1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 5 YILDA BİN 427 YILAN ÖLDÜRÜLDÜ
5 YILDA BİN 427 YILAN ÖLDÜRÜLDÜ

5 YILDA BİN 427 YILAN ÖLDÜRÜLDÜ

5 yılda bin 427 yılan öldürüldü

A+A-

KKTC’de insanların yılanlara yönelik tutumlarını araştıran, Çevre Eğitimi ve Yönetimi Uzmanı Biyolog Nazım Kaşot, yasak olması bir yana, yılanları öldürmememiz gerektiğine vurgu yaptı.

Kaşot, kendi belirlemelerine göre 2009 yılından, 2014 yılı Nisan ayına kadar ülkemiz yollarında kasten veya kazayla bin 427 yılan öldürüldüğünü belirtti. Kaşot, bu rakamın, “belirlenenleri” kapsadığını, “belirlenemeyen” ölümlerle birlikte, çok daha yüksek olabileceğini vurguladı.

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İrfan Günsel Araştırma Merkezi araştırmacısı, araştırmaların sonuçlarını anlattı.

Yılanların, kış uykusundan uyanmaya başladığını, en hareketli dönemlerinin yaz ayları olduğunu belirten

Kaşot, yılanların biyolojik denge açısından büyük önem taşıdığını, bu nedenle öldürülmemeleri gerektiğini söyledi.

Özellikle tarımsal bölgelerde çok sık yılan görülmeye başlanabileceğini, bu konuda insanların daha duyarlı olması gerektiğini kaydeden Kaşot, yılanların insanlar tarafından kötü algılandığını ve küçük yaşlardan itibaren bu canlı türünden korkulduğunu ifade etti.

Yılanların besin zinciri içinde önemli bir yer tuttuğunu ve yaşadıkları bölgelerde insanlara zarar değil fayda sağladığını vurgulayan Kaşot, sözlerine şöyle devam etti:

“Yılanların öldürülmesi biyolojik dengeyi bozuyor. Yılanlar özellikle farelerle besleniyor. Fareler çeşitli hastalıkları taşıyorlar. Bunlar yılanlardan çok daha fazla tehlikelidir. Biz yılanları öldürerek fare popülasyonunun artmasına neden oluyoruz”.

Ülkemizde 1970’den beri yılan zehirlenmesinden sadece bir kişinin hayatını kaybettiğini belirten Kaşot, Kıbrıs’ta tespit edilen 11 tür yılan bulunduğunu ve bunlardan sadece Kıbrıs Engereği’nin (Gufi- Sağır yılan) tehlikeli olabilecek kadar zehri olduğunu söyledi.

 Yılanları bilmiyoruz

Kaşot, yaptığı araştırmaların ülkemizde kişilerin yılanlara yönelik bilgi seviyelerinin ve tutum düzeylerinin düşük olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Kaşot, halkın bilinç düzeyini artırmak amacıyla yaygın eğitimler düzenlenmesi gerektiğini önerdi. Kaşot, okullarda bu konuda, öğrenci seviyesine uygun bir şekilde gerek öğretmenlere gerekse de öğrencilere yönelik eğitimler verilmesini istedi.

Güney Kıbrıs’ta olduğu gibi, devlet eliyle bu konulara dikkat çekecek broşürler ve kamu spotları hazırlanmasının insanları bilgilendirmede faydası olacağını aktaran Kaşot, “yılanları bilerek öldüren kişiler ihbar edilmeli ve ceza almaları sağlanmalıdır” dedi.

KKTC’de yollarda tespit edilen yılan ölümleriyle ilgili 2009 yılından bu yana çalışma yaptığını belirten Kaşot, kendi saptamasına göre, kasıtlı veya kazayla yılan ölümlerinin rakamlarına ulaştıklarını aktardı. Kaşot, yıllara göre yollarda yılan ölümleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

2009 yılında, (4 farklı yılan türünden) 155 adet,

2010 yılında  (4 farklı yılan türünden) 237 adet,

2011 yılında (4 farklı yılan türünden) 289 adet,

2012 yılında (4 farklı yılan türünden) 316 adet,

2013 yılında (4 farklı yılan türünden 382 adet,

2014 yılında (Nisan’a kadar, 2 farklı yılan türünden) 48 adet...

Kayıtları tutulmayan daha birçok yılan ölümü olabileceğini de ekleyen Kaşot, ilgili bakanlıkların yılanların korunmasını sağlamak için modern dünyada olduğu gibi “Yılan koruma birimi” oluşturmasını istedi.

Kıbrıs

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.