1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. TBMM BAŞKANI ÇİÇEK, ROMANYA'DA
TBMM BAŞKANI ÇİÇEK, ROMANYA'DA

TBMM BAŞKANI ÇİÇEK, ROMANYA'DA

CEMİL ÇİÇEK: "HUKUK ÇERÇEVESİNDE VE MEŞRUİYET İÇİNDE YAPILAN HER TÜRLÜ PROTESTOYA, GÖSTERİYE 'EVET' AMA HAK TALEP ETMEK İÇİN CEBİR VE ŞİDDETİ YÖNTEM HALİNE GETİRMEYE 'HAYIR' DİYORUZ

A+A-

ROMANYA TEMSİLCİLER MECLİSİ BAŞKANI ZGONEA: "TÜRKİYE DEMOKRATİK BİR ÜLKE OLDUĞUNU İSPATLADI"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Taksim'deki Gezi Parkı protestolarıyla ilgili, "Hukuk çerçevesinde ve meşruiyet içinde yapılan her türlü protestoya, gösteriye 'evet' ama hak talep etmek için cebir ve şiddeti yöntem haline getirmeye 'hayır' diyoruz" dedi.

Çiçek, Romanya Temsilciler Meclisi Başkanı Valeriu Stefan Zgonea ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Romen gazetecilerin Gezi Parkı eylemlerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin çok uzun zaman önce tercihini demokrasi ve Cumhuriyet'ten yana yaptığını belirten Çiçek, 50 yıldır da AB'ye tam üyelik yönünde çaba harcandığını ifade etti.

Türkiye'de yaşanan son gelişmelere demokrasi ve meşruiyet açısından bakmak gerektiğini dile getiren Çiçek, şunları söyledi:

"Türkiye'de bir kısım insanların bazı politikalarla ilgili protesto eyleminde bulunması en tabii Anayasal haklarıdır. Bu hakkın kullanılmasına kimse itiraz edemez. Ancak demokrasilerde şiddete yer yoktur, şiddet yoluyla hak talep etmek demokrasinin özüyle bağdaşmaz. Hukuk çerçevesinde ve meşruiyet içinde yapılan her türlü protestoya, gösteriye 'evet' ama hak talep etmek için cebir ve şiddeti yöntem haline getirmeye 'hayır' diyoruz. Hak telep etmede cebir ve şiddetin yöntem haline getirilmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına aykırıdır. Ne istiyorsak hukukun dışına çıkmadan yapmamız gerekir."

"TÜRKİYE'DE MİSAFİRİM OLUN"

Çiçek, Romanya'daki tur operatörlerinin Türkiye'ye turist göndermekte sorun yaşadığının ve olayların turizmi nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine, Türkiye'ye geliş-gidişlerde sorun olmadığını, İstanbul ve Antalya'da her gün yüzlerce uçağın inip kalktığını vurguladı.

Türkiye'ye havayolu dışındaki yollardan gelişte de sorun olmadığını belirten Çiçek, "Olsa olsa yanlış algı olabilir. Sizleri de bekleriz, Türkiy'de misafirim olabilirsiniz" diye konuştu.

Romanya parlamentosunda bir milletvekilinin protestoculara destek eyleminde bulunduğunun belirtilmesi üzerine Çiçek, "Parlamentolar özgür ortamlardır. Her parlamentoda farklı düşüncelerde olan parlamenterler vardır. Parlamentolar farklı kimliklerin kurumsallaştığı yerlerdir" değerlendirmesinde bulundu.

Romanya Temsilciler Meclisi Başkanı Valeriu Stefan ?Zgonea da Türkiye'deki eylemcilerle ortak diyalog zemini kurulacağına inandığını ifade ederek, "Türkiye demokratik bir ülke olduğunu ispatladı" dedi.
Zgonea, bu ayın sonunda Romen milletvekillerinin İstanbul'a gideceğine dikkati çekerek, bunu Türkiye'ye duydukları güvenin göstergesi olduğunu kaydetti.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.