1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “82 BİN ÖĞRENCİYLE EĞİTİM ADASI OLMA YOLUNDAYIZ”
“82 BİN ÖĞRENCİYLE EĞİTİM ADASI OLMA YOLUNDAYIZ”

“82 BİN ÖĞRENCİYLE EĞİTİM ADASI OLMA YOLUNDAYIZ”

“DÜNDEN BUGÜNE KKTC’DE ÖĞRETMEN OLMAK”

A+A-

DÜRÜST: “82 BİN ÖĞRENCİYLE EĞİTİM ADASI OLMA YOLUNDAYIZ”

Lefkoşa, 17 Kasım 15 (T.A.K): Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, ülkede eğitim gören 82 bin yüksek öğrenim öğrencisiyle eğitim adası olma yolunda ilerlediğini vurguladı.

Lefke Avrupa Üniversitesi’nde (LAÜ) “Dünden Bugüne KKTC’de Öğretmen Olmak” konulu panel düzenlendi. Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda yer alan panel, LAÜ Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Serin ve Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün konuşmalarıyla başladı.

Başkanlığını Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ataman’ın yaptığı panele, CTP Milletvekili, akademisyen Prof. Dr. Mehmet Çağlar, Atatürk Öğretmen Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Cankoy, Emekli Öğretmen Şakir Öksüz ve Yeşilyurt İlkokulu Öğretmeni Cemre Zaifoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Oğuz Serin, LAÜ’de öğretmen adayı olan öğrencileri geleceğe yön verecek nesillerin yetiştirilmesinde önemli roller üstlenecek, eğitim-öğretim hayatının can damarları ve geleceğin toplum mimarları olacak şekilde çağın gerektirdiği donanıma sahip bireyler olarak yetiştirdiklerini söyledi.

Serin, panele katılan Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ve diğer katılımcılara da teşekkür etti.

DÜRÜST: “ÖĞRETMENLİK KUTSAL BİR MESLEKTİR”

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst de, öğretmenlik kavramının önemini vurgulamak için bu panelin düzenlendiğini belirterek, dünyada öğretmenlik mesleğinin ne kadar “klasik bir meslekmiş” gibi algılansa da aslında çok kutsal bir meslek olduğunu vurguladı.

Dürüst, öğretmenlerin, öğrencilerle karşılaştığı zaman bu mesleğin kutsallığını hissedeceğini ifade ederek, öğretmenliğin gerçek anlamda diğer mesleklere oranla daha farklı bir meslek olduğuna işaret etti.

Öğretmenin varlığıyla, duruşuyla, özüyle, sözüyle, kıyafetiyle, kişiliğiyle ve davranışlarıyla öğrencilerine örnek olması gerektiğini vurgulayan Dürüst, öğretmen adayı öğrencilere, kendilerini bilgi ve kültür birikimi ile donatmalarını, kendilerini geliştirmeye ve alanları ile ilgili yayınları okumaya devam etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Dürüst, KKTC’nin 32. kuruluş yıldönümünü kutladığı bu günlerde “eğitim adası olma” yolunda üniversitelerin ilerlemeye devam ettiğini ve 82 bin öğrencinin KKTC’de eğitim gördüğünü belirterek, bu durumun çok sevindirici olduğunu kaydetti.

ÇAĞLAR

Mehmet Çağlar da panelde yaptığı konuşmada, dıştan bakıldığında öğretmenlik mesleğinin kolaymış gibi algılandığını belirterek, aslında öğretmenlik mesleğinin hiç de kolay olmadığını, aksine ağır sorumlulukları olan bir meslek olduğuna dikkat çekti.

Son yıllarda toplumda insanların çocuklarına yönelik “hiçbir şey olamıyorsa bari öğretmen olsun” denildiğini belirten Çağlar, sanki öğretmenlik mesleğinin değerini yitirdiğini ve herkes öğretmenlik yapabilirmiş gibi görülmeye başlandığına değindi.

Kıbrıs’ta 1937 yılında Güzelyurt’a ilk öğretmen okulu olarak Öğretmen Koleji’nin açıldığını ve bu kurumda usta çırak ilişkisi içinde öğretmenlerin yetiştirildiğini söyleyen Çağlar, şimdi öğretmenlik mesleğini seçecek kişilerin, öğrencilerinin yeteneklerini tanıyıp, toplumun ihtiyacı olan kişisel gelişimi yüksek, araştırmacı bireyler olarak yetiştirmesi gerektiğine vurgu yaptı.

CANKOY

Osman Cankoy da, dünyanın yaşam kalitesini arttırmak için insanların eğitimine ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, öğretmenlerin problem çözme odaklı olmaları gerektiğini belirtti.

Öğretmenlere verilen müfredat doğrultusunda her öğrenciye uygun öğretim metodunu öğretmenin bulması gerektiğini söyleyen Cankoy, bir öğretmenin karşısındaki öğrencisini kabiliyetine göre yönlendirmesi gerektiğini dile getirdi. Öğretmenliğin ana çerçevesinin problem çözmek olduğuna dikkat çeken Cankoy,  öğretmen adaylarına hayatın bir proje olduğunu, bu anlayışı kaybetmeden nasıl problem çözmeleri gerektiğinin öğretilmesi gerektiğini belirtti.

ÖKSÜZ

Şakir Öksüz de, “Saygınlık, çok çalışarak ve emek vererek kazanılır” diyerek, genç öğretmenlerin saygınlığı kendilerinin kazanacağını, bunun için de her türlü davranışı, duruşu, kılık ve kıyafetiyle her zaman örnek olması gerektiğini belirtti.

“Başarılı bir öğretmen öğrenciliğini unutmamalıdır” diyen Öksüz, öğretmenlerin bütün öğrencilerine eşit davranmalarını, ders verdikleri konuya hakim olmalarını, çocuklara yakın davranmalarını ama aradaki mesafeyi de korumaları gerektiğini anlattı.

ZAİFOĞLU

Cemre Zaifoğlu da, KKTC’deki öğretmenlik mesleğinin uygulamaları hakkında bilgiler vererek, öğretmenlik mesleğine iki yıl önce başladığını ve işini severek yaptığını dile getirdi. Zaifoğlu, öğrencileri ile yaptığı öğretiler ve paylaşımlardan çok mutlu olduğunu, derslerini uygulayarak ve deneyimleyerek, ezberden uzak tekniklerle öğretmeyi tercih ettiğini kaydetti. Zaifoğlu, böylelikle öğrencilerin aktif olarak derslere katılımını sağladığını belirtti.

Panel sonunda LAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, panelistlere katılım sertifikalarını takdim etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.