1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 849 TL İLE NASIL GEÇİNİLİR?
849 TL İLE NASIL GEÇİNİLİR?

849 TL İLE NASIL GEÇİNİLİR?

Yapılan zamlar ve dövizin de fırlamasıyla birlikte alınan yardımlar yetersiz.... Beklentiler sıralanacak olursa;

A+A-

Kıbrıs Türk Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Sedat Hacımehmet, engelli vatandaşların  hayat şartlarının zorlaştığını, yapılan zamlar ve dözvizin de fırlamasıyla birlikte alınan nakdi yardımların yetersiz olduğunu belirtti. Hacımehmet “Ülkemizin sosyal yapısı irdelenmiyor, sosyal kesim insanları, sosyal kesime bağlı engelliler, sosyal yardıma muhtaç ve işsiz insanlarımızın yıllardır dile getirdiğimiz ancak, kimseye anlatamadığımız sosyal patlamanın eşiğine geldi” dedi.

Verilen nakdi yardımla elektrik parasını ödemeyen engelliler  olduğunu dile getiren Hacımehmet, “sosyal yardım alan insanlarımız bunun yanında asgari ücretle çalışan insanlar geçmiş yıllardaki borçları nedeniyle çocuklarını okullara gönderemiyor ve ailelerin çocukları ile birlikte psikolojik bir tamvaya itilmeleri  söz konusudur” dedi. KKTC’deki sosyal patlamayı tetikleyen unsurların gelen ve giden hükümetler tarafından siyah boyayla üstlerinin kapatıldığını savunan Hacımehmet, meclis yapısının değişmesine rağmen, ülkenin hep kişisel çıkarla yönetildiğini iddia etti. Bugün devletin tek bir kişiye 849 TL nakdi yardım verdiğini belirten Hacımehmet bu rakamla geçinebilmenin mümkün olmadığını belirtti.

Sap ile Saman birbirine karıştı....

Çalışan Engellilerle ilgili bir yasanın mecliste bekletildiğini ifade eden Hacımehmet, “Komitede bekleyen yasa kimseye hizmet etmez. Kaldı ki komitede bekletilen yasası için hiç bir engelli derneğinden görüş alınmadı. Bir engelli üniversite mezunu dahi olsa mevcut yasa ile barem atlayamamaktadır” dedi. Sedat Hacımehmet şu anda 4 bin 500 kişinin devletten nakdi yardım aldığını, bu yardımların veriliş şekillerinin de yanlış olduğunu belirtti. Hacımehmet “bir sıkıntı da bu konuda var. Hastalıkla engel bir birine karıştırılıyor. Hasta olan insanlar da engelli maaşı alıyor,engelli olan da... Yani sap ile saman birbirine karıştırıldı” ifadelerini kullandı.

Engelli Tüzüğü’nün de değiştirlmesi gerktiğini savunan Hacımehmet konuyla ilgili şöyle konuştu, “Siyasi yapı öyle bir hale getirdi ki kanser, böbrek hastası, astım vb... hastalıkları olan kişiler de bu yasadan engelli statüsüne çıkarak faydalanıyor. Bu nedenle tüzük bir an evvel değişmelidir. Çünkü pasta daralmaya devam ediyor. Bu şekilde giderse bazı art niyetli insanlar Sosyal Sigorta primlerini  yatırmayacak zamanla SSK primleri ortadan kalkacak...”

Rakam her yıl artıyor...

Hacımehmet, engelliler için 2014 yılında bütçeye konan rakamın 44 milyon TL olduğunu, bu rakamın her yıl 2 milyon Türk lirası arttığını söyledi. Engelli maaşlarının her yıl asgari ücret baz alınarak belirlendiğini kaydeden Hacımehmet, “bu rakamların içerisinde hayat pahalılığı gibi etkenler yoktur” dedi.

Hacımehmet, hükümetten beklentileri şöyle sıraladı:

*Çok acil olarak bir Devlet politikası üretilmelidir ve engellilerle ilgili koordinasyon birimi kurulmalı.

*1993 yılında yapılan engelliler yasa ivedi olarak değiştirilmeli.

*Bölge belediyeleri çevre düzenlemeleri, sosyal yaşam şartları ve istihdam konusunda sorumluluk yüklenmelidir.

*Ülkenin bir an önce ulaşım, dolaşım ve erişim için alt yapılarının elden geçirilmesi şarttır.

*Engelli istihadamlarının ise Avrupa Birliği normalarına göre yapılması gerekiyor.

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.