1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 4 YIL HAPİS YATACAK!
4 YIL HAPİS YATACAK!

4 YIL HAPİS YATACAK!

Zarar emeklilik ikramiyesinden ödenecek!

A+A-

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi, Mağusa Vergi Dairesi’nde Tahsilat Birimi Sorumlusu olarak görev yaparken resmi belgeleri sahteleyerek tedavüle sürüp 124 bin 525 TL’yi zimmetine geçiren Doğan Can Erüreten aleyhindeki kararını açıkladı

Nadire BAHADİ

Mağusa Vergi Dairesi’nde Tahsilat Birimi Sorumlusu olarak görev yaptığı süre içinde 2006 yılından 2011 yılına kadar vergi borcu için tahsil ettiği paralar için düzenlediği tahsilat makbuzunu iptal ederek yeni bir makbuz düzenleyip 5 yıllık sürede toplam 124 bin 525 TL parayı sirkat etmekle yargılanan sanık Doğan Can Erüreten’in Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargı süreci bitti.

“Sahte resmi belge düzenleme ve tedavüle sürme”, “Kamu görevlisi tarafından sirkat”, “Resmi belgeyi sahateleme”, “Sahtelenmiş belgeyi tedavüle sürme” ve “Mevkii kötüye kullanmak” davalarından suçlu bulunan sanık Erüreten 4 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Benzeri 14 davası daha tamamlandı

2006- 2011 yılları arasında meydana gelen suç için sanık Doğan Can Erüreten aleyhindeki benzeri 14 dava da Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dönemde dikkate alındı. Sanığın suçlu bulunup mahkum edilmesinin ardından mahkemeye hafifletici sebepleri aktaran sanık avukatı emekli olan Doğan Can Erüreten’in aleyhindeki davalar nedeni ile yaklaşık 230 bin TL olan emekli ikramiyesine tedbir amaçlı el konulduğunu söyledi.

Sanığın bu suçları planlayarak işlemediğini beliren sanık avukatı, Erüreten’in şahadetinde de belirttiği gibi 200-300 TL nakit alıp kendi çekleriyle ödeyerek işlem yapmaya başladığını ve zaman zarfında açığı kapatamayarak bu suçları işlediğini ileri sürdü.  Sanık avukatı, Erüreten’in yıllarca mevkii sahibi olan, çevresinde sevilen sayılan birisi olduğunu ancak bu olaylardan sonra tüm itibarını ve saygınlığını kaybettiğini ve pişman olduğunu belirterek sanığa mülayim bir ceza vermesini talep etti.

“Caydırıcı cezalar verilmeli”

Sanık aleyhindeki davanın kararını Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Melek Esendağlı okudu. Esendağlı, ciddi ve yaygın suçlarda, artış halinde olan suçlarda ve kamu menfaatinin doğrudan etkilendiği suçlarda kişisel hafifletici sebeplere fazlaca ağırlık verilmemesi gerektiğini belirterek, kamu menfaatinin korunması ve benzeri suç işlenmemesi için caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini belirtti.

Heyet Başkanı Melek Esendağlı, sanık Doğan Can Erüreten’in mahkum olduğu “Kamu görevlisi tarafından sirkat” suçunun 7 yıla kadar, “Resmi belgeyi sahteleme” ve “Sahtelenmiş belgeyi tedavüle sürme” suçunun 10 yıla kadar ve “Mevkii kötüye kullanmak” suçunun ise 2 yıla kadar hapisle cezalandırılabilen bir suç olduğunu kaydetti. Esendağlı, bu tür suçların kamuya ve devlete halk tarafından duyulan güveni sarsacağından hoşgörüyle yaklaşılamayacağını ifade etti.

5 yılda 124 bin 525 TL

Sanığın bu davada maliye tahsildarı olarak görev yaptığı zamanlarda vergi borcu için tahsil ettiği çekler için düzenlediği tahsilat makbuzunu iptal ederek 10 bin TL azaltılıp sahte makbuz düzenledikten 10 bin TL meblağı da sirkat ettiğinin görüldüğünü belirten Esendağlı, 15 davanın tümünde toplam zarar ziyanın 124 bin 525 TL olduğunu açıkladı.

Miktarın azımsanamayacak bir miktar olmasının suçun vahametini artırdığını belirten Esendağlı, bu hususun sanık aleyhine ağırlaştırıcı bir faktör olarak dikkate alındığını belirtti. 5 yıllık gibi uzun bir zamana yayılan suç işleme halinin de suçun vahametini arttırdığını belirten Esendağlı, sanığın mükerrer suç işleme hali yanında birden fazla ciddi suçu birlikte ve birbirini tamamlar şekilde işlediğini de gördüklerini belirtti.

Zarar emeklilik ikramiyesinden ödenecek

Sanık avukatının, sanığın emeklilik ikramiyesinin tüm zarar ziyanın karşılayacak miktarda olduğunu, emeklilik ikramiyesine el konulduğunu ve davaya konu miktarların ikramiyeden kesileceğini ifade ettiğini söyleyen Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Melek Esendağlı, gerek bu davada gerekse dikkate alınan 14 davadaki zarar ziyanın el konulan emeklilik ikramiyesiyle karşılanacağı hususunu sanık lehine hesaba kattıklarını belirtti. Esendağlı, sanık avukatının, suçların planlanarak işlenmediğini, hesap açıklarının kapatılamamasından ötürü işlendiğini ileri sürdüğünü belirterek, suçun 5 yıllık uzun süre içinde işlendiğini bir sefere mahsus hatadan kaynaklanmadığının dikkate alındığı zaman sanık avukatının iddiasına bir kıymet verilemeyeceği kanaatinde olduklarını açıkladı.

Sanığa verilmesi gereken cezada kamu menfaatinin korunmasına ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Esendağlı, etkin ve caydırıcı cezanın hürriyeti bağlayıcı ceza olduğunu ifade etti ve sanık Doğan Can Erüreten’in tüm davalardan 4 yıl hapse mahkum edildiğini açıkladı. Esendağlı, hapislik cezalarının birlikte çekileceği yönünde emir verdi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.