1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 14 ŞUBAT’A KADAR GÖRÜŞ BEKLİYOR
14 ŞUBAT’A KADAR GÖRÜŞ BEKLİYOR

14 ŞUBAT’A KADAR GÖRÜŞ BEKLİYOR

2014-2016 yıllarındaki hedeflerle yenilenen programa, 14 Şubat’a kadar ilgili kuruluş ve sivil toplum örgütlerinden görüş bekleniyor.

A+A-

AB KOORDİNASYON MERKEZİ, 14 ŞUBAT’A KADAR GÖRÜŞ BEKLİYOR

2014’TE 28 YASA VE 54 TÜZÜK; ÜÇ YILDA TOPLAM 83 YASA VE 228 TÜZÜK HAZIRLANMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

AB KOORDİNASYON MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ ERHAN ERÇİN: “BU PROGRAMDA ÖNGÖRÜLENLERE OLASI BİR ANLAŞMA DURUMUNDA DA, BUGÜN DE İHTİYACIMIZ VAR”

“PROGRAM MEVCUT SORUNLARA BİR REÇETE NİTELİĞİ TAŞIYOR”

Ülkedeki pek çok ekonomik ve sosyal soruna çözüm getirecek yasal düzenlemeler öngören Avrupa Birliği Müktesebatına Uyum Programı yenilendi. 2014-2016 yıllarındaki hedeflerle yenilenen programa, 14 Şubat’a kadar ilgili kuruluş ve sivil toplum örgütlerinden görüş bekleniyor.

Yeni Müktesebata Uyum Programı, 16 AB Müktesebat Faslını kapsayacak şekilde 28 yasa ve 54 tüzüğün 2014 yılında olmak üzere toplam 83 yasa ve 228 tüzüğün üç yıl içinde hazırlanmasını öngörüyor.

Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Erhan Erçin, programda hedeflenen yasal düzenlemelerin, Kıbrıs’ta bir anlaşma olsa da olmasa da halkın yaşam standartlarının yükseltilmesi, ekonomik ve sosyal sorunların çözümlenmesi için şart olduğunu söyledi.

Programı “mevcut sorunlara reçete” diye niteleyen Erçin, Türkiye’nin AB’nin tüm standartlarına uyduğu için ekonomik büyümeyi yakaladığını; KKTC’nin de buna ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

“BİRÇOK SORUNU ÇÖZER”

TAK muhabirine açıklama yapan Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Erhan Erçin, AB Müktesebatına Uyum Programı’nı hükümet programına giren hedefler doğrultusunda, tüm bakanlıklarla işbirliği içinde güncellediklerini ifade ederek, ülkedeki birçok sorunu bu programın hayata geçmesinin çözeceğini söyledi.

Erhan Erçin, 2008 yılında hazırlanan, 2009 yılında onaylanan ve 2009-2011 yıllarını kapsayan birinci Müktesebata Uyum Programı’nın, 12 AB müktesebat faslında yasal ve idari öncelikleri kapsadığını belirterek, bu bağlamda, seçim süreçleri ve diğer siyasi sıkıntılara rağmen, 50 kadar yasa ve ikincil mevzuatın onaylanarak yürürlüğe girdiğini ifade etti.

Erçin, Eylül 2013’te onaylanan CTP/BG-DP/UG Koalisyon Hükümeti Programı’nda Müktesebata Uyum Programı’nın güncellenmesine ilişkin ifadeler yer aldığını hatırlatarak, bunun, hükümet programındaki önceliklerle daha iyi eşgüdüm sağlanacak şekilde yeniden takvimlendirilmesinin de programda yazıldığını kaydetti.

AB UYUM YÖNETİM GRUBU

Erhan Erçin, yine hükümet programı uyarınca, AB uyum çalışmalarının etkin olarak yürütülmesi ve izlenmesinin sağlanabilmesi amacıyla, Bakanlar Kurulu’nun eylül ayında aldığı karar uyarınca “AB Uyum Yönetim Grubu” oluşturulduğunu; başkanlığını Dışişleri Bakanı’nın yürüttüğü grubun, Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı’ndan oluştuğunu belirtti.

Erçin, Uyum Yönetim Grubu’nun 21 Kasım 2013’teki ilk oturumunda Müktesebata Uyum Programı’nın, ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunları çözmek amacıyla, 2014-2016 yıllarını kapsayacak şekilde güncellenmesine ilişkin bir karar alındığını; karar doğrultusunda geçtiğimiz Aralık ayında Bakanlar Kurulu’nca “AB Müktesebatına Uyum Programı’nın AB Koordinasyon Merkezi’nin eş güdümünde Hükümet Programı’nda yer alan önceliklerle paralel bir şekilde güncellenmesinin” kararlaştırıldığını anlattı.

