1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 2013 KIBRIS TÜRK FUTBOLUNUN DIŞA AÇILMA ÇABALARINA SAHNE OLDU
2013 KIBRIS TÜRK FUTBOLUNUN DIŞA AÇILMA ÇABALARINA SAHNE OLDU

2013 KIBRIS TÜRK FUTBOLUNUN DIŞA AÇILMA ÇABALARINA SAHNE OLDU

KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu, bir anlaşmaya varılacağına dair inancının bu görüşmeyle daha da arttığını söyledi.

A+A-

2013 KIBRIS TÜRK FUTBOLUNUN DIŞA AÇILMA ÇABALARINA SAHNE OLDU

KTFF İLE KOP ARASINDA FIFA VE UEFA GÖZETİMİNDE ZÜRİH’DE FUTBOL İLE İLGİLİ TASLAK METİN İMZALADI

TASLAK METNE TEPKİLER OLDU…

METİN KOP TARAFINDAN 19; KTFF TARAFINDAN 29 KASIM’DA ONAYLANDI

FİFA İCRA KURULU KIBRIS’TA FUTBOLUNUN BİRLEŞMESİNE İLİŞKİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ GÖRÜŞMEK ÜZERE 4 VE 5 ARALIK'TA BREZİLYA'DA TOPLANDI

FIFA BLATTER: “UMARIM ADADA FUTBOL BİRLİKTE OYNANIR”

RUM TARAFI BLATTER’İN SÖZLERİNDEN HUZURSUZ OLDU

Yıllardır spor ambargosu altındaki Kıbrıs Türk Futbolu’nun dünyaya açılmasıyla ilgili çabalara sahne olan 2013, bu yönde atılan adımlarla, sevinç ve tartışma sürecine neden oldu.

Güney Kıbrıs’ta faaliyetlerini sürdüren Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP) ile Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) arasında 2000 yılında başlayan Kıbrıs’taki 1955’ten bu yana ayrı olan futbolun tek çatı altında yeniden birleştirilmesine yönelik görüşmeler, Federasyon Başkanı Hasan Sertoğlu’nun 2012 sonu ve 2013 yılındaki girişimleriyle olgunlaşma noktasına geldi.

İLK GÖRÜŞME RUM KESİMİNDE

İki Federasyon başkanları Hasan Sertoğlu ile Kosta Katsukumnis 11 Aralık 2012’de ilk görüşmeyi KOP’ta, ardından 17 Ocak 2013’te KTFF’de yaptı.

İlk görüşmede Koutsokoumnis, görüşmeleri iki ayda sonlandırmayı düşündüklerini, Kıbrıs’ta 1955’ten beri ayrı olan futbolun tekrardan birleştirilmesini sağlamayı arzu ettiklerini söylerken, Sertoğlu da politikacılara rağmen sorunun nasıl çözümleneceği konusundaki soruyu “Dünya nasıl hallediyorsa biz de öyle halledebiliriz, soruna spor penceresinden bakmalıyız” şeklinde yanıtlamıştı.

İKİNCİ GÖRÜŞME KKTC’DE

17 Aralık 2012’de KTFF’de geçekleşen ikinci görüşme bir saat sürdü ve görüşmenin ardından iki federasyon başkanı basına açıklama yaparak üçüncü görüşmenin Mart ayında İsviçre’nin Zürih şehrinde yapılacağını duyurdu.

KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu, bir anlaşmaya varılacağına dair inancının bu görüşmeyle daha da arttığını söyledi.

ZÜRİH’TE İMZALAR ATILDI

Zürih’te Mart ayında yapılması planlanan görüşme KKTC’deki erken yerel seçimlerde Sertoğlu’nun Ulusal Birlik Partisi (UBP)’den Lefkoşa Türk Belediyesi başkanlığına aday gösterilmesi nedeniyle yapılamadı.

Taraflar 5 Kasım’da Zürih’te Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Sepp Blatter ile Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Başkanı Michel Platini ile bir araya geldi.

Toplantı sonrası ortaya çıkan taslak metne taraflar  imza atarken metnin her iki futbol federasyonunun yönetimleri tarafından onaylanması gerektiği üzerinde mutabakata varıldı.

SERTOĞLU: “ORTAK METİN TATMİN ETMEDİ”

KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu imzalanan ortak metinle ilgili olarak yaptığı açıklamada, KTFF ile KOP arasında imzalanan metnin taslak olduğuna dikkat çekti.

Sertoğlu "Bundan sonraki süreç lehimize işleyecek. İmzaladığımız taslak metin genel kurulda onaylandıktan sonra ilgili komitede netleştirilecek. Taslak metindeki maddelerin altı doldurulacak" dedi.

İmzalanan ortak metni genel kurulda kabul ettiremeyeceğini de söyleyen Sertoğlu imzaladıkları metnin sadece taslak olduğunu vurgu yaptı. Sertoğlu imzalanan ortak metnin kendilerini tatmin etmediğini Platini'ye de söylediğini ifade etti.

ANLAŞMA METNİ...

