1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 10 KATLI BİNALAR SORUNU!
10 KATLI BİNALAR SORUNU!

10 KATLI BİNALAR SORUNU!

“10 katlı binalar” sorunu masaya yatırılıyor

A+A-

2011 yılında yürürlüğe giren ve Girne’nin 10 katlı binalarla dolmasına neden olan Girne Beyaz Bölge Emirnamesi’nde değişikliğe gidilecek

Girne’nin 10 katlı binalarla dolmasına neden olan Girne Beyaz Bölge Emirnamesi’nde değişikliğe gidilecek. 2011 yılında yürürlüğe giren bu emirname Girne’de 10 kata kadar bina yapılmasına izin veriyor.

Ceren ÖZBİL

Girne Belediyesi ile Şehir Planlama Dairesi, bugün saat 10.00’da Girne Beyaz Bölge Emirnamesi ile ilgili danışma toplantısı yapma kararı aldı. Toplantıya hem vatandaşlar hem de yatırımcılar katılıp görüşünü aktarabilecek.

Eylemler yapılmıştı…

Girne’de daha önce 30 kata kadar bina yapılmasına izin verilmesi gündeme gelmişti. Ancak vatandaşların sert tepki gösterip eylem yapmasının ardından 30 kattan vazgeçilmişti ve 10 katta kadar izin verilmişti.

Güngördü: Sorun imar planıdır

Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü şehirde yaşayan bir belediye başkanına göre bu konu çok katlı az katlı bina sorunu değil, belediye başkanı, İçişleri Bakanı, Şehir Planlama Dairesi Müdürü ve diğer yetkililerin Girne’de İmar Planı istiyor mu istemiyor mu tartışması olduğunu söyledi. Güngördü kendisine göre doğru yolun imar planı istemek olduğunu kaydetti ve  çok katlı binalar sonunun da imar planı içerisinde yer alan bir sorun olduğunu belirtti.

“Herkesin farklı bir görüşü var”

Çok katlı binalar konusunda herkesin farklı bir görüşü olduğuna dikkati çeken Güngördü şu şekilde konuştu
“Kimilerine göre bu çok katlı binaların yerleri yeniden belirlenebilir, kentin genelinde değil de bir takım yerlerde olabilir ya da 10 kat fazladır gelin bunların 5’e 4’e 3’e düşürelim düşüncesi olabilir. Bence sorun binalar kısmından bakıldığında böyledir. Ancak bana göre sorun yeşil alanlar, kamu alanları okul alanları, kamu binası yapılacaksa nere yapılacak, yürüyüş yolları, otoparklar, kentlinin nefes alabileceği yerlerin nereye yapılacağı hepsi bir bütünün parçasıdır. Siz canınız ve malınız için çok mütevazı bir ev yaparsınız, bir gece ansızın evinizin yanına bir diskotek açılır. Bu sorun da imar planında çözülecek bir sorundur.  O yüzden bence bu sadece çok katlı az katlı bina tartışması değildir.” 

“Ülkesel fizik planı bugüne kadar yapılmadı”

Güngördü, ülkesel fizik planının bugüne kadar yapılmadığına dikkati çekti ve “Şehircilik bilimine inananlar, iyi bir belediyeci olmak isteyenler mutlaka imar planını savunmalıdır” dedi. Bu nedenle arazi kullanımlarını da belirlemek gerektiğini kaydeden Güngördü durumu “Sizin komşusunuz ansızın evinin garajında araba boyamaya başlamamalı. Ansızın gürültülü bir lokanta açılmamalı evinizin yanına” diyerek örneklendirdi.  Bunlar içerisinde çok katlı binalar sorunun da tartışılması gerektiğini ifade eden Güngördü ülkesel fizik planı bugüne kadar yapılmadığını hatırlattı.

