1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ABD ATİNA'DAN KIBRIS’A MÜDAHALE ETMESİNİ İSTEDİ
ABD ATİNA'DAN KIBRIS’A MÜDAHALE ETMESİNİ İSTEDİ

ABD ATİNA'DAN KIBRIS’A MÜDAHALE ETMESİNİ İSTEDİ

ABD ATİNA'DAN KIBRIS’A MÜDAHALE ETMESİNİ İSTEDİ

A+A-

KERRY’DEN VENİZELOS’A: “DOWNER’IN SON BELGESİ ÇOK İYİ ANASTASİADİS’İN CESARETLENDİRİLMESİ GEREK”

“DOWNER GRUBU ORTAK AÇIKLAMADA BİRKAÇ KELİME YÜZÜNDEN MUTABAKATA VARILMADIĞI GERÇEK DIŞI GÖRÜNTÜSÜNÜ YARATIP BUNU YAŞATIYOR”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos’a, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın son belgesinin çok iyi olduğu söyleyerek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i ilerlemeye teşvik etmesini istediği haber verildi.

Fileleftheros “BM ve ABD Müdahale Kotarıyor... Anlaşmaya Yakın Olduğumuzu Düşünüyor ve İvmeyi Koruyorlar” başlıklı haberinde çıkmazdan kaçınmak için Kıbrıs sorunundaki hareketliğin perde gerisinde korunmasına çalışıldığını, son zamanlarda ABD ve BM’nin, ortak açıklama konusunda mutabakata çok yakın olunduğu yoğun şekilde işlemekte olduğunu belirtti.

Gazete “Türkiye’deki gelişmelerin ve Kıbrıs Türk tarafının ortak açıklamayı benimsemeyi reddetmesinin ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın akıbeti konusunun baş ağrıtmasına karşın” gerek BM’nin gerek arabulucuların prosedüre hayat öpücüğü vermeye çalışacağını yazdı.

Downer’ın Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanlığı’nda kalıp kalmayacağının önümüzdeki günlerde netlik kazanacağını belirten gazete edindiği bilgilere dayanarak Genel Sekreter’in Downer’ın yerine birini atamak niyetinde olmadığını, Kıbrıs sorununun BM adına yönetimini de, Ada’daki bütün taraflarca kabul gören ve sürekli Ada’da bulunan Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın yürüteceğini kaydetti, özetle şunları ekledi:

“Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiler, bu alanda halen oldukça faal olan ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi’nin aktif rol üstleneceği yolundadır. Amerikan ilgisi son dönemlerde bölgedeki gelişmelerle ve enerji alanında cereyan edenlerle alakalıdır.

KERRY’DEN VENİZELOS’A: “ANASTASİADİS’İN CESARETLENDİRİLMESİ GEREK. DOWNER’IN SON BELGESİ ÇOK İYİ”

Güvenilir bilgilere göre Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un ABD’li dengi John Kerry ile görüşmesi sırasında Amerikalı yetkili, Atina’nın Lefkoşa’ya müdahale etmesini istedi. Kerry ‘prosedürün ilerlemesi için Anastasiadis’in cesaretlendirmesi gerek’ dedi ve Downer’ın son belgesinin ‘çok iyi olduğunu’ savundu. Bu, Downer tarafından geçen aralık ayında sunulan, egemenlik konusundaki ifadenin muğlak olduğu ve Kıbrıs Rum tarafınca reddedilen belgedir.

Edindiğimiz bilgilere göre Evangelos Kerry’ye cevap verirken çözüm çerçevesine atıfta bulundu ve Amerikalı dengine, federasyonun tek egemenliği ve tek vatandaşlığı olduğunu söyledi. Son Cameron-Anastasiadis ortak açıklamasına ve buradaki Kıbrıs sorunuyla ilgili ifadelere (tek egemenlik tek uluslar arası temsiliyet ve tek vatandaşlık) göndermede bulundu.

Prosedürün hayatta tutulması hedefiyle bundan sonraki adımlar BM merkezinde olacak. Aleksander Downer önümüzdeki Çarşamba günü Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirirken gerek Genel Sekreter’in gerekse Güvenlik Konseyi’nin niyetlerine ilişkin işaretler verecek.

Ban Ki Moon’un ofisinde halen, Anastasiadis’in mektubuna cevap verilip verilmeyeceği kararlaştırılmadı, Anastasiadis’i ve Eroğlu’nu New York’a çağırma ihtimali de açık bulunuyor. Bu olursa, Genel Sekreter, ortak açıklama formunda olacak kendi ilanını yaparak oldubitti yaratacak.  Bunun paralelinde, çabanın donmaması için iki taraf arasında görüşmelerin çeşitli düzeylerde devam ettirilmesi konusu da var.

“DOWNER GRUBU ORTAK AÇIKLAMADA BİRKAÇ KELİME YÜZÜNDEN MUTABAKATA VARILMADIĞI GERÇEK DIŞI GÖRÜNTÜSÜNÜ YARATIP BUNU YAŞATIYOR”

Diplomatik buluşmalardaki görüşmelerden, Downer grubunun gerçek dışı bir görüntü yaratıp bunu yaşattığı açıkça ortaya çıkıyor. Grup, ortak açıklamada, bir iki kelime yüzünden mutabakata varılmadığını iddia ediyor ve nüfuz sahibi ülkelerden, yapışıp kaldıkları detaylardan kurtulmaları için iki tarafa müdahale etmelerini istiyor.”

Gazete diplomatik kaynaklara dayanarak Downer’ın Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevinden ayrılmaya karar verdiğini ancak ne baskı altında gitmeye ne de başarısızlığı yüklenmeye niyeti olduğunu kaydetti ve Downer ile iyi ilişkileri olan yabancı bir diplomatın, Avustralyalı yetkilinin Londra Yüksek Komiserliği teklifini kabul edeceğini söylediğini yazdı.
Haftalık Kathimerini haberi “Amerikan İlgisinin Artması Bekleniyor... Birkaç Gün Önce Sözleşmesini Uzatan Aleksander Downer İçin Altı Aylık Geri Sayım... Amerikan ve Yunan Dışişleri Bakanları Amerika’nın Başkentinde Görüştü” başlık ve spotlarıyla aktardı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.