Anlaşmaya göre KTFF, KOP’un doğal üyesi olacak, KTFF’ye bağlı kulüpler de KOP’a dolaylı üye sayılacak. KOP, FIFA ve UEFA’nın resmi üyesi sıfatıyla Kıbrıs’taki tüm futbol organizasyonları konusunda yetkili olurken KTFF üyeleri ise KOP ve diğer yönetim kurullarında görev alabilecek.

7 maddelik metinde Kıbrıs’taki futbolun birleştirilmesi ve geliştirilmesinin FIFA ve UEFA tüzüklerine ve “Uluslararası Spor Kurallarına” bağlı kalarak hazırlandığına vurgu yapıldı. Düzenlemenin yalnızca futbolla ilgili olduğu ve siyasi konulara emsal teşkil etmediği de ayrıca belirtildi.

Taraflar anlaşmanın uygulanması için 4 Türk ve 4 Rum üyeden oluşacak bir “Yönlendirme Komitesi” kuracak. Buna ek olarak KTFF ile ilgili kararlar için KOP’un başka bir ek komite kuracağı da açıklandı.

Tarafların anlaşmayı herhangi bir zamanda, tek taraflı veya karşılıklı olarak feshedebileceği de ifade edildi.

İmzalanan anlaşmanın tam metniyse şöyle:

Madde (1): KOP un yasaları çerçevesinde KTFF, KOP’a federasyon olarak üye olur. Bu bağlamda KTFF’ye kayıtlı kulüpler KOP’a dolaylı üye olacak.

Madde (2): KOP, KTFF’nin üyesi olan kulüpler üzerindeki yetkisini tanır ve onun FIFA ve UEFA kuralları doğrultusunda organizasyonlar yapmasını onaylar.

Madde (3): KOP, KTFF’nin tüm hakları ile tam yetkili olarak KOP genel kuruluna ve yönetim kuruluna davet eder.

Madde (4): Bu maddede yer alan aşağıdaki ve diğer hususların uygulaması için KOP ile KTFF bir “Yönlendirme Komitesi” kurmayı onaylar. Bu komitede KOP’u ve KTFF’yi temsilen 4’er kişi yer alacaktır. Kıbrıs Türklerinin KOP genel kurul, yönetim kurulu ve diğer komitelerdeki temsiliyeti.

-Futbolcuların statüsü ve elektronik transfer maçın sistemine dahil edilmesi.

-KOP müsabakalarına katılım.

-FIFA ve UEFA tarafından verilen gelişim programları.

-Ulusal ve Uluslar arası dostluk maçlarının düzenlenmesi.

-UEFA bölgesel kupasına katılımı

-UEFA antrenör sistemine Kıbrıs Türk antrenörlerinin dahil edilmesi.

-Hakem komitesi, hakemler, maç gözlemcilerinin ve uluslar arası hakemlerin konusu.

-KOP delegasyonlarında Kıbrıslı Türklerin temsiliyeti.

-Bu komitenin kararları KOP yönetim kurulu ile KTFF yönetim kurulu tarafından onaylanması gerekir.

Madde (5): KTFF ile KOP birlikte KTFF’nin futboldaki gelişen bu durumlardan dolayı oluşan meseleleri doğru idare edebilmek için “ortak komite” kurmayı kabul eder. Bu komitede çoğunluk KTFF temsilcilerinden oluşacaktır.

Madde (6): Bu düzenleme tarafların, herhangi bir zamanda, herhangi birinin tek taraflı veya karşılıklı olarak fesih ile sona erdirilebilir. Bu düzenleme feshedildiği takdirde eskiye dönüş olacaktır. Keza iş bu fesih gerçekleştiği takdirde, iş bu geçici düzenleme taraflara herhangi bir yasal hak vermeyecek ve emsal teşkil etmeyecektir.

Madde (7): Bu düzenleme her iki Federasyonun genel kurullarında eş zamanlı yapılacak toplantıda onaylandıktan sonra yürürlüğe girecektir.”

TEPKİLER GECİKMEDİ

KTFF ile KOP arasındaki taslak metin anlaşmasına başta Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu olmak üzere tepkiler gecikmedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu'nun (KTFF) Rum Futbol Federasyonu (KOP) ile FIFA ve UEFA çatısı altında yapılan anlaşmada birleşmesini kabul etmediğini, yanlışın düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Eroğlu, bunun KOP’un bir oyunu olduğunu ifade ederek, “Bizim takımlarımızı kendi bünyesine alıp, siyasi bir manevra ile dünyaya ‘Bakınız Kıbrıs Futbol Federasyonu size müracaat ederse FIFA ya da UEFA gibi kuruluşlara siz bunu itibara almayınız. Biz işte bunları bünyemize alıyoruz’ gibi mesaj vermek için bu açıkgözlülüğü yaptıklarını düşünüyorum.” dedi.

DENKTAŞ: “OYUNA GELDİK”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu'nun, Kıbrıs Türk gençlerinin önünü açabilmek ümidiyle ve çok samimi bir istekle başlattığı süreçte, KKTC futbolu oyuna geldiğini söyledi.

