1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 10 GÜNDEM DIŞI KONUŞMA YAPILDI
10 GÜNDEM DIŞI KONUŞMA YAPILDI

10 GÜNDEM DIŞI KONUŞMA YAPILDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün 10 gündem dışı konuşma yapıldı; konuşmalarda güncel konular yanında BRTK’da yaşanan sorunlar da geniş yer tuttu.

A+A-

10 GÜNDEM DIŞI KONUŞMA YAPILDI

OĞUZ: “TARIM BAKANI ÜRETİCİDEN KOPUK”

SENNAROĞLU: “CYPFRUVEX’İN EKONOMİK AKLA GÖRE YÖNETİLMESİ GEREKİR”

ATAOĞLU: “GAZİMAĞUSA’DA YÜKSEK EV KİRALARI VE BİR YIL PEŞİN ÖDEME İSTENMESİ YÜZÜNDEN 500-700 ÖĞRENCİ KAYIT YAPTIRMAKTAN VAZGEÇİP AYRILDI”

TATAR: “BRT BİZİM MÜCAHİDİMİZİN SESİDİR. HÜKÜMET BU KONUYU DAHA CİDDİ ELE ALMALIDIR. HAKLARINI KORUMAK İÇİN EYLEME GİDEN ÇALIŞANLARA BASKI YAPILIYOR. TÜM BUNLAR ÇALIŞANLARIN PERFORMANSINA YANSIR, BU DA HİZMETİN KALİTESİNİ DÜŞÜRÜR”

MUNGAN: “BÜTÜN KURUMLARA OLDUĞU GİBİ BRT’YE DE DEVLET KATKISI YAPILIYOR. GERİYE DÖNÜK ELEKTRİK BORCUNUN ÖDENMESİNE YARDIM GAYRETİ İÇİNDEYİZ”

TÖRE: “TOPRAK VE NÜFUS KONULARINDA DİKKATLİ OLMAK LAZIM”

SUCUOĞLU: “BRTK KURUMUMUZ KAN AĞLIYOR, ÇALIŞANLAR SOKAKTA”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün 10 gündem dışı konuşma yapıldı; konuşmalarda güncel konular yanında BRTK’da yaşanan sorunlar da geniş yer tuttu.

OĞUZ

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz, “ülkedeki genel sorunlar” konulu gündem dışı konuşmasında, daha çok tarım sorunları üzerinde durdu.

Ülkede kriz sürerken çare üreten ve çaba gösteren bulunmadığını, hükümetin üç maymunları oynadığını öne süren Oğuz, Tarım Bakanı’nın narenciye üreticisinden kopuk olduğunu; Güzelyurt’a bir kez bile gitmediğini savundu ve geçtiğimiz günlerde narenciyecilerin yaptığı toplantıya katılmamasını eleştirdi.

Sezon geçtiği halde ürünlerin üreticilerin elinde kaldığını, üreticilerin sorularına yanıt bulamadığını belirten Dursun Oğuz, Güzelyurt’un geleceğinin, tüm kesimlerin katılımıyla masaya yatırılmasını istedi.

Dursun Oğuz, alternatif ürün ve ürün çeşitliliğine geçilebileceğini, vatandaşın önünü görebileceği bir plan proje oluşturmak gerektiğini söyledi. Güzelyurtluların, Türkiye’den gelecek suyu kullanıp kullanamayacakları konusunda da bilgi beklediğini kaydeden Oğuz, Tarım Bakanı’nın bölgeye gitmesini istedi.

Oğuz, plan program yapılması, Brucella hastalığının yaygınlaşmasına karşı da önlem alınması gerektiğini söyledi ve hükümeti yetersiz kalmakla eleştirdi.

Dursun Oğuz, Mesarya bölgesinde sel baskını felaketi yaşayanların zararlarının giderilmediğini, insanların mağdur olduğunu belirtti.

SENNAROĞLU

Oğuz’u yanıtlayan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, tarımda pek çok sorun bulunduğunu, Oğuz’un fikirlerinden de yararlanacağını belirterek teşekkür etti.

