güvenpark’ta bir kişi merdivenlere oturarak oturma eylemi başlattı. Önüne bir ekmek koyan gösterici sessiz bir şekilde saatlerce protestosunu sürdürdü. Öğle saatlerinden itibaren çok sayıda kişi de Güvenpark’a gelerek oturma eylemi başlattı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler ile Ankara İletişim Fakültesi’nde bir grup öğrenci dersleri boykot etti, dersler ise iptal edildi. 

ODTÜ’YE MÜDAHALE

ODTÜ yerleşkesi içinde toplanan yaklaşık 2 bin öğrenci Başbakanlığa yürümek istedi. Eskişehir yoluna çıkarak yürüyüş başlatan öğrencilere polisin müdahalesi sert oldu. Polis, öğrencilere TOMA ile boyalı su sıktı ve biber gazı ile müdahale de bulundu. Bu arada polisin Gezi eylemlerinin ilk günlerinde kullandığı FN-303 silahından çıkan bizmut kapsüllerini kullandığı dikkat çekti. Öğrencilerin bazıları müdahale sırasında ODTÜ yerleşkesine kaçarken, bazıları ise yolu trafiğe kapattı. Polis ile öğrenciler arasında kovalamaca oldu. Polislerin, yakaladıkları öğrencileri coplarla şiddet uyguladığı görüldü. Polisten kaçan bir grup öğrenci ise CHP Genel Merkezi’ne sığındı.

ÖLÜMCÜL SİLAH

Ankara polisi göstericilere müdahalede FN-303 silahından çıkan “bizmut” kapsüllerini kullandı. FN-303 silahı birçok Avrupa ülkesinde ölümcül silahlar kategorisine alınarak yasaklanmıştı. Türkiye’de ise ilk kez Gezi eylemleri sırasında kullanılmıştı. Polis kapsülü Gezi eylemlerinden sonra tekrar Berkin için yapılan eylemlerde kullandı.

DURAN KADININ GÖZYAŞLARI

Güvenpark’a gelen bir kadın “duran kadın” eylemi başlattı. Yaklaşık bir saat hareketsiz kalan kadın ardından gözyaşlarını boğuldu. Kadının gözyaşları duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Bu arada çok sayıda vatandaşta alkışlarla protesto gösterisine katılanlara destek verdi.

KIZILAY SAVAŞ ALANI

Kızılay’da öğle saatlerinde başlayan toplanmalar öğrenci gruplarının katılımı ile 5 bin kişiye ulaştı. Burada Berkin Elvan fotoğrafları taşıyan ve sloganlar atan grup belediye otobüslerini durdurarak üzerlerine Berkin Elvan fotoğrafları yapıştırdı. Başbakanlık önünde barikat kuran polis akşam 18.30’da göstericileri dağıttı. TOMA ve akreplerle müdahalede bulunan polis göstericilere karşı şiddetin dozunu arttırdı. Ara sokaklara kaçan göstericileri kovalayan polis meydanın her noktasına gaz sıktı. Polisin göstericilerin kaçtığı alışveriş merkezilerine de gaz sıktığı görüldü. Polisin müdahalesi sonucu merkezdeki esnaf kepenk indirdi. Mesai bitimi nedeniyle evlerine gitmek için duraklarda bekleyen vatandaş da gazdan etkilendi. Ara sokaklara dağılan göstericiler sık sık sloganlar atarak meydana yürümek istedi. Güvenpark’ta güvenlik çemberi oluşturan polis toplanan gruplara müdahale etmeye devam etti. Göstericilerden 27 kişi gözaltına alındı.

TUZLUÇAYIR’DA MÜDAHALE

Tuzluçayır’da toplanan 500 kişilik bir grup Kızılay’a yürümek istedi. Yolu trafiğe kapatan göstericilere polis müdahale etti. Biber gazı ile müdahale eden polise göstericiler taşla karşılık verdi. Polis göstericilerin Kızılay’a yürümesine izin vermedi. Çatışma ara sokaklarda da devam etti.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.