FIFA ve UEFA çatısı altında yapılan anlaşmada, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu'nun (KTFF), Rum Futbol Federasyonu'na (KOP) bir futbol kulübü gibi üye olmasının, herkesi rahatsız ettiğini belirten Denktaş, "Rum tarafında siyaset her işin içerisinde olduğu gibi futbolun da içindedir. UEFA ve FIFA başkanları bunun farkında olmayabilir ama bu böyledir" diye konuştu.

Denktaş, Rumların amacının, Kıbrıslı Türkleri uluslararası futbol arenasında görmek değil, KTFF'yi kendi çatıları altına almak olduğunu belirterek, “KTFF'nin KOP'a bir futbol kulübü gibi üye olmasını kabul etmek mümkün değil, federasyon başkanımız bunun altına imza atmakla yanlış bir adım atmış oldu.” dedi.

RUM FUTBOL FEDERASYONU 19 KASIM’DA, KTFF 29 KASIM’DA METNİ ONAYLADI

Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP), 5 Kasım 2013 tarihinde Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’yla (KTFF) imzaladığı “Kıbrıs Futboluna İlişkin Geçici Düzenleme” anlaşmasını onayladı.

Politis ve diğer gazeteler, KOP-KTFF anlaşmasının KOP’un dün futbol kulüpleri yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıda yapılan gizli oylamayla 12 olumu, 2 olumsuz ve 3 çekimser oyla onandığını yazdılar.

KTFF'ye bağlı kulüpler anlaşmayı 29 Kasım Cuma günü onayladı.

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu'nda gerçekleşen tarihi zirvede KTFF'ye bağlı 42 kulübün hepsi anlaşmayı onayladı.

Zirvede Federasyonun da bir oy hakkı bulunuyordu. Federasyon'un da anlaşmaya “evet” demesiyle oybirliği ile anlaşma onaylandı.

Hasan Sertoğlu, tarihi zirvenin ardından yaptığı açıklamayla; “Kulüp başkanlarımız bu konuyu çok iyi anladı. Oybirliği ile böyle bir sonuç çıkması beni gururlandırdı” şeklinde konuştu.

FİFA BREZİLYA'DA TOPLANDI

FİFA İcra Kurulu Kıbrıs’ta futbolunun birleşmesine ilişkin çözüm önerilerini görüşmek üzere 4 ve 5 Aralık'ta Brezilya'da toplandı.

4 ve 5 Aralık tarihlerinde Brezilya'nın Bahia eyaletindeki Salvodor kentinde düzenlenen toplantıda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi futbol federasyonları arasında 5 Kasım'da imzalanan geçici anlaşmanın politik yönleri bu toplantıda ele alındı.

FIFA İcra Komitesi’nin Brezilya’nın Bahia şehrinde gerçekleşen birleşimine katılan FIFA Başkanı Sepp Blatter, düzenlediği basın toplantısında Kıbrıs’taki futbol müzakerelerine de değindi.

Blatter, Zürih’te imzalanan belgenin hem KTFF, KOP tarafından onaylandığı bilgisini birçok önemli uluslararası televizyonun canlı yayınladığı basın toplantısında açıkladı.

BLATTER: “UMARIM ADADA FUTBOL BİRLİKTE OYNANIR”

Tüm dünyanın merakla beklediği Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası ile ilgili konuşması öncesinde bu bilgileri veren Blatter, bu adımın önemine vurgu yaparken, en kısa sürede anlaşmanın yürürlüğe girmesini arzuladığını ifade etti ve “umarım adada futbol birlikte oynanır” dedi.

RUM TARAFI BLATTER’İN SÖZLERİNDEN HUZURSUZ...

FIFA İcra Komitesi’nin Brezilya’da yaptığı toplantının ardından Kıbrıs’taki futbol konusunda değinen FIFA Başkanı Sepp Blatter’in “iki federasyon da belgeye onay verdi” sözleri, adada geniş yankı buldu.

Blatter’in sözlerinin ardından KOP Başkanı Kostakis Kutsokumnis büyük rahatsızlık duydu ve FIFA yetkilileri ile bir dizi görüşmeler yaparak rahatsızlığını ortaya koymaya çalıştı.

Koutsokoumnis FIFA Başkanı Blatter’e ulaşma çabası başarılı olmazken, sıkıntı duyduğu konuları FIFA’daki yetkililere iletmekle yetindi.

TEZLERİ ÇÜRÜYÜNCE TEPKİLER ARTTI

Basın açıklamasında Blatter’in “en kısa sürede iki taraf arasındaki maçların başlamasını bekliyoruz” sözü de Rumların ısrarla savunduğu ‘Kıbrıs Türk takımları ile antrenman maçı bile yapmayacağız’ tezini de çürütmüş oldu.

Tüm bu gelişmelerden büyük rahatsızlık duyan ve kulüpleri tarafından soru yağmuruna tutulan Koutsokoumnis’in Blatter’e ulaşamadığı ve FIFA yetkililerine konuyu aktardığı ifade ediliyor.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.