1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 1 DAKİKA GECİKMENİN BEDELİ 500 BİN TL
1 DAKİKA GECİKMENİN BEDELİ 500 BİN TL

1 DAKİKA GECİKMENİN BEDELİ 500 BİN TL

Ortaya çıkan tablo korkunç!

A+A-

 

Kıbrıs Postası'nın haberine göre, Sağlık Bakanlığı ihâlesinde zarfını tam 60 saniye geç getirdiği iddiasıyla ülkenin tek yerli ilaç üreticisi ihâle dışında kaldı ve toplamda 50 kalem ilaç için devlet yaklaşık 500 Bin TL fazla ödeyerek ilaç ithal etme yolunu seçti…

Bakanlığa aynı ilaçları yıllardır aldığı ihâleler sonucu temin eden Pharma Mondial İlaç Fabrikası yetkilisi, “verdiğimiz fiyatlar hemen her kalemde daha düşüktü ancak İhâle Komisyonu zarfımızı almamayı tercih etti” şeklinde konuştu.

Saat 10.00’a kadar tekliflerin ihâle kutusuna atılması gerektiği belirtilirken, Komisyonun ihâle kutusunu daha önce Komisyon Odası’na almasının söz konusu 1 dakikalık gecikmeye neden olduğu belirtildi…

Sağlık Bakanlığı’nın açtığı ilaç temini ihâlesine ülkenin tek yerli ilaç fabrikasının teklifi, tam bir dakika geç verildiği iddiasıyla ihâle dışı bırakıldı ve bu yıl tüm ilaçlar yurtdışından ithal edilecek.

Geçtiğimiz Cuma günü KKTC Sağlık Bakanlığı, İlaç ve Eczacılık Dairesi için ilaç temini ihalesi sonuçlanırken, bir yıl önce aynı ihâlede 49 kalem ilacı temin eden yerli kuruluş Pharma Mondial İlaç Fabrikası ihale zarfını 60 saniye geciktirdiği ihaleye alınmadığı öğrenildi.

Komisyona teslim edildiği halde…

İhâle sonuçları açıklandıktan ortaya çıkan tablo ise korkunç…

Henüz ihâle kutusuna atılan zarflar kutudan çıkarılmadan İhâle Komisyonu’na teslim edildiği halde açılmayan Pharma Mondial teklifleri kabul edilmediği için devletin 50 kalem ilaç alımında uğradığı zararın 500 Bin TL civarında olduğu belirtiliyor.

1 dakika gecikme bahanesiyle…

Bir başka ifadeyle, yerli üreticiden 1 dakika gecikme bahanesiyle alınmayan ilaçlar için devlet Yarım Milyon TL daha fazla ödemek durumunda kalıyor.

Örneğin en çok kullanılan ilaçlardan biri olan Acetaminophen, ya da daha çok bilinen ismiyle Paracetamol için devlet bu ihale sonucunda 72 Bin TL daha fazla ödemek durumunda kalacak.

Muadili için devlet 123 Bin TL daha ödemek durumunda

Bir diğer büyük ilaç kalemi olan ve hipertansiyon ilacı olan Losartan Potasyum ilaç alım kaleminde Pharma Mondial’ın ihale dışında bırakılması nedeniyle ithal edilecek muadili ilaç için devlet yine 123 Bin TL daha fazla para ödemek durumunda kalıyor.

Parkinson hastalığından muztarip hastaların çoğunlukla kullandığı ilaçların başında gelen Benzehexol adlı ilaç da aynı şekilde ihaledeki iddia edilen 1 dakikalık gecikme nedeniyle 53 Bin TL farkla yurtdışından ithal edilmek durumunda.

Gecikme yaşanmadı

Gazetemize konuşan Pharma Mondial İlaç Fabrikası yetkilisi ise İhale Komisyonu’nun gecikme iddiasını kesin bir dille reddederek, ihaleye zamanında zarflarını götürdüklerini ancak ihale kutusunun ihale duyurusunda belirtilen saatten erken İhale Komisyonunun odasına alındığını, iddia edilen bir dakikalık gecikmenin ise bundan kaynaklanabileceğini ifade etti.

Bir dakika için yarım Milyon TL boşa…

“İhaleler, uygun fiyata uygun kalitede ürünleri rekabetçi bir ortamda tedarik etmek için yapılır. Sudan nedenlerle ve uçuk koşullarla katılımı azaltarak, devletin alım tercihlerini ortadan kaldırmak İhale mantığını da ortadan kaldırmıştır” diyen Pharma Mondial yetkilisi, KKTC’nin özellikle içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda bir dakika için yarım Milyon TL’yi boşa harcamaya lüksü olmadığını belirtti.

“Yasal haklarımızı sonuna kadar arayacağız”

Şirket Yetkilisi ihale Komisyonu’nun tutumu ile ilgili olarak yasal haklarını sonuna kadar arayacaklarını ve ülkenin tek ilaç fabrikası dururken ve bu fabrika yıllardır devlete kaliteli ve daha uygun fiyatlarla ilaç temin ettiği halde, 60 saniye geciktiniz diyerek devletin parasının heba edilip, yurtdışında ilaç ithaline göz yummayacaklarını ifade etti.

Öte yanda Pharma Mondial’ın teklifi içerisinde bulunan ancak onun dışında hiçbir şirket tarafından teklif verilmeyen 5 kalem ilaç alımı ise bu ihalede sonuçlanamadı.

Bir başka ifadeyle 1 dakika için 500 Bin TL harcayan devlet çok yaygın olarak kullanılan beş adet ilacı da alamamış oldu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.