1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 21-25 ARALIK MÜCADELE VE ŞEHİTLER HAFTASI
21-25 ARALIK MÜCADELE VE ŞEHİTLER HAFTASI

21-25 ARALIK MÜCADELE VE ŞEHİTLER HAFTASI

21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası vesilesiyle Kaymaklı Şehitler Anıtı ile Şehit Hüseyin Ruso Anıtı’nda tören düzenlendi.

A+A-

KAYMAKLI ŞEHİTLER ANITI VE ŞEHİT HÜSEYİN RUSO ANITI’NDA TÖREN DÜZENLENDİ

Lefkoşa, 25 Aralık 13 (T.A.K.): 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası vesilesiyle Kaymaklı Şehitler Anıtı ile Şehit Hüseyin Ruso Anıtı’nda tören düzenlendi.

Törenlere, Lefkoşa Kaymakamlığı adına Merkez Kaymakamı Salih Gökpınar, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından temsilciler, Lefkoşa Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu, muharip dernek, siyasi parti temsilcileri ve Lefkoşa bölgesindeki bazı okullardan öğrenciler de katıldı.

Törenlerde, önce anıtlara protokol sırasına göre çelenk konuldu, saygı marşı eşliğinde saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı okundu.

BAŞMAN

Küçük Kaymaklı Kulüp Başkanı Ali Başman Kaymaklı Şehitler anıtında düzenlenen törende yaptığı günün anlam ve önemini belirten konuşmada, Küçük Kaymaklı halkı ile Küçük Kaymaklı Kulübü’nün Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde unutulmayacak katkısı olduğunu söyledi.

Kıbrıslı Rumların 21-25 Aralık 1963 döneminde gerçekleştirdiği saldırılarda 133 şehit verildiğine işaret eden Başman, saldırıların 5’inci gününde Kaymaklı bölgesinde aralarında Hüsyein Ruso’nun da bulunduğu çok sayıda şehit verildiğini anlattı.

“Bugün bu kahraman insanlar sayesinde huzurlu bir şekilde egemen topraklarda yaşadığımızın bilincindeyiz” diyen Başman, Kuzey Kıbrıs’ın şehit vererek vatan yapıldığını söyledi.

Kıbrıs Türk halının 1571’den 1878’e 307 yıl efendisi olduğu topraklarda, adanın İngilizlere devredilmesinden sonra itilen katılan halk durumuna geldiğini kaydeden Başman, Kıbrıs Türkünün esaretinin 1974’te Türkiye’nin müdahalesi ile son bulduğunu söyledi.

“96 yıl süren esarette çok ocaklar sönmüş, çok evlat, ana baba katledilmiş ancak Kıbrıs Türkü toprak ve vatan sevgisi sayesinde azimli mücadelesinde devam etmiş anavatanın desteği ile zafere ulaşmıştır” diyen Başman şehitlere rahmet diledi.

Şehit Hüseyin Ruso Anıtı’ndaki törende ise Şehit Hüseyin Ruso Oraokulu öğrencilerinden Samet Çıkan Hüseyin Ruso’nu kısa hayat öyküsünü okudu.

Törenlerde Atleks Sanverler Ortaokulu, Şehit Doğan Ahmet İlkokulu, Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu ile Türk Maarif Kolejinden bazı öğrenciler şiir okudu.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.