Sennaroğlu, Güzelyurt’ta narenciyecilerin toplantısına parti meclisinin olağanüstü toplantısı yüzünden katılamadıklarını; ancak bu toplantıya katılamadılar diye ilgisiz kalmadıklarını; müsteşarların katıldığını anlattı.

“Müsteşarım oraya hakaret duymaya gitmedi, o yüzden ayrıldı, ayrıldığı için de kendisini tebrik ederim” diyen Sennaroğlu, ülkedeki tarım politikasının bir an önce değişmesi gerektiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, devlet bütçesinde, Cypfruvex’e destek verilebilecek bir ödenek bulunmadığını; bunun daha önceki hükümetler döneminde de böyle olduğunu kaydederek, Cypfruvex’in ekonomik akla göre yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

Sennaroğlu, narenciyecilerin toplantısına katılmadı diye üreticinin kışkırtılmaması gerektiğini kaydederek “Ben her yere giderim, kimseden korkum yoktur, alnım açıktır. Tüm üretici birlikleri benimle, randevu almadan görüşebilirler” dedi.

Brucella’nın insan sağlığına olumsuz etkisi bulunmadığını kaydeden Önder Sennaroğlu, bu konuda yapılan çalışmaları ve eradikasyon projesinin hayata geçmesi için yapılacakları anlattı.

ATAOĞLU

DP-UG Gazimağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu, üniversitelerle ilgili konuşmasında, DAÜ’nün geliştirilmesi için önerilerde bulundu.

Ataoğlu, DAÜ çevresindeki işyerlerinin beklentilerini ifade ederek, toplu taşımacılığın da mutlaka gerekli olduğunu söyledi.

Gazimağusa Suriçi’nin de DAÜ’den olumlu etkilenmesi için yapılması gerekenler üzerinde duran Ataoğlu, bunlar yapılırsa halkın üniversitelere daha çok sahip çıkacağını vurguladı.

Fikri Ataoğlu, Gazimağusa’da yüksek ev kiraları ve bir yıl peşin ödeme istenmesi yüzünden 500-700 kadar öğrencinin kayıt yaptırmaktan vazgeçip ayrıldığını söyledi.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, “Hükümet icraatları ve son ekonomik gelişmeler” konulu gündem dışı konuşmasında, şubat ayı enflasyonunun yüksek çıkmasının “tehlike zillerini çaldırdığını” söyledi.

Tatar, elektrik fiyatlarının otomasyona bağlandığını, dövizdeki kurlara bakılarak fiyatın yeniden artması gerektiğini; kurumun da çok borcu bulunduğunu söyledi.

Ankara’da yapılan toplantılarda, elektrikte dağıtım ve tahsilatın özelleştirilmesinin şart olduğunun kabul edildiğini iddia eden Tatar, “şeffaf olduğunu söyleyen” hükümetten açıklık istedi.

Tatar, BRTK’da da gerilimin devam ettiğini, zaten insanların alım gücünün azaldığını; çalışanların toplu sözleşmeden kaynaklanan haklarının tek yanlı budandığını; BRTK bütçesinin de geçen yılla aynı öngörüldüğünü belirtti.

Tatar, 2014’te BRTK’nın 8 milyon TL ekside olacağından endişe duyduğunu belirterek, “BRT bizim Mücahidimizin sesidir. Hükümet bu konuyu daha ciddi ele almalıdır. Haklarını korumak için eyleme giden çalışanlara baskı yapılıyor. Tüm bunlar çalışanların performansına yansır, bu da hizmetin kalitesini düşürür” dedi.

Hükümet tapu harçlarında indirime gidileceğini söylediği için tapuda işlemlerin durduğunu söyleyen Ersin Tatar, kimsenin devir işlemi yapmadığını; henüz yasal düzenlemenin de yapılmadığını kaydetti.

Dövizdeki duraklamaya dikkat çeken Tatar, tapu harçlarının indirileceğine ilişkin açıklamalardan dolayı tapudaki işlerin kilitlendiğini savundu. Hükümetin bu konuda vaat ettiklerini hayata geçirmesini isteyen Tatar, kendilerinin de gereken katkıyı koymaya hazır olduğunu söyledi.

