1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 17 MART’TA AÇILACAK
17 MART’TA AÇILACAK

17 MART’TA AÇILACAK

Teknik ve tek olma açısından önemli olduğunu vurgulandı;

A+A-

SERGİYLE İLGİLİ BUGÜN YDÜ’DE BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Yakın Doğu Üniversitesi Uluslararası Eski Haritalar Sergisi”, 17 Mart Pazartesi saat 18.00’de YDÜ Hastanesi Sergi Salonu’nda açılacak.

Yakın Doğu Üniversitesi’nde (YDÜ) bugün düzenlenen basın toplantısıyla serginin tanıtımı ve duyurusu yapıldı. Basın toplantısında, YDÜ Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Tüzünkan, Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Umut Koldaş, YDÜ İletişim Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. Gökçe Şekeroğlu, Kuratör Nazif Bozatlı, Milli Arşiv Müdürü Gökhan Şengür, Vakıf  İdaresi personeli Mustafa Kemal Kasapoğlu ve YDÜ İletişim Genel Koordinatörü Tamer Garip birer konuşma yaptı.

Konuşmalardan önce tanıtım filmi gösterilirken, serginin belgesele dönüştürüleceği kaydedildi. 

TÜZÜNKAN: “HEDEFİMİZ, TARİHSEL ARAŞTIRMALAR”

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Tüzünkan, “Üniversitenin güçlü idealler ve global çapta bir vizyonu var. Yerel, bölgesel ve küresel boyutta çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor” dedi.

Tüzünkan, YDÜ ile ilgili bilgi verdiği konuşmasında, başarının temel anahtarının bilgi üretmek ve paylaşmak olduğunu ifade etti. Ülke kültürüne katkı sağlama hedefinde olduklarını belirten Tüzünkan, “Bizim hedefimiz, gün yüzüne çıkmamış tarihsel araştırmaları yapmaktır. Bu sergi de bunun ilk adımıdır” diye konuştu.

Sergide, yüzün üzerinde harita sergileneceğini söyleyen Tüzünkan, Nisan ayında Piri Reis haritaları, Mayıs ayında ise Kıbrıs Kartpostalları sergilerinin açılacağını belirtti.

KOLDAŞ: “HARİTA SOSYO-COĞRAFİ FARKINDALIĞIN İFADESİ”

Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Umut Koldaş, enstitünün bir araştırma, uygulama, eğitim, yayın ve toplumsal fayda üretme merkezi olarak kurulduğunu söyleyerek, sergi ile bu işlevlerin yerine getirildiğini kaydetti.

“Harita sosyo-coğrafi farkındalığın, bir yerde olma bilinçliğinin ifadesidir” diyen Koldaş, herkesin, özellikle yeni nesillerin yalnızca coğrafi olarak değil, politik, ekonomik, kültürel ve bireysel anlamda nerede olduklarının ve nereye gideceklerinin bilincinde olmaları gerektiğini kaydetti.

Koldaş, sergiye katkı koyan herkese teşekkür etti.

ŞEKEROĞLU: “HARİTALAR TEK OLMA AÇISINDAN ÖNEMLİ”

YDÜ İletişim Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. Gökçe Şekeroğlu, serginin sadece Kıbrıs değil, tüm dünyanın ilgi duyacağı bir proje olduğunu belirtti. Görsel kimlik ve iletişim çalışmaları yaptıklarını söyleyen Şekeroğlu, hedeflerinin çalışmalarını geniş kitlelerle paylaşmak olduğunu kaydetti.

Şekeroğlu, haritaların teknik ve tek olma açısından önemli olduğunu vurguladı.

BOZATLI: “HARİTALAR RESTORE EDİLDİ”

Kuratör Nazif  Bozatlı, harita korumanın tarihe sahip çıkmak olduğunu belirtti. Bozatlı, sergi çerçevesinde bozulmuş haritaların restore edilerek, kurtarıldığını ifade etti.

Sergilenecek en eski haritanın 1694, en yeni haritanın ise 1975 yılına ait olduğunu söyleyen Bozatlı, değerli haritalar için geniş güvenlik önlemleri alınacağını belirtti.

ŞENGÜR: “TASNİF ÇALIŞMALARI YAPILIYOR”

Milli Arşiv Müdürü Gökhan Şengür, koleksiyonlardaki haritaların sergi çerçevesinde tasnif ve restorasyonlarının yapılacağını, tasnif çalışmalarının devam etmekte olduğunu kaydetti.

Sergiden çok umutlu olduğunu belirten Şengür, sergi aracılığıyla, dairenin bilgilendirme görevini yapmış olacağını söyledi.

KASAPOĞLU: “VAKIFLARIN AMACI TOPLUMA KATKI”

Vakıf  İdaresi personeli Mustafa Kemal Kasapoğlu, sergiye katkı koymaktan mutluluk duyduklarını, arşivlerinde bulunan değerli haritaların restore edildiğini kaydetti. Kasapoğlu, Vakıflar İdaresi’nin amacının topluma katkı sağlamak olduğunu belirtti.

GARİP: “EVRENSEL BOYUTU VAR”

YDÜ İletişim Genel Koordinatörü Tamer Garip, amacının tarihe bir iz bırakmak olduğunu belirterek, projede yer almaktan heyecan duyduğunu söyledi.

Serginin evrensel bir boyutu olduğuna işaret eden Garip, “Dünya çapında ilgi çekebilecek bir konu” dedi. Sergiyle ilgili belgesel çekeceklerini anlatan Garip, “Değerli bir belgeselin ortaya çıkacağını umut ediyorum” diye konuştu.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.