14 ŞUBAT’A KADAR GÖRÜŞ BEKLENİYOR

Yeni Müktesebata Uyum Programı’nın, 16 AB Müktesebat Faslını kapsayacak şekilde AB Koordinasyon Merkezi eşgüdümünde bakanlık, kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle ve AB Bakanlığı yetkililerinin deneyimlerinden faydalanılarak güncellendiğini açıklayan Erçin, bunu web sitelerinde yayımlayarak sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgililerden 14 Şubat’a kadar görüş beklediklerini söyledi.

Erhan Erçin, müktesebatı, ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunlara çare olmak üzere yenilediklerini tekrarlayarak, kamuoyundan gelecek görüşleri de değerlendirerek son hali verilecek müktesebatı uygulamak istediklerini ifade etti.

Erçin, AB üye ülkelerinden gelen uzmanlarla çalışmalar yaptıklarını kaydederek, uzun yıllar dış teması olmayan kamu görevlileriyle bu uzmanları buluşturarak açılımlar getirdiklerini kaydetti ve mentalite değişikliklerinin yenilenen yasalarla sağlanacağını söyledi.

83 YASA 228 TÜZÜK

AB Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Erhan Erçin, yeni Müktesebata Uyum Programı’nda 2014 yılında 28 yasa ve 54 ikincil mevzuat (tüzük ve bakanlar kurulu kararları) olacak şekilde, üç yıllık süre zarfında toplam 83 yasa ve 228 ikincil mevzuatın hazırlanmasının öngörüldüğünü açıkladı.

ANLAŞMA OLSUN VEYA OLMASIN...”

“Bu ülkede bir anlaşma olsun veya olmasın bunlar bu devletin yasal ve idari yapısında eksik olan şeylerdir. Olası bir anlaşma durumunda bunlara çok ihtiyacımız vardır. Kıbrıs’ta sürdürülebilir bir anlaşma için müktesebata uyum programını hayata geçirmemiz gerekiyor” diyen Erçin, bugünkü koşullarda da mevcut sorunlara bir reçete niteliği taşıdığı için programın hayata geçirilmesinin şart olduğunu söyledi.

Erhan Erçin, KKTC’nin tek ilişkisi olan Türkiye’yle ilişkilerin ilerlemesi için de müktesebatın önem taşıdığını kaydederek, Türkiye AB’nin tüm standartlarına uyduğu için ekonomik büyümeyi yakaladığını ifade etti. Erçin, “Bizim Türkiye’yle ticaretimizin artması, ilişkilerin gelişmesi yine bu AB müktesebatına uyumdan geçecektir. Dolayısıyla her senaryoda, olası bir anlaşmada da, mevcut durumun devamında da, Türkiye’yle ilişkilerin ilerletilmesinde de ve en önemlisi insanlarımızın hayat kalitesini artırmak, standartlarımızı yukarı çekmek, yaşam koşullarımızı ilerletmek için bu konu önemlidir” diye konuştu.

Yenilenen müktesebatla ilgili kamuoyunun görüşlerini beklediklerini belirten Erçin, www.eucoordination.org adresinden müktesebatın okunabileceği ve yine site üzerinden veya telefonla merkeze görüş iletilebileceğini söyledi.

KAMU GÖREVLİLERİ

AB Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Erhan Erçin, insan sağlığından yol güvenliğine, ekonomik büyümeyi sağlayacak tedbirlerden teşvik sistemine kadar gündemdeki güncel pek çok konunun yenilenen müktesebatta yer aldığını belirterek, tüm bunların süratle hayata geçmesi için kamu reformu adına atılan adımın, yani Kamu Görevlileri Yasası’nın yenilenmesinin en önemli adım olacağını vurguladı.

Erçin, halkın yaşam kalitesini yükseltecek, sorunları çözecek uygulamaların hızını belirleyecek ve bu değişikliklerin halka hissettirilmesini sağlayacak düzenlemenin kamu reformu olacağını kaydetti.

“ÇOK DAHA MEMNUN OLACAĞIMIZ DÜZEN İÇİN...”

Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasası’nın kamu reformunun omurgasını oluşturduğunu belirten Erhan Erçin, daha verimli bir kamu yönetimi, üçlü kararnamelerin daraltılmasını, geçici istihdamının kaldırılmasını, hizmet sınıflarının azaltılmasını, politika üreten ve halka hizmet eden bir yapı öngören değişikliklerin “devrim” diye nitelendiğini söyledi.

Erçin, “Bu reçeteyi uygulayan ülkeler her zaman başarılı olmuşlardır. Bu formülü uygulamaya koymak, diğer ülkelere nasıl fayda getirmişse bize de getirecektir. Bir taraftan AB yasaları, diğer taraftan kamu reformunu hiç vakit kaybetmeden hayata geçirirsek çok daha memnun olduğumuz bir düzen bizi bekliyor olacaktır” diye konuştu.

