1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 35 BİN EURO'LUK YATIRIMI BOŞA GİTTİ
35 BİN EURO'LUK YATIRIMI BOŞA GİTTİ

35 BİN EURO'LUK YATIRIMI BOŞA GİTTİ

35 BİN EURO'LUK YATIRIMI BOŞA GİTTİ

A+A-

Küçükerenköy’deki Şinya Turizm Tesisleri İşletmecisi Yusuf Duman 5 yıl önce Kıb-Tek ile mahsuplaşma olacak ümidiyle 35 bin Euro harcayarak tesisine güneş enerji paneli kurdu ancak çıkan tüzük işletmeleri kapsam dışı bıraktı.

5 YILDA 25 BİN TL’LİK ÜRETİM: Yusuf Duman, kurduğu güneş panelleri ile Kıb-Tek’e 5 yılda faizleri hariç 25 bin TL’lik elektrik akışı sağladı. Mahsuplaşma olmadığı için akşam saatlerinde tesisin harcadığı elektrik nedeniyle şimdi kuruma binlerce TL borcu bulunuyor

KAR DEĞİL ZARAR ETTİ: Şinya Turizm Tesis İşletmecisi Yusuf Duman: Bu yatırımı yaparken ihtiyaç fazlası elektriği Kıb-Tek’e vererek akşam saatlerinde kullanılan elektrik için mahsuplaşma yapılacağını düşünüyordum ancak tüzük öyle olmadı. Kar edeyim derken zarar ettim

Ceren ÖZBİL
Küçükerenköy’de bulunan Şinya Turizm Tesisi’nde 5 yıldır güneş panelleri ile elektrik üretim tesisin elektrik ihtiyacı karşılanmaya çalışılıyor. Ancak tesisteki elektrik kullanımının akşam saatlerinde artması nedeniyle bu sistem Şinya Turizm Tesisi’ne mali açından pek de kar getirmedi.
Şinya Turizm Tesisleri İşletmecisi Yusuf Duman, güneş panellerinden üretilen ve tesiste kullanılmayan elektriğin Kıb-Tek’e gitmesi nedeniyle akşam saatlerinde kullanılan elektriğin gündüz saatlerinde Kıb-Tek’e giden elektrikle mahsuplaştırılmasını istedi. Ancak işletmecinin bu teklifi hiçbir devlet yetkilisi tarafından kabul edilmedi.

“Benim elektrik ihtiyacım gece”
Şinya Turizm Tesisleri İşletmecisi Yusuf Duman, kendisinin bir turizm tesisi işlettiğine vurgu yaparak turizm tesislerinin elektrik harcamalarının gece arttığını hatırlattı. Turistlerin genellikle gündüzleri bungalovlarda kalmadığına işaret eden Duman, ancak geceleri odalarına geldiklerinde klima ve çeşitli ihtiyaçlar için elektrik harcadıklarını anlattı. Duman güneş panelleriyle gündüz üretilip tesiste kullanılmayan elektriğin Kıb-Tek’e gittiğini ifade ederek en azından Gündüz, Kıb-Tek’e giden elektrikle gece tesiste kullanılan elektriğin mahsuplaştırılabileceğini kaydetti.

“Yasaları takip ettim”
Küçükerenköy’de bulunan turizm tesisine bu yatırımı yaparken Avrupa Birliği Uyum Yasalarını takip ettiğini kaydeden Duman, Avrupa ülkelerinde uygulana sisteminde yenilenebilir enerji ile santrallere elektrik sağlayan kişililere normal tarifenin bile üzerinde elektrik ödendiğini savundu.

“Eko turizme uygun olduğu için bu sisteme geçtik”
Güneş panelleriyle elektrik üretme sisteminin eko turizme uygun olması nedeniyle bu sistemi tercih ettiklerini kaydeden Duman, daha önce akülü sisteme geçmeyi düşünüp akülü sistemin çöp gerektirdiğini ve bu nedenle bu sistemi kullanmaktan vazgeçtiklerini söyledi. Duman güneş panelleriyle elektrik üretiminin eko turizm için en uygun yöntemlerden biri olduğunu savundu.


