1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. Telefonuna Bu Ayarı Yapmayan Yandı
Telefonuna Bu Ayarı Yapmayan Yandı

Telefonuna Bu Ayarı Yapmayan Yandı

Telefonuna Bu Ayarı Yapmayan Yandı

A+A-

2019 yılında üretilen akıllı telefonların yüzde 81'i temassız teknolojisi ile uyumlu olacak
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Türkiye'de bugün her 4 kredi kartından birinin temassız işlem özelliği bulunduğunu belirterek, "Göstergeler, emin adımlarla temassız hayata yürüdüğümüze işaret ediyor" dedi.

Hayatı daha kolay yaşamayı sağlayan kartlar, temassız özellikleriyle yeni bir ödeme deneyimi sunuyor. Kahvenizi alırken ya da gazetenizi isterken temassız kartınız varsa kasada bekleme süreniz azalıyor, ödemeniz kolaylaşıyor. POS'ların, kartların ve akıllı telefonların temassız teknolojisi ile uyumlu hale gelmesiyle temassız teknolojisinin yaygınlaşması için uygun ortam oluşuyor.

Türkiye'de her 4 kredi kartından 1'i temassız özelliğe sahip. POS sayılarında bu yıl geniş çaplı bir dönüşüm başladı. Tüm bu göstergeler temassız hayata giderek yaklaşıldığını gösteriyor. Yaklaşık on yıl kadar önce insanların hayatına dokunan ancak uygun şartların oluşmaması sebebiyle beklenen atılımı yapamayan teknoloji, biraz gecikmeyle de olsa günlük yaşamda daha fazla yer almaya başladı.

Bu teknolojinin son dönemde kat ettiği mesafede; bankaların yaptıkları yatırımlarla cüzdandaki kartları ve iş yerlerindeki POS cihazlarını temassız teknolojisi ile uyumlu hale getirmesinin önemli katkısı oldu.

Bir diğer olumlu etken ise akıllı telefon üreticilerinin bu teknolojiye yatırım yapması ve yeni nesil akıllı telefonları temassız teknolojisi ile uyumlu olarak üretmesi oldu. Bu sayede, bireyler artık belirlenen tutarın altındaki işlemlerde şifre girmeden kartlarını ve akıllı telefonlarını POS cihazına yaklaştırarak ödemelerini tamamlayabiliyor. İngiltere'de 30 sterlinin altındaki işlemlerde, Türkiye'de ise 50 TL'nin altındaki işlemlerde şifre girmeden temassız ödeme yapmak mümkün.

5 TELEFONDAN 4'Ü TEMASSIZ OLACAK

Temassız teknolojisi ile uyumlu akıllı telefonlara ait veriler, 2014 yılında üretilen akıllı telefonların yüzde 23'ünün, yani 310 milyon adet cihazın temassız teknolojisi uyumlu olduğunu gösteriyor. 2019 yılında bu değerin 2,8 milyar adede yükseleceği ve üretilen akıllı telefonların yüzde 81'inin temassız teknolojisini destekleyeceği tahmin ediliyor.

Akıllı telefonlardaki dönüşümün bir benzerinin POS cihazlarında da yaşanması bekleniyor. 2014 yılında tüm dünyada 21 milyon adet temassız POS bulunurken, 2019 yılında bu sayının 75 milyona ulaşması öngörülüyor. Dolayısıyla beş yıllık sürede temassız terminal sayısının, bugünkü değerinin 3 katını aşacağı hesaplanıyor.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 2015 ekim sonu itibarıyla Türkiye'deki kredi kartlarının yüzde 24'ü, banka kartlarının ise yüzde 7'si temassız teknolojisi ile uyumlu. Bu oranlar; 2010 yılında kredi kartları için yüzde 7, banka kartları için ise sadece yüzde 0,3 seviyesindeydi. Bu yılın ekim sonu itibarıyla 14,2 milyon kredi kartı ve 7,7 milyon banka kartı temassız özelliğe sahip.

Ödeme noktaları incelendiğinde ise 2015 yılının ocak-ekim döneminde hem POS, hem de ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) yazılımlarında temassız oranının hızla arttığı görülüyor. 2014 yılı sonunda POS cihazlarının sadece yüzde 3'ü temassız teknolojisi ile uyumlu iken, bankaların yaptıkları yatırımlar, iş yerlerinin ve kart sahiplerinin gösterdiği ilginin sonucunda bu oran, 2015 ekim ayı sonunda yüzde 9'a yükseldi.

ÖKC yazılım sayılarında da benzer biçimde hızlı bir dönüşüm gerçekleşti. 2014 sonunda ÖKC yazılımlarında temassız oranı yüzde 17 iken 2015 ekim sonunda bu oran yüzde 22'ye ulaştı.
 Türkiye'deki temassız kart ve terminal sayılarına ilişkin gerçekleşmeleri ve geleceğe yönelik öngörülerini paylaşan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, temassız kart ve terminal sayılarında 2015 yılında gerçekleşen büyümenin gelecek dönemde de süreceğini vurguladı.

Özellikle toplu taşıma, kafeler ve marketlerin temassız ödemelerin en yaygın kullanıldığı alanlar olduğunu söyleyen Canko, mevcut bu alanların yanı sıra farklı alanlarda da temassız ödemelerin yaygınlaşması adına bankalarla perakendecileri ortak bir platformda buluşturduklarını anlattı.

Canko, yaptıkları kampanyalarla bireylerin temassız ödeme deneyimini yaşamasını sağladıklarını ifade etti.

Türkiye'de bugün her 4 kredi kartından birinin temassız işlem özelliği bulunduğunu anımsatan Canko, "Akıllı telefonlarla temassız ödeme yapılmasını sağlayan uygulamalar geliştiren bankalarımızın sayısı da hızla artıyor. Temassız terminal sayısında ise 2015 yılında büyük bir atılım başladı.Tüm bu göstergeler, emin adımlarla temassız hayata yürüdüğümüze işaret ediyor" değerlendirmesini yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.