1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AB'NİN BÖLGEDEKİ KÖPRÜSÜ
AB'NİN BÖLGEDEKİ KÖPRÜSÜ

AB'NİN BÖLGEDEKİ KÖPRÜSÜ

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rubin’den Güney Kıbrıs’a övgü dolu sözler

A+A-

Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis, Rum “Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi” (PSEKA) toplantısına katılmak amacıyla gittiği ABD’de, kısa bir süre önce Kıbrıs’ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin’le bir araya geldi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Hükümet Sözcüsü Stilianidis’in ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rubin’le gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Rubin’in Güney Kıbrıs’ı “AB’nin bölgedeki köprüsü ve tüm işbirliklerine yardımcı olan ülke” şeklinde nitelendirdiğini iddia etti.

Stilianidis, Rubin’le görüşmesinde Suriye ve Türkiye de dahil bölgedeki gelişmeleri ele aldıklarını ve görüşmenin çok yapıcı geçtiğini belirtti. Rubin’in, “enerji güvenliğinin bölgede daha geniş işbirliği yapılabilmesi için elzem bir araç olduğunu düşündüğünü” belirten Stilianidis, Rubin’in ayrıca “Kıbrıs sorununun özünün müzakere edilmesinin zamanı geldiğine ve Amerikalıların da, müzakerelere müdahil olmadan bu yönde önemli bir rol üstlenmelerinin gerektiğine inandığını” vurguladı.

Stilianidis, Güney Kıbrıs’ın, Kıbrıs sorunu çözülmeden AB’ye üye olmasında büyük katkı sağlayan ABD’li diplomat Richard Holbrooke dönemine de atıfta bulunduklarını belirterek “İki toplumun da kazançlı çıkabileceği (win-win stiuation) bir durum oluşuyor ve Amerikalılar buna katkı koymaya hazır” şeklinde konuştu.

Stilianidis, görüşmede Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) yer alan doğal kaynakların kullanımı ve enerji konularının da ele alındığını belirterek “Kıbrıs’ın egemenlik hakları müzakereye açık değildir” şeklinde konuştu.

Simerini gazetesi ise, Stilianidis’in salı günü PSEKA yetkililerinin onuruna yemek verdiği ABD Parlamentosu Dışişleri Komitesi Başkanı Senatör Robert Menendez’le bir araya geldiğini yazdı.
Habere göre söz konusu yemekte Menendez’le bir araya gelen Stilianidis, Menendez’in ağustos ayında bölgeyi ziyaret etmeyi planladığını açıkladı.

Stilianidis PSEKA toplantısı çerçevesinde bazı ABD senatörleri ve yetkileriyle de görüştü ve Güney Kıbrıs’a verdikleri destekten ötürü teşekkürlerini dile getirdi.Gazete ayrıca, PSEKA örgütünün yurt dışında örgütlü Rum örgütlerini, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in görevden alınması yönünde BM Genel Sekreterine protesto girişiminde bulunmaya teşvik kararı aldığını da belirtti.

Kasulidis İngiltere dışişleri bakanıyla görüşecek
Öte yandan Fileleftheros, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’nin Rum Dışişleri Bakanı Yioannis Kasulidis’i İngiltere’ye davet ettiğini, Hague-Kadulidis görüşmesinin 17 Haziran’da gerçekleştirileceğini yazdı.

Hague’nin bu hafta BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos’la görüşmeler yaptığını vurgulayan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Londra’yı ziyaret etmesinin de gündemde olduğunu belirtti.Gazete, Anastasiadis’in İngiltere ziyaretinin yaz sonunda gerçekleşmesinin beklendiğini vurguladı.

Kasulidis: Sıfırdan başlamayacak müzakereler
Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis ise, 11-13 Haziran tarihlerinde gerçekleştireceği Paris ziyareti öncesinde Fransız “Le Monde” gazetesine açıklamalarda bulundu.
Gazete, “Le Monde’nin” internet sitesinde yayımlanan söyleşisinde, Güney Kıbrıs’ın içerisinde bulunduğu ekonomik krizin çözüm çabalarıyla ilişkilendirilemeyeceğini belirten Kasulidis’in “Sıfırdan başlamayacak olan müzakereler devam etmelidir” şeklinde konuştuğunu yazdı.
Kasulidis, konunun her iki tarafın da, ancak aslen Türkiye’nin siyasi irade ortaya koymasına bağlı olduğunu belirtirken Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü zamanı geldiği kararını verdiği anda sorunun çözüleceği iddiasında da bulundu.

Kıbrıs Rum tarafının müzakereci ataması konusuna da değinen Kasulidis, “Türkiye’nin Kıbrıs’ı tanımadığı bahanesine sığınarak müzakereyi reddetmesini önlemek için kurumsal makama sahip olmayan bir müzakereci atanacağını” ifade etti.

Kasulidis ayrıca, Kıbrıs Rum tarafının “kapalı bölge Maraş’ın yasal sahiplerine iadesi, Kıbrıslı Türklerin AB’yle ticari ilişkiler kurabilmeleri olanağı ve Türkiye’nin AB’ye katılımı sürecindeki bazı müzakere başlıklarının açılması” önerisini hatırlattı.

(Kıbrıs Gazetesi)

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.