“Sistemi kurduktan sonra tüzük geçti”
Mevcut yasanın sadece güneş panellerini evlerinde kullananlar için mahsuplaşma yapılmasını öngördüğünü ifade eden Duman ancak eğer eko turizmde mahsuplaşmaya izin verilmezse sadece kendi işletmesinin değil birçok işletmenin batacağını kaydetti. Duman, belki bu uygulamanın yapılmamasının nedeninin Kıb-Tek’in zora gireceğinin düşülmesi olabileceğini kaydetti ancak bu sorununda örneğin 20 kilowatt gibi bir sınırlama yapılıp çözülebileceğini anlattı. 

“5 yılda Kıb-Tek’e 25 bin TL’lik elektrik üretildi”
Duman, bu sisteme geçtiği günden bugüne Kıb-Tek’ en az 25 bin TL’lik elektrik ürettiğini ve buna rağmen bin TL’lik borcu olsa dahi elektriğinin anında kesildiğini hatırlattı. Bulunduğu eko turizm sektöründe aranan kriterlerden bir tanesinin yeşil enerji olduğunu hatırlatan Duman, ancak buna rağmen devletin bu sistemi kullanmasını mahsuplaşma kabul etmeyerek engellediğini savundu.

“Eko turizme destek yok”
İşletmesini yaptığı Şinya Turizm Tesisi’nde kullanılan her ürünün yerli ürünler olduğunun altını çizen duman buna rağmen hiçbir destek görmediğini belirtti. Duman eko turizme katkının TC ile KKTC arasında imzalanan ekonomik protokolde yer almasına rağmen buna uyulmadığını kaydetti ve “Su analizi için bile odabaşı 100 TL ödüyoruz. Bu da bizim gibi tesisleri sarsar” dedi.

“Çevreye duyarlıyız”
Duman işletmesini yaptığı tesisin çevreye duyarlı bir tesisi olduğunu kaydetti ve çevre için yapılan çalışmaları şöyle sıraladı:
1. Tesisimizde güneşten elektrik üreterek karbon emisyonunun azaltılmasına katkıda bulunuyoruz. (Her ne kadar ürettiğimiz yeşil enerjiden maddi olarak bizden çok Kıb-Tek faydalansa da dünya açısından bunu biz üretiyoruz.)
2. Sıcak suyu güneş ile ısıtıyoruz.
3. Tesisimizde aydınlatma gereçlerini tasarruflu ve verimli olanlardan tercih ettik. Ayrıca inverter model klimalar kullanıyoruz. Böylece enerji sarfiyatını azaltıp çevrenin korunmasına katkıda bulunduk.
4. Musluklarda su tasarrufu sağlayan aparatlar kullanıyoruz.
5. Mümkün olduğunca yerli ürünleri tercih ederek, nakliye ve ambalaja bağlı çevreye verilen olumsuz etkilerin azaltılmasına katkıda bulunuyoruz.
6. Çamaşırları güneşten ürettiğimiz yeşil elektriği kullanarak yıkıyoruz ve dışarıda asarak doğal kurutma yapıyoruz.
7. Kendi bahçemizde sebze meyve yetiştirip kullandığımızdan nakliye ve ambalaj kullanımının azaltılmasına katkıda bulunuyoruz. Ayrıca organik tarım yaparak kimyasal kullanımının azaltılmasına katkıda bulunuyoruz.
8. Yiyecek artıklarını çöpe atmıyoruz, tavuklara, keçilere, kedilere, köpeklere verilmesine dikkat ediyoruz.
9. Atık yağları biriktirip ilgili toplayıcı firmalara veriyoruz.
10. Tesisimizde atık pil toplama ünitesi bulunduruyoruz. Ayrıca komşularımızın da atık pillerini buraya atmalarına imkan veriyoruz.
11. Tesisimizde inşaat malzemesi olarak doğal taş ve ahşap malzeme kullandığımızdan uygun yalıtım sayesinde enerji tasarrufu sağlayıp çevrenin korunmasına katkı sağlıyoruz.
12. Çevrenin korunması için her türlü platformda bilinçlendirme faaliyetleri yapıyoruz. Özellikle ülkemizin doğasını kirletenleri acımasızca eleştirip deşifre ediyoruz.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.