1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 50 YILDIR ADADA!
50 YILDIR ADADA!

50 YILDIR ADADA!

Kıbrıs’ta görev yapan BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) ada’da görevlendirilmesinin 50’nci yılı

A+A-

BM’nin en uzun süreli misyonlarından biri olan Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) bu yıl adadaki 50’nci yılını tamamladı.

Rum siyasiler ve diplomatlar UNFICYP’in adada görevlendirilmesinin 50’nci yılı dolayısıyla yaptıkları açıklamalarda UNFICYP’in varlığı için “gerekli” ve “kaçınılmaz” gibi yorumlarda bulunarak minnettarlıklarını dile getirdi.

Haravgi, Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) UNFICYP’in adadaki 50’nci yılı dolayısıyla yaptığı habere yer verdi.

 

4 Mart 1964’te BM Güvenlik Konseyi’nin 186 numaralı kararıyla

4 Mart 1964 tarihinde, BM Güvenlik Konseyi 186 numaralı kararı ile adada barış ve güvenliğin muhafaza edilmesi ve çatışmaların tekrarının önlenmesi için Barış Gücü oluşturulmasını önerdiğini anımsatan gazete, siyasi ve diplomatların, UNFICYP’in görev süresiyle ilgili KİPE’ye yaptıkları açıklamaları aktardı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Barış Gücü’nün, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren çözüm çabalarında yardımcı faktör olduğunu belirterek, düzenin tesis edilmesine ve korunmasına katkıda bulunduğunu ve “Türk istilasının” sonuçlarından yaralanan nüfusa yardımcı olduğunu söyledi.

Barış Gücü’nün varlığı ve katkısından dolayı BM’ye minnettarlığını dile getiren Anastasiadis, UNFICYP’in buradaki varlığının, BM’nin Kıbrıs ve halkına sağladığı özlü yardımları teyit ettiğini belirtti.

Anastasiadis, ordularıyla zaman zaman UNFICYP’i güçlendiren ülkelere ve buradaki BM temsilcilerine de teşekkürlerini sundu.

 

Hristofyas: “Kıbrıslılar BM’ye minnettar olmalı”

Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas, BM’nin ve bilhassa Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs krizine müdahil olmasının “Kıbrıs Cumhuriyeti için kurtuluş” olduğunu belirterek, Kıbrıslıların BM’ye minnettar olması gerektiğini söyledi.

Hristofyas, objektif bir değerlendirme yapıldığında BM ve kararlarının, örgütün kuruluşundan bugüne kadar dünyadaki güçler dengesinin bir ürünü olduğunun saptandığına da işaret ederek, bunun olumlu ve olumsuz boyutlarının olduğundan söz etti.

 

Vasiliu: “Herkes minnettarlığını dile getirmeli”

Rum Yönetimi eski Başkanlarından Yorgos Vasiliu da, devasa çaba ve katkılarından dolayı herkesin UNFICYP’e minnettarlığını dile getirmesi gerektiği görüşünü paylaştı.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Barış Gücü’nün varlığının, Kıbrıs’ta çözüme ulaşana ve barış sabitleştirilene kadar “gerekli” olduğunu belirterek, Güvenlik Konseyi kararlarının, “sahte devletin ayrıkçı metotlarının uzaklaştırmak” ve Kıbrıs sorununun adil ve işlevsel çözümünün bulunması için “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kalkan ve mızrağı” olduğunu savundu.

 

Mavroyannis: “Paha biçilmez”

Güney Kıbrıs’ın BM’deki eski Daimi Temsilcisi ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis de, UNFICYP’in katkılarını “paha biçilmez” olarak nitelendirdi.

Güney Kıbrıs’ın BM’deki diğer bir eski Daimi Temsilcisi Sotos Zakheos, Barış Gücü’nün özellikle çözümün gereklerinin yerine getirilmesi, göçmenlerin geri dönecekleri bölgelere yerleştirilmesi için çözümün ardından gelecek dönemde role de sahip olacağını ve o zaman adının değişmesi gerekeceğini belirtti.

Bazı eski Dışişleri Bakanları, Hükümet Sözcüleri ve diplomatlar da UNFICYP’in adada bulunmasıyla ilgili değerlendirmeler yaptılar.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.