1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 5 BİN TÜRK RUMLARDAN KİMLİK İSTİYOR
5 BİN TÜRK RUMLARDAN KİMLİK İSTİYOR

5 BİN TÜRK RUMLARDAN KİMLİK İSTİYOR

"mahkeme yoluna gitmeden sorunu çözebilecek miyiz, öğrenmeye çalışıyoruz"

A+A-

Kıbrıs Rum yönetiminin 2004’te AB’ye tam üye olmasının ardından Rum kayıtlarına göre, KKTC’de yaşayan 110 bin Kıbrıslı Türk, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ kimliği ve pasaportu aldı. Rum yönetimi, Kıbrıslı Türklerin 1974 sonrası yaptığı yabancı evliliklerden doğan çocukları ile eşlerine kimlik vermeyi ise, reddediyor. Günümüzde sayıları 20 binin üzerinde olduğu tahmin edilen bu kesimin büyük çoğunluğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla yapılan karma evliliklerden doğan çocuklar. Kimlik alma sorunu yaşayan 5 bin kişi, Rumlara toplu kimlik başvurusu yapmaya hazırlanıyor.

TORUN SAHİBİ BİLE OLDULAR

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın üzerinden 44 yıl geçti. Harekâtın ardından binlerce Kıbrıslı Türk, büyük bölümü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyla olmak üzere yabancılarla evlendi. 42 yıllık sürede karma evliliklerin torunları bile oldu.

 5 AYDA 5 BİN BAŞVURU

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası 15 Şubat’ta ay önce kamuoyuna çağrıda bulunarak, Rum İçişleri Bakanlığı’na toplu başvuru yapacaklarını, reddedilmeleri halinde güney Kıbrıs’ta hukuk mücadelesi başlatacağını ve AİHM’e kadar gideceklerini duyurdu. Sendika, başvuru almaya da başladı. 5 Aylık süre içinde sendikaya başvuranların sayısı 5 bini geçti.

Sendika Genel Sekreteri Şenel Elcil, kimlik alma sorunu olanlardan başvuru almaya devam ettiklerini belirterek, ilk adım olarak Rum Ombudsman’ı Maria Stilianidu Lottidi’ye başvurduklarını ve Ombudsman’ın kendilerine, “Kimlik verme işlemi İçişleri Bakanlığı’nın yetkisinde” yanıtı verdiğini söyledi. Elcil, Rum İçişleri Bakanı Konstantinos Petridis’ten randevu aldıklarını ve 3 Ağustos’ta sorunu görüşeceklerini kaydetti.

AİHM’E KADAR GİDECEKLER

Henüz dava açmadıklarını belirten Elcil, “Birinci adım olarak toplu başvuruda bulunacağız. Güney Kıbrıs’ta önce alt mahkemeye dava açılıyor. Üst mahkemeye gitmek için de ayrı bir başvuru gerekiyor. Bu süreç en az 1-2 yılı alır. Ardından AİHM’e gidebiliyorsunuz. AİHM süreceği 2-3 yıl. Hukuk süreci uzun olduğu için önce yetkili makamlarla temaslar kurup, mahkeme yoluna gitmeden sorunu çözebilecek miyiz, öğrenmeye çalışıyoruz” dedi.

5b3d4fc9537a0024bce347f5.jpg

RUMLAR SICAK BAKMIYOR

Kıbrıs Rum yönetimi ise, KKTC’de karma evliliklerden doğanlara kimlik verilmesi konusuna soğuk yaklaşıyor. Rumlar birinci gerekçe olarak KKTC limanlarını yasadışı kabul etmeleri nedeniyle evliliklerin yasal limanlardan giriş yapmayanlarla yapıldığını savunuyor. Bir diğer gerekçeleri ise, KKTC’nin evlilik ve doğum gibi resmi belgelerini geçerli kabul etmemeleri. KKTC’de yaşayan Türkiye kökenlileri, ‘taşıma nüfus’ diye tanımlıyorlar.

Kaynak: Ömer BİLGE/Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.