1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ACİL KAN ÇAĞRISI
ACİL KAN ÇAĞRISI

ACİL KAN ÇAĞRISI

Thalassaemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu açıkladı: Thalassaemia hastalarının kan alamaz duruma geldi.

A+A-

Kan merkezinde stoklar tükendi!

Thalassaemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu, acil kan çağrısında bulundu… Son iki aydır büyük olumsuzluklar yaşandığına işaret eden Varoğlu, kan bankasındaki stokların tükendiğine dikkat çekti. Sivil halkın kan bağışında bulunmakta duyarsız olduğuna vurgu yapan Ahmet Varoğlu, kan alamayan thalassaemia hastalarının sağlık sorunları yanında sosyal ve iş hayatlarının da etkilenmekte olduğunun altını çizdi. Sağlık Bakanlığı’nın kan bağışı konusunda halkı teşvik etmesini söyleyen Varoğlu, bakanlığın kesin çözümler üretmesinin yanında personel yetersizliğini de gidermesi gerektiğini aktardı. Ahmet Varoğlu, Eylül ayı içerisinde bazı projeler üretip, kampanyalar düzenleyeceklerini ancak yetersiz olduğunu belirterek, sivil halkı kan bağışında bulunması için duyarlı olmaya davet etti.

Varoğlu: “1 ünite kan bulamıyoruz”
Thalassaemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu, zaman zaman kan eksikliği yaşandığını ancak bu son iki ayda inanılmaz derecede olumsuzluklar yaşandığını söyledi. Kan merkezindeki stoklarda düşüş olduğuna vurgu yapan Varoğlu, kan bağışı noktasında problem olduğunu, sivil vatandaşların kan bağışı  yapmak konusunda biraz duyarsız olduğundan sitem etti. Kan stoklarının azalması nedeniyle thalassaemia hastalarının kanları alamaz duruma geldiğini belirten Ahmet Varoğlu, bir hastanın her üç haftada bir 2 ünite kan alması gerektiğinin altını çizdi. Varoğlu, “bugün Avrupa Birliği’nde thalassaemia hastaları 3 ünite kan alırken biz 1 ünite kan dahi bulamıyoruz” dedi.

“Kan konusunda ciddi aksamalar oldu”
Varoğlu, şöyle devam etti: “Thalassaemia hastalarının tedavisi kandır diğer tedaviler daha sonra gelir. Kan konusunda ciddi aksamalar oldu. Bu durumdan bazı arkadaşlar sağlık sorunları yaşıyor. Bu da sosyal ve iş yaşamındaki hayatlarını etkiliyor. Çünkü hemoklobi seviyeleri düşüyor. Bir thalassaemia hastasında hemoklobisi10 gr ve üzeri olması gerekirken, 9,5- 10 gram aşağısına düştüğünde da kan alması gerekiyor.  Kan alınmadığı gün 9’un altına düşüyor ve kişinin sağlığını etkiliyor. Bundan etkilenen bir kişinin normal gününde kan alması gerekiyor, bulamadığı zaman 3- 5 günlük aksamalardan sonra alamaya gidiyor ve bu tedavide kabule edilebilir bir durum değildir”

“Sağlık Bakanlığı teşvik etmeli”
Thalassaemia Derneği olarak ‘kan bağışı’ konusunda zaman zaman kampanyalar düzenlediklerini ve çağrıda bulunduklarını söyleyen Ahmet Varoğlu, kampanyalarla bu sorunun çözülemeyeceğini vurguladı. Kan bağışı konusunda halkı bilgilendirici ve teşvik edici kampanyalar ve programlar yapılması gerektiğine işaret eden Thalassaemia Derneği Başkanı, gönüllü kan bağışı gruplarının oluşturulması ve bu kişilerin kampanyalar düzenleyerek devreye girmesi gerektiğine dikkat çekti.
Ahmet Varoğlu, ‘kan’ ihtiyacının sadece thalassaemia hastaları için değil kaza gibi acil durumlarda ihtiyaç duyulan hastalar için de önemli olduğuna vurgu yaptı.

“Personel eksikliği giderilmeli”
Sağlık Bakanlığı’nın da bugüne kadar kalıcı çözümler yaratmadığını söyleyen Varoğlu, bakanlığı da bu konuda çok işler düştüğünü belirtti. Sağlık Bakanlığı’nın kan vermesi konusunda halkı teşvik etmek için çağrıda bulunması gerektiğini kaydeden Ahmet Varoğlu, Thalassaemia Derneği olarak Sağlık Bakanlığı’na bu konuda yardımcı olabileceklerini aktardı.
Thalassaemia Merkezi’ndeki personel eksikliğine ve mesai saatleri dışında kan alınmamasına dikkat çeken Başkan Varoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın bu konularda çözüm yaratması gerektiğini ifade etti.

***

 

'Kesin çözüm bulunmalı…'

Varoğlu, “Bazı kişiler mesai saatleri dışında kan vermeye gittiği zaman veremiyor. Merkez hafta için günleri saat 15.00’den sonra Cumartesi günleri 14.00’den sonra Pazar günleri ise hiç kan bağışı kabul etmiyor” diyerek, böyle bir düzen içerisinde kan stokunun nasıl çoğalacağını sordu. Bazı insanların mesai saatleri dışında ve doktor kontrolünde kan vermek istemesinin haklı gerekçe olduğunu ancak personel eksikliği nedeniyle bunun gerçekleşemediğini belirten Varoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın gerekli personel istihdamını yapması gerektiğini söyledi. Geçmişte yapılan istihdamların doğru noktada yapılmadığını ifade eden Varoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda çalışması gerektiğine vurgu yaptı. Bu konuda kesin çözüm bulunamadığını, geçici kararlar ve personelin çözüm olmadığını kaydeden Ahmet Varoğlu, esas çözümün sağlanması gerektiğini söyledi.

“Sivil halk kan bağışlamalı”
Thalassaemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu, Eylül ayı içerisinde çok ciddi sorunlar yaşayacaklarını vurgulayarak, bunun için çeşitli programlar ve kampanyalar başlatacaklarını aktardı. Thalassaemia Derneği olarak BRTK ile anlaşma yaptıklarını ve kan bağışı çağrısında bulunacaklarını aktaran Ahmet Varoğlu, bazı kurum ve kuruluşlarla da organizasyonlar düzenlemeye çalıştıklarını aktardı. Bu projelerin Eylül ayı için olduğunu ve geçici bir çözüm olduğunu ifade eden Ahmet Varoğlu, sivil halkın düzenli olarak kan bağışı yapmasının kesin çözümlerden olduğuna vurgu yaptı.

yenidüzen(özel)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.