“İmar planı şart”

İmar planı olması gerektiğini üstüne basa basa vurgulayan Güngördü şu ifadeleri kullandı:
Örneğin Girne’de sanayi bölgesi istiyor muyuz? Yoksa Girne Lefkoşa arası 15-20 dakikadır. Varsın bu tarz yatırım yapmak isteyenler Lefkoşa ve Alayköy’e mi yapsın. Girne’de belirlenecek bir bölge içinde daha çok atölyeler mi olsun. Mahalle içinde bu gün su tesisatçılığı, su depoculuğu araba doğrultma işi yapanlar devam etsin mi. Hayır etmesin. Ama nereye gidecekler. İdareler mecburdur insanlara yer göstersin. Nasıl bir zamanlar köy içlerinde ağıllar vardı sonra ağıl bölgeleri ilan edildi ve bunların bir kısmı dışarı çıktı, bu şekilde bir uygulama olmalıdır. Beton makineleri, beton mikserleri, beton tesisleri nasıl ki Geçitköy tarafına kaydırıldı Girne’de bu da böyle bir şey olmalıdır. Bunlarda hep bize kılavuzluk yaptıracak olan imar planıdır.

“Arz ve talep dengesi doğru hesaplanmalı”

Bütün yatırımların önünü kapatma derdinde olmadıklarına dikkati çeken Güngördü, arz talep dengesinin doğru hesaplanması gerektiğine vurgu yaptı. Güngördü Girne’ye konut ve dükkan yapılırken bunlara ihtiyaç var mı yok mu iyi hesaplanması gerektiğini söyledi ve bununda Devlet Planlama Örgütü’nün görevi olduğuna işaret etti.

“20 adet dosya çıktı”

Güngördü, elindeki verilere göre şu anda Mayıs ayı başı itibari ile Şehircilikten 20 adet dosya çıktığını ve 10 katlı binaların bir kısmı ruhsatlı odluğunu belirtti. Bu rakamın çok olmadığına dikkati çeken Güngördü “Paydaşlarla birlikte hareket etmek zorundayız. İnsanların düşüncelerini de alacağız. Biz sakin güzel bir Akdeniz kasabasıyız. Biz çocuklarımıza nasıl Girne bırakacağız” dedi. 

Gürçağ: Şehrin tarihi ve tabi dokusu yok oluyor

UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ, turizmin başkenti Girne’den imdat çığlıklarının yükseldiğini, şehrin tarihi ve tabii dokusunun çok katlı binalarla yok olduğuna dikkati çekti. Bu durumun canını acıttığını söyleyen Gürçağ, buna hükümetin ve parlamentonun kulak tıkama lüksü olmadığını vurguladı.

“Master plan şart”

Gürçağ, çok katlı binalar yapılırken şehrin kanalizasyon, su ve trafik sorununun düşünülüp düşünülmediğini sordu ve bu yapının Girne’yi kaybetmeye giden bir yol olduğunu anlattı. Bir master plan hazırlanıp o plana uygun bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini savunan Gürçağ şu şekilde konuştu:

“Hem hükümeti hem parlamentoyu Girne’deki bu duruma dur demeye çağırıyorum. Bu binalar yapılırken otopark sorunları, kanalizasyon, su sorunları düşünüldü mü? Bir master plan hazırlanıp bu şekilde hareket etmeliyiz.”

“Buna bir dur demek lazım”

Girne’deki bu çarpık yapılaşmaya bir dur demek gerektiğini ifade eden Gürçağ, bir master plan yapılıp nereye yüksek katlı binalar nereye evler, nereye yeşil alan yapılacağının kararlaştırılması gerektiğini savundu. Gürçağ şu ifadeleri kullandı:

“Düşünün emekli oldunuz ve havuzu olan bir ev yaptınız. Etrafı 10 katlı binalarla doldu. Havuza gireceksiniz. Sürekli endişe edersiniz acaba o on katlı binalardan biri beni gözlüyor mu diye. Bu durumda hem maddi hem de manevi açıdan mağdur olursunuz. Ya da bir yangın çıksa kaçacak yerini z yok. Tüm bunlar hesaplanmalıydı. Avrupa Birliği’nde yüksek katlı binalar yılıp yerine evler yapılırken bizde tam tersi yapılıyor.”

Çeler: 30’dan 10’a düşünce herkes sustu

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, 2010-2011 yılında UBP hükümeti döneminde yürürlüğe giren bir emirname ile Girne’ye 30 kata kadar bina yapılmasına izin verilip yapılan eylemler sonucunda bu izinin 9 ile 10 kar arasına indirildiğini hatırlattı. Bu dönemde tüm kesimden insanın mücadele verdiğini ve ülkeye gelen turistlerin görmek istediğinin dağ ve deniz manzarası olduğunu vurguladıklarını kaydeden Çeler, kat sayısı 30’dan 9 ile 10 arasına düşünce herkesin sustuğunu belirtti. Çeler, o dönemde 30’dan 10’e düşmesinin cazip göründüğünün ancak daha sonra durumun ne kadar rahatsız edici odluğunun görüldüğünü kaydetti.

“Turistlerin görmek istediği bu değil”

Girne’yi ziyaret eden turistlerin görmek istediğinin yüksek binalar olmadığını kaydeden Çeler, doğasıyla deniziyle zengin bir bölgenin böyle bir yapılaşmaya uygun olmadığını belirtti. Çeler bu konuda mimar ve mühendislerden de görüş olduğunu söyleyerek “Kaç mimar ve mühendisle görüştüysem hepsi buna karşı” dedi.

“İçişleri Bakanı acil önlem almalı”

Yapılası gerekenin derhal master planı çıkarılması gerektiğini kaydeden Çeler, daha fazla çok katlı binalar yapılmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Çeler şu şekilde konuştu:
“Bu soruna çözüm bulamak İçişleri Bakanı’nın iki dudağı arasındadır. Bakan hazırlayacağı emirname ile master planı hazırlanana kadar daha fazla çok katlı bina yapılmasını engelleyebilir.  Emirname ile şu anda acil önlemler alınabilir.”

İzbul: Girne’nin siluetine ve dokusuna zarar veriliyor

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Girne Milletvekili Salih İzbul, 2011 yılında Girne’de yüksek bina konusu gündeme gelmesiyle Meclis’te ilk konuşmayı kendisinin yaptığını belirtti. Girne’de 2011 yılından beri devam eden 10 katlı bina yapımına izin verilmesi nedeniyle Girne’nin şu anki görüntüsünün ortaya çıktığını söyledi. Girne’nin betonlaşma açısından en çok zarar uğrayan bölge olduğunu belirten İzbul, bu yapılaşmanın Girne’nin silueti ve dokusuna zarar verdiğinin altını çizdi.

İmar planı şart

Girne’de 10 katlı binaların şehrin otantik görünümünü ortadan kaldırdığına da değinen İzbul, “Gelişigüzel binalarla sorun hat safhaya çıktı. Şu anda Girne’de bir yıkım var. En azından bir İmar Planı ile zarardan dönülmeli. Dikey büyümeye karşı değilim ama planlama yapılması gerekir. Çünkü Girne yatay büyümeye uygun değildir. Altyapı tamamlandıktan sonra bu tip projelere izin verilmeli” diye konuştu.

Keyfiala: Plansız yapılaşmaya karşıyız

Girne İlçe Başkanı Mustafa Derviş Keyfiala, apartman yapılmasına karşı olmadıklarını ancak Girne yapılanın plansız yapılaşma olup Girne’nin tarihi ve doğal güzelliğine zarar verdiğini anlattı. Çok katlı inşaat izinlerinin belli bölgele verilmesi gerektiğini savunan Keyfiala, insanların bir yere ev yapacağında yanına gökdelen yapılmayacağını bilmesi gerektiğin savundu. Keyfiala, “Plansızlıkla Girne’yi betonlaştırdılar” dedi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.