1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 35 GECE KULÜBÜ 334 KONSOMATRİS
35 GECE KULÜBÜ 334 KONSOMATRİS

35 GECE KULÜBÜ 334 KONSOMATRİS

35 gece kulübü 334 konsomatris

A+A-

ABD’nin hazırladığı “İnsan Ticareti Raporu”nda defalarca yer alan ve uluslararası alanda Kuzey Kıbrıs’ın olumsuz anılmasına neden olan gece kulüpleri, başta ailelerin dağılması olmak üzere birçok toplumsal sıkıntıya da neden oluyor. Bu arada devlet de fuhuış ve kadın ticaretinin olduğunu kabul ediyor.

Ali CANSU

Ülkemizin kanayan yaralarından biri olarak gösterilen ancak herhangi bir önlem alınamayan gece kulüpleri, her dönem gündemdeki yerini koruyor. Ülkemizde 35 gece kulübü ve daha küçük ölçekte aynı hizmetin verildiği 2 pub var... Söz konusu 37 işletmede 334 konsomatris çalışıyor.

Gece kulüpleri, herkesin karşı çıktığı ancak kimsenin bir şey yapmadığı bir sektör... Fuhşun yasak olduğu ülkemizde, gece kulüplerindeki kadınların cinsel yolla geçen bulaşıcı hastalıklara karşı haftada iki kez sağlık kontrolünden geçmesi, aslında “fuhuşun- kadın ticaretinin” devlet tarafından da kabul edildiğini kanıtlıyor... Gece kulüplerine tepkiler ise göstermelikten öteye gidemiyor.

KKTC, gece kulüpleri nedeniyle ABD’nin her yıl hazırladığı “İnsan Ticareti Raporu”nda defalarca yer aldı. Uluslararası alanda Kuzey Kıbrıs’ın olumsuz anılmasına neden olan gece kulüpleri, ülkemizde çiftlerin ayrılıkları, ailelerin dağılmasında büyük rol oynuyor. Gece kulüplerinde çalışan kadınlar her ne kadar da sağlık kontrolünden geçiyorsa bile bulaşıcı cinsel hastalıkların bulaşmasına neden oluyor.

KKTC’de ülke ekonomisi can çekişirken, gece kulüpleri ekonomik krizden etkilenmedi. Gece kulüplerine olan aşırı ilgi bu sektörün büyümesine neden oldu.

KKTC’de 2016 yılında 334 konsomatris çalışırken, devletin kasasına da bir yılda yaklaşık 22 milyon TL’lik bir kaynak akacak. Devlet ve gece kulübü sahipleri krize rağmen sektörden önemli kazançlar elde edecek.

“İnsan Ticareti Raporu”na da girdi

ABD’nin hazırladığı yıllık “İnsan Ticareti Raporu”nda da birkaç kez yer alan ülkemizde fuhuşun yasak olduğu, ancak buna rağmen, gece kulübündeki kadınların cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili iki haftada bir sağlık kontrolünden geçirilmesinin istendiği, bunun da fuhuş sektörünün teyidi yönünde bir çeşit onay olduğu görüşü ortaya konuldu.

Kuzey Kıbrıs’ın Orta Asya, Doğu Avrupa ve Afrika’dan gelen kadınların destinasyonu olduğu, yasal düzenlemesi ve izni Kıbrıslı Türk yetkililer tarafından verilen gece kulüplerinde fuhuşa zorlandıkları bildirildi.

Raporda, gece kulüplerinin hükümete 20-30 milyon TL yıllık gelir vergisi ödediği kaydedildi.

Raporda, 2015 yılında Kuzey Kıbrıs’ta 36 gece kulübü ve iki pubda çalışan bin 481 konsomatris ve garson kız için yetkililer tarafından altı aylık çalışma izni verildiği bildirildi.

2016 rakamlarına bakıldığı zaman konsomatris sayısında düşüş olduğu görülüyor.

En fazla gece kulübü Lefkoşa’da

Gece kulübü ve pubların en yoğun olduğu bölge Başkent Lefkoşa... 35 gece kulübünün 21’i Lefkoşa bölgesinde faaliyet gösteriyor. Girne ve Gazimağusa’da altı, iki gece kulübü de Güzelyurt’ta faaliyet gösteriyor.

Ülkedeki iki pubdan biri Güzelyurt’ta diğeri ise Girne’de yer alıyor.

Yasaları da var

Gece kulüplerini zapt-ı rapt altına alan 7/2000 sayılı “Gece Kulüpleri ve Benzeri Eğlence Yerleri Yasası”nın meclisten geçmesinin ardından gece hayatı da yasal hale geldi.

Şu anda KKTC’de 35 gece kulübü ve iki pub faaliyet gösteriyor ve buralarda 334 konsomatris çalışıyor. Konsomatrislerin 328’i gece kulüplerinde 6’sı da publarda çalışıyor.

Yasaya göre gece kulüpleri en az beş, en fazla 12 konsomatris, pub tipi eğlence yerleri ise en az bir, en çok üç konsomatris çalıştırabiliyor.