YENİLENEN 2014-16 MÜKTESEBATA UYUM PROGRAMINDA YER ALAN BAŞLIKLAR

AB Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Erhan Erçin’in verdiği bilgiye göre, 2014-16 döneminde hayata geçirilmesi hedeflenen Müktesebata Uyum Programı’nda yer alan başlıklar şunlar:

“Fasıl 1 Malların Serbest dolaşımı, Fasıl 3 İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestisi,
(Mesleki Niteliklerin Karşılıklı Tanınması), Fasıl 4 Sermayenin Serbest Dolaşımı, Fasıl 5 Kamu İhaleleri, Fasıl 6 Şirketler Hukuku, Fasıl 7 Fikri Mülkiyet Hukuku, Fasıl 8 Rekabet Politikası, Fasıl 9 Mali Hizmetler, Fasıl 11 Tarım ve Kırsal Kalkınma, Fasıl 12 Gıda Güvenliği, Veteriner ve Bitki Sağlığı, Fasıl 14 Yol Ulaşımı, Fasıl 18 İstatistik, Fasıl 19 Sosyal Politika ve İstihdam, Fasıl 27 Çevre, Fasıl 28 Tüketicinin ve Sağlığın Korunması, Fasıl 30 Mali Kontrol.”

Müktesebat kapsamında dün Meclis’ten geçen Ceza (Değişiklik) Yasası yanında Meclis gündeminde “Kimyasallar Yasa Tasarısı, Ürün Güvenliği Yasa Tasarısı, Doku ve Organ Nakli Yasa Tasarısı, Kan ve Kan Bileşenleri Yasa Tasarısı ve Metroloji Yasa Tasarısı” bulunuyor.

Şimdiye kadar yürürlüğe giren yasalar şöyle sıralanıyor:

“Rekabet Yasası, Offshore Bankalar Yasası, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası, Hayvanların ve İşletmelerin Tanımlanması ve Kaydı Yasası, Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunması Yasası, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, Tüketicileri Koruma (Değişiklik) Yasası, Sigorta Hizmetleri (Düzenleme ve Denetim) Yasası, Emniyet Kemerleri Yasası, Hayvan Sağlığı Yasası, Hayvan Refahı Yasası, Elektronik Haberleşme Yasası, Çevre Yasası ve Mahkemeler (Değişiklik) Yasası.”

Yürürlükteki ikincil mevzuat ise şunlar:

İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında kabul edilen tüzükler: İş Yasası Çalışanlar Tarafından Kullanılan İş Ekipmanlarının Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü, İş Yerlerinde Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü, Kişisel Koruyucu Donanımının İş Yerlerinde Kullanımı Tüzüğü, Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Tüzüğü, Yüklerin Elle Taşınmasında Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü, Çalışanların Maruz Kaldıkları Gürültü Riskine Karşı Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Veren Kişilerin Sertifikalandırılması ve Kuruluşların Yetkilendirilmesi Tüzüğü, İşyerlerinde Risk Değerlendirmesi Esasları Tüzüğü, Patlayıcı Ortamda Çalışanların Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü.

Tüketicilerin Korunması kapsamında kabul edilen tüzükler: Ticari Garantiler, Garanti Belgesi ve Kusurlu Malların Onarımına İlişkin Esaslar Tüzüğü, Paket Tur Sözleşmelerine İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü, Tüketici Sözleşmelerinde Haksız Koşullara İlişkin Tüzük, Devre Tatil Sözleşmelerine İlişkin Tüzük.

Rekabet Yasası’na bağlı tüzükler: Rekabet Kuruluna Aday Tüzüğü, Nihai Kararlar Tüzüğü, Yoğunlaşmalar Tebliği, Şikayetler Tebliği, Muafiyet Başvuruları ve Değerlendirmeler Tebliği, Hakim Konum Tespitinde Kullanılacak Kriterler Tebliği, Maliyet Altı Satışlar Tebliği.
 
Sigortacılık kapsamında kabul edilen tüzükler: Sigorta Acenteleri Tüzüğü, Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Tüzüğü, Teminatlar Tüzüğü, Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Teknik Karşılıklarının Yatırılacağı Aktifler ve Bu Aktiflerin Değerlendirilmesi   Tüzüğü, Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Yükümlülük Sermaye Yeterliliği Tüzüğü, Sigorta Bilgi Merkezi Tüzüğü, Sigorta Tahkim Komisyonunun Çalışma ve Başvuru ile ilgili Usul ve Esaslar Tüzüğü, Bilgilendirme Tüzüğü, Zamlı Prim Uygulaması Tüzüğü, Brokerler Tüzüğü

Çevre kapsamında kabul edilen tüzük: Ekolojik Etki Değerlendirme Tüzüğü

Veteriner kapsamında kabul edilen tüzükler: Büyükbaş Brusellozunun Kontrolü ve Eradikasyonu Kurallarına İlişkin Tüzük, Küçükbaş Brusellozunun Kontrolü ve Eradikasyonu Kurallarına ilişkin Tüzük, Köpek Kayıt Tüzüğü.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.