Tatar, af ve indirim uygulamalarının uzun vadeli çözüm sağlamadığını iddia ederek, ekonominin kayıt altına alınabilmesi için kararlılık ve daha ciddi adımlar atılması gerektiğini belirtti. Mali disiplin için ülke koşullarının uygun olmadığını ileri süren Tatar, sürekli zam yapan hükümetin hedeflerini yakalasa da açıkların büyüdüğünü kaydetti.

Ekonomik programda da bazı sıkıntılar olduğunu savunan Tatar, programın uygulanmaması halinde Türkiye’den kaynak gelmeyeceğine vurgu yaptı. Tatar, Ercan Havalimanı ile ilgili tartışmaların hala sürdüğünü, devir işleminin dahi henüz yapılmadığını, tüm bunların kaynak akışını aksattığını ileri sürdü.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, bütçedeki kaynakların belli olduğunu ve hükümetin de bu kaynaklarına göre hareket etmek durumunda olduğunu söyledi.

BRT’nin kendileri için de önemli olduğunu söyleyen Mungan, BRT’nin, diğer kurumlar gibi kendi yönetimi ve kendi bütçesi bulunduğunu ve kendi kaynaklarını kendi içinde planladığına dikkat çekti.

Bütün kurumlara olduğu gibi BRT’ye de devlet katkısı yapıldığına işaret eden Mungan, geriye dönük elektrik borcunun ödenmesine yardımcı olma gayreti içinde olduklarını söyledi.

Mungan, tapu harçlarıyla ilgili Meclis komitesindeki çalışmaların hızlanmasını istedi; Tapu’da işlerin yavaşladığının doğru olduğunu; tapu harçlarındaki indirimlerin kamuda beklentiler yarattığını ancak olağanüstü durumlarda sınırlı bazı araçları kullanmalarının da şart olduğunu söyledi.

Ekonomideki sıkışıklığı belli ölçüde aşacak imkanlar yaratmak zorunda olduklarını kaydeden Zeren Mungan, tapu harçlarındaki indirimin olumlu sonuçlar doğuracağını düşündüğünü belirtti.

Maliye Bakanı Mungan, Ercan Havalimanı’nın özelleştirilmesinin ardından Aralık 2012’de 100 milyon Euro ödeme yapıldığını; 16 milyon Euro KDV’nin ise alınmadığını; hazirana kadar ertelendiğini; kendileri görevdeyken yine öteleme talebi geldiğini; bunu kabul etmediklerini ardından da yargıya gidildiğini anlattı.

Yargı sürecinin devam ettiğini; davanın “KDV alma hakkı olmadığı” iddiası üzerine sürdüğünü; bu arada ara emrini kaldırdıklarını belirten Mungan, 16 milyon Euro’nun ödenmesi için tebligat yaptıklarını; 15 günlük sürenin dolduğunu; ödeme yapılmadığı için davanın tebliğ edildiğini, mahkeme kararıyla mallara el koyma aşamasına gelineceğini anlattı.

Yerinden söz alan Ersin Tatar, bu konuda kendisine teşekkür edilmesi gerektiğini çünkü bu projeye kendisi sayesinde teşvik verilmediğini, böylece KDV ödemekten muaf tutulmadığını söyledi.

Bunun üzerine Tatar’a teşekkür eden Mungan, “Teşvik alan projeler ülkeye yeterli katkıyı yapmıyorlar” eleştirisi getirdi ve Başbakan’ın talimatıyla, teşvik koşullarının değiştirilmesi için bir çalışma başlatıldığını açıkladı.

SENNAROĞLU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, enerji konusunda seçim bildirgesi ve hükümet programında yazdıklarının arkasında olduklarını söyledi.

Sennaroğlu, Türkiye’den kabloyla elektrik gelmesinde bir sıkıntıları olmadığını; Başbakanlık Müsteşarı’nın imzaladığı belgenin gizli olmadığını; Meclis’e de getirilebileceğini kaydetti.

TÖRE

DP-UG Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de “Milli Kıbrıs davamızda toprak, mülkiyet ve nüfusun önemi” konulu konuşma yaptı.

Töre, Rum tarafının açıklamalarına bakılırsa niyetlerinin anlaşılacağını kaydederek, ezelden gelen tutumlarını sürdürdüklerini kaydetti.

Rumların halen Girne’yi istediğini, Kıbrıslı Türkleri yüzde 18 toprakla yetinmeye zorladığını belirten Töre, halkın endişeli olduğunu savundu.

Zorlu Töre, vatan, bayrak ve anavatan sevdasından vazgeçmeyeceklerini belirterek, çözümün vatana, devlete, bayrağa sahip çıkılarak bulunmasını; halkın yeniden göç etmemesini, Güzelyurt’ta Kıbrıs Türk halkının yaşamaya devam etmesini istediklerini anlattı.

Toprak ve nüfus konularında çok dikkatli olmak gerektiğini ifade eden Zorlu Töre, devletin topraksız ve nüfussuz olamayacağını belirtti.

SUCUOĞLU

Meclis’te son gündem dışı konuşmayı ise “son siyasi gelişmeler” konusunda UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu yaptı.

Sucuoğlu, bir köşe yazarının yazısından alıntı yaparak, ülkedeki yaşamın sürdürülebilir olmadığını; yönetimde ciddi sıkıntılar bulunduğunu; çevre, tarihi binalar, gıda güvenliği, mahkemeler, işsizlik, trafik gibi konularda yaşananlardan dolayı halkın huzursuz olduğunu söyledi.

Bazı oda başkanlarının demeçlerine de atıfta bulunan Sucuoğlu, hükümetin buna rağmen “biz elimizden geleni yapıyoruz” diyerek, halka haksızlık yaptığını savundu.

Sucuoğlu, BRTK’nın ülkenin “göz bebeği” bir kurum olduğunu kaydederek, son dönemlerde yaşanan olaylardan dolayı kurumun çok ciddi sıkıntılar yaşadığını; hükümet gerekli tedbirleri almazsa, daha büyük sıkıntılar yaşanacağını söyledi.

BRTK’nın 2014 bütçesinin 44 milyon TL öngörüldüğünü ancak bu rakamın yetmeyeceğinin çok açık olduğunu ifade eden Sucuoğlu, önlem alınmazsa, kurumun çok büyük yara alacağını kaydetti.

Faiz Sucuoğlu, Maliye Bakanı’nın önlem almak yerine “bir kurumdur” diyerek ilgisiz davrandığını savundu.

Geçmişte personel sayısının azaltılmasının gündeme geldiğini, şimdi de bu gizli planın uygulanıyor olabileceğini belirten Sucuoğlu, geçtiğimiz Salı günü için eylem kararı alan Bay-Sen’in ek ödenekler verilecek sözü üzerine grevi askıya aldığını ancak bugüne dek ödeme yapılmadığını söyledi.

Sucuoğlu, sonuna dek takipçi olacaklarını ve gerekeni yapacaklarını kaydederek, işe gelmeyen, yasalara uymayanların işlerine son verilebileceğini ancak çalışanların haklarına dokunulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Faiz Sucuoğlu, “BRTK kurumumuz kan ağlıyor, çalışanlar sokakta” diye konuştu.

Sağlık konularına da değinen Faiz Sucuoğlu, kanser vakalarının dünyada da süratle arttığını, daha da artacağı eğilimi görüldüğünü belirtti ve kanser nedeniyle hayatlarını kaybedenlerle ilgili rakamsal bilgiler verdi.

UBP Lefkoşa Milletvekili Sucuoğlu, KKTC’de de çalışmaların istatistiki verilere göre şekillendirilmesi gerektiğini söyledi. Sağlık kurultayı yapıldığını ancak sonuçlarının uygulanması yönünde adım atılmadığını savunan Faiz Sucuoğlu, genel sağlık sigortası için geçiş koordinasyonunun başlamış olması gerektiğini anlattı.

Gündem dışı konuşmalardan sonra sorular bölümüne geçildi ancak sorusu bulunan milletvekili olmayınca Meclis Genel Kurulu, bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Gelecek toplantı, 10 Mart Pazartesi günü yapılacak.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.