1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''12 MİLYAR TL'LİK MEVDUAT KİMİN?''
''12 MİLYAR TL'LİK MEVDUAT KİMİN?''

''12 MİLYAR TL'LİK MEVDUAT KİMİN?''

Açıklanan mevduat oranı gerçeği yansıtmıyor;

A+A-

 

Ekonomist Mustafa Baturalp, ülkede hemen her kesimin, ekonomik zorluk içerisinde olduğundan yakındığını, piyasada nakit sıkıntısı yaşandığını ancak tüm bunlara rağmen bankalardaki tüzel ve şirket mevduatlarının ciddi rakamlara ulaştığını kaydetti

Ekonomist Mustafa Baturalp, ithalat oranının ihracat oranından kat ve kat fazla olduğunu, ithalat oranının KKTC’nin geliri ile neredeyse denk hale geldiğini ifade etti. Aynı zamanda Kıbrıs Türk Dayanışma Sendikası Başkanı olan Baturalp, KKTC’nin ekonomisinin ithalata dayalı bir ekonomi olduğunu ifade etti. Star Kıbrıs’a konuşan Baturalp, KKTC’nin geliri ile ithalat oranının neredeyse denk olduğunu belirterek, Türkiye’nin katkısı olmaması halinde ayakta kalınamayacağını vurguladı. Baturalp, dış giderleri dış gelirlerinden fazla olan ülkelerin fakirleşmeye mahkûm olduğunu dile getirdi ve KKTC’nin bütçe açığının Türkiye’nin yardımları ile kapatıldığını söyledi.

Baturalp, yerli üretime destek verilmediğini, ekonominin kısır döngü içerisinde olduğunu, piyasada nakit sıkıntısı olduğunu, esnafın, hayvancının, çiftçinin kan ağladığını, memurların, sigorta emeklilerinin ve emeklilerin yüzde 70’şinin borçlu olduğunu belirterek, “Tüm bunlara rağmen bankalarda tüzel ve şahıslara ait 12 milyar TL mevduat olduğu açıklandı. Eğer piyasa bu durumdaysa bankalardaki bu paralar kimin” şeklinde konuştu

TÜM PARAMIZ İTHALATA

İthalat oranının 150 milyon dolar, ihracatın açıklanan resmi rakamının ise 1,7 milyon dolar olduğunu ifade eden Baturalp ihracat rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Baturalp, bunun nedeni ise şöyle açıkladı: “Gümrük vergileri yüksek olduğu için alış fiyatları düşük gösterilmektedir. Ayrıca yolcu beraberinde ülkeye giren paranın kaydı yoktur. Bu nedenle açıklanan 1,7 milyon doların, gerçek rakam olduğunu düşünmüyorum. Bana göre ihracat oranı 2 milyon doların üstündedir.”

GELİRİMİZ GİDERİMİZE DENK

İthalat oranının ihracat oranından kat ve kat fazla olduğunu, ithalat oranının KKTC’nin geliri ile neredeyse denk hale geldiğini kaydeden Baturalp, KKTC’nin gelirinin iki buçuk milyar TL civarında olduğunu ifade ederek, bütçeyi oluşturan etkenleri açıkladı. Baturalp, KKTC’nin gelirlerini turizm, üniversitelere gelen yabancı öğrenciler, yurt dışında yaşayan Kıbrıslıların ülkeye gönderdiği paralar ve Türkiye’nin her yıl gönderdiği mali yardımlardan oluştuğunu ifade ederek, “Türkiye’nin verdiği katkı olmazsa ayakta kalamayız. Bütçe açığını Türkiye’nin verdiği destekle kapatıyoruz” dedi.

YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMİYOR

Baturalp, sanayi olmayan bir ülke olduğumuzu, yerli üretime destek verilmediğini, ihracatta en büyük paya sahip olan narenciyenin dahi gerilediğini ifade ederek, dış giderleri dış gelirlerinden fazla olan ülkelerin fakirleşmeye mahkûm olduğunu söyledi. Baturalp, geliri artırmak için yerli üretimin desteklenmesi,turizme teşviklerin artırılması, dış ülkelerden KKTC’ye para aktarmak gerektiğini ifade etti.

BANKALARDAKİ PARA KİMİN

Merkez Bankası’nın, bankalarda yaklaşık 12 milyar TL mevduat olduğuna dair açıklama yaptığını kaydeden Baturalp, piyasada nakit sıkıntısı olduğunu,esnafın, hayvancının,çiftçinin kan ağladığını,birçok esnafın battığını,memurların,sigorta emeklilerinin ve emeklilerin yüzde 70’şinin borçlu olduğunu belirterek, “Eğer piyasa bu durumdaysa, bankalardaki bu paralar kimin”şeklinde konuştu.Baturalp, Maliye Bakanlığı ile bankaların bunu açıklaması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Herkes şikâyetçi ama bankalarda mevduat birikti.Bunun sorgulanması lazım.” Baturalp, açıklanan mevduat oranının gerçeği yansıtmadığını da sözlerine ekledi.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.