1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AFFEDİLMENİN BEDELİ BİR ASGARİ ÜCRET
AFFEDİLMENİN BEDELİ BİR ASGARİ ÜCRET

AFFEDİLMENİN BEDELİ BİR ASGARİ ÜCRET

Affedilmenