1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AÇIK PAZAR ESNAFI KAN AĞLIYOR
AÇIK PAZAR ESNAFI KAN AĞLIYOR

AÇIK PAZAR ESNAFI KAN AĞLIYOR

Başkent Lefkoşa’da otobüs terminali içerisinde her hafta Pazar günü kurulan Açık Pazar’da

A+A-

 

Başkent Lefkoşa’da otobüs terminali içerisinde her hafta Pazar günü kurulan Açık Pazar’da esnaf işlerinin eskisi kadar iyi olmamasından yakındı. Esnaf, açık pazarı ziyaret eden insan sayısının eskisi kadar kalabalık olmamasına sitem etti.


Başkent Lefkoşa’nın Küçükkaymaklı bölgesinde bulunan otobüs terminalinde her pazar kurulan Açık Pazar’daki esnaf, son zamanlarda işlerin düşmesinden dolayı kan ağlıyor. Her hafta sonu olduğu gibi dün de açık pazarı ziyaret eden Haberal Kıbrıslı, eskiden olduğu kadar kalabalık bir ortamın olmadığını ve esnafın çoğunun vaktini oturup müşteri beklemekle geçirdiğini gözlemledi. Bu arada açık Pazar esnafının nabzını da tutarak işlerin son zamanlarda ne derece iyi olduğunu öğrendik. Esnaf, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle üretimin az olmasına bağlı olarak üreticilerin yetiştirdikleri ürünlerin fiyatlarını mecburen yüksek tuttuklarını, yüksek fiyatların da vatandaşın pazara ilgisinin azalmasına ve işlerde ciddi bir düşüş yaşanmasına neden olduğunu dile getirdiler. Öte yandan pazardan alışveriş yapan vatandaşların tartılan ürünler konusunda rahat olmaları adına Lefkoşa Türk Belediyesi Maliye Şubesi görevlisi Aysın Dümenci’ye ulaşarak tartılar hakkında da bilgi aldık. Dümenci, tartıların sürekli olarak kontrol edildiğini belirterek Pazar yerindeki esnafın tamamının elektronik tartı kullandığına dikkat çekti. Dümenci, elektronik tartılar üzerinde zaten aksi bir durum yapılamayacağını belirterek bunların aylık olarak rutin kontrollerinin yapıldığını ifade etti.

Açık Pazar esnafı ise müşterisiz geçirdikleri son zamanlar hakkında şunları ifade ettiler;

Esnaf ne dedi…? Esnaf ne dedi…? Esnaf ne dedi…?

“Pazar vatandaşlara pahalı görünüyor”

İzzet Emiraliler: “Açık pazarda satış fiyatları serbest bırakılıyor. Ürünler tazedir ve fiyatlar market fiyatlarına oranla düşüktür. Ancak fiyatlar açık pazarın eski fiyatlarına göre biraz yüksektir. Bunun nedeni ise üreticinin bu yıl yaşanan kuraklık nedeni ile ürün elde edememeleri ve ellerindeki ürünün fiyatını biraz yükseltmek zorunda kalmalarıdır. Asgari ücretle çalışan vatandaşlar, aldıkları maaşlarını harcamalarına yetiştiremiyorlar. Bu nedenle de Açık Pazar vatandaşlara pahalı görünüyor.”

“Esnaf üretim yapamadı”

Sercan Yanal: “Lefkoşa’da kurulan açık pazarda ilk kez stant kuruyorum. Açık Pazar market fiyatlarına göre daha ucuz. Asgari ücretle geçinen vatandaşlar hayat pahalılığı nedeni ile aldıkları maaşlarını yetiştiremiyorlar, bu nedenle de Pazar insanlara pahalı geliyor. KKTC’de bu yıl yaşanan kuraklık nedeni ile esnaf üretim yapamadı. Yaptığı üretimden elde ettiği ürünleri de mecburen fiyatlarını biraz yükselterek satışa sunuyor. Bu nedenle de vatandaşlara Açık Pazar pahalı gelmeye başladı.”

“Pazar anlayışı bitti”

Hasan Özmenek: “Uzun bir süredir açık pazara rağbet yoktur. Bunun nedeni havaların sıcak olması ve fiyatların neredeyse market fiyatları ile aynı olmasıdır. Üretici bu yıl yaşanan kuraklık nedeni ile üretim yapamadı ve ürettiği ürünleri de biraz yüksek fiyata satışa sundu. Elde olmadan yapılan bu fiyat yükseltmesi zaten yok olmaya yüz tutmuş Pazar anlayışını daha da bitirmektedir. Yaşanan kuraklık ve ekonomik krize rağmen fiyatları elimizden geldiğince düşük tutuyoruz.”

“Kuraklık nedeni ile açık Pazar fiyatları böyle”

Fazıl Sarı: “Açık pazara eskisi kadar yoğun rağbet yoktur. Şu anda uygulanan fiyatlar geçicidir. Bunun nedeni üreticinin kuraklık nedeni ile ürün elde edememesinden kaynaklanır. Tabi ülkede yeteri kadar yağış olur ve yeteri kadar ürün elde edilirse, bu fiyatlar düşer. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeni ile açık Pazar fiyatları böyle…”

“Pazar anlayışı bitiyor”

Yusuf Gürler: “Açık pazarın durumu eskisi kadar iyi değil. Hayat pahalılığı ve kuraklık nedeni ile ürün elde edilememesi fiyatların biraz yükseltilmesine neden oldu. Bu durum karşısında da vatandaşlar açık pazarı tercih etmemeye başladı. Kısacası Pazar anlayışı bitiyor.”

“Açık pazara ilgi bitme noktasında”

Ümit Gönül: “Sıcak ve kuraklık nedeni ile ürün elde edemeyen üretici elde ettiği ürünleri de doğal olarak biraz yüksek fiyattan satıyor. Bu yükseltilen fiyatlar nedeni ile de açık pazara karşı gösterilen ilginin bitme noktasına geldiğini gösteriyor.”

 

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.