Bir yılda 65 bin TL

Bir konsomatrisin çalıştırıldığı gece kulübüne altı aylık dönemde toplam maliyeti 32 bin 500 TL. Bu maliyet, pasaport-vize ücreti, KKTC’ye giriş, sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı primleri, hastane ve ‘menajer’ ücretleri toplamı ile altı aylık vergisinden oluşuyor.

Gece kulübü sahiplerinden alınan bilgiye göre, bir konsomatris ülkeye girer girmez önce hastaneye kontrole gidiyor. Burada 850 TL hastane ücreti, ön izin ve polis ile sağlık muhaceret ücreti olarak 400 TL alınıyor. Ardından ise her ay ise İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta yatırımı, mühür, pul parası, hizmet akdi, KDV, kız başına KDV, paye, belediyeye binde iki meslek vergisi veriliyor.

Tüm bunların altı aylık toplamı ise 32 bin 500 TL’yi, bir yıllık toplamı ise 65 bin TL’yi buluyor. Bu paralar, devletin kasasına gidiyor.

Bunun içerisinde “menajer”e verilen miktar ile uçak bilet parası yok. Ayrıca, gece kulübü patronları devlete yıllık vergi de ödüyor.

Moldovalılar birinciliğini koruyor

Ülkemize 2016 yılı istatistiklerine göre en fazla konsomatris Moldova’dan geldi. KKTC’de Moldova’dan gelerek eğlence sektöründe çalışan 128 konsomatrist bulunuyor.

Moldovalıları 53 kişi ile Ukraynalılar izliyor. Ukraynalılardan sonra Faslılar 25 ile üçüncü sırada yer alıyor. Faslıları 26 konsomatris ile Beyaz Rusyalılar, 25 kişi ile Ruslar, 22 ile Kırgızlar, 19 ile diğer ülkeden gelenler, 17 ile Kazakistanlılar izliyor. Son sırada ise 14 konsomatris ile Kenyalılar bulunuyor.

Yaşları 18 ile 25 arasında

Ülkemize gelen konsomatrislerin yaşı 18 ile 25 arasında değişiyor. KKTC’ye, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Muhaceret Dairesi Müdürlüğü’nün ön izniyle gelen konsomatrisler, 6 ay çalıştıktan sonra tekrar ülkelerine geri dönüyor.

KKTC’de 6 ay çalışan bir konsomatris, iki ay yurtdışında kaldıktan sonra tekrar ülkemize gelebiliyor. Konsomatrisler sağlık açısından bir sorunu çıkmazsa eğlence sektöründe çalışmaya başlıyor.

Kontenjanlar yasaya göre belirleniyor

Gece kulüplerindeki konsomatris çalıştırma sayısı yeni çıkarılan yasaya göre sınıflandırdıktan sonra belirleniyor.

Yasa gereği sınıflara ayrılan gece kulüplerinin, eskiye oranla daha düzeyli ve bakımlı olduğu belirtiliyor.

Gece kulübü olarak kullanılan yerin sınıflandırması, yerin mevkii, yüzölçümü, garson sayısı, masa adedi, havalandırması, tuvalet sayısı, yangın söndürme cihazı, tehlike anında çıkış kapısı, yangın merdiveni, park yeri, temizliği, ses izolasyonu, dış görünüşü ve binanın estetik görüntüsü dikkate alınarak değerlendirmeye alınıyor.

Sınıflandırmalarda birinci sınıf gece kulüpleri 10-11-12 kontenjan alırken, 2. sınıf gece kulüpleri 8-9 kontenjan, 3. sınıf gece kulüpleri ise 5-6-7 konsomatris getirebilme imkânına kavuşuyor.

Yasaya göre, ülkemizde birinci sınıf gece kulüpleri Antik, Biyax, Bling, Casablanca, Crazy Girl, Dolls, Faron, Flamingo, Funky, Golden Girl, Hanedan, Harem, İmparator, Kings, Lipstick, Melekler, Mexico, Miss, Monamour, Playboy, Red Point, Rosa Afrodit, Sexy Lady, Titanik, Tutti Frutti, White Girls ve White House, Anemon, Fly Inn, Feedom, Gold Night, Maksim, Midnight, Red Love, ikinci sınıf gece kulüpleri ise İrros ve Yakamoz olarak açıklandı.

2009’dan bu yana yeni izin verilmedi

İçişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre “Gece Kulüpleri ve Benzeri Eğlence Yerleri Komisyonu”nun 2009 yılında almış olduğu karar doğrultusunda yeni gece kulübü izni verilmemiş.

İmtiyaz sahibinin vefat etmesinden dolayı kapanan üç gece kulübü ve bir pub bulunuyor. Aktif olmayan dört gece kulübü ve bir de pub bulunuyor.

6 yılda 3 bin 927 konsomatris

Geçmişe bakacak olursak 1997-2002 yılları arasında 3 bin 927 konsomatris hizmet verdi. İstatistikler KKTC’ye en fazla konsomatrisin 1999 yılında geldiğini ortaya çıkardı.

1999 yılında 828 konsomatris KKTC’de görev yaparken, bugün bu sayının düşerek 334 olduğu görülüyor.

1-20161127110051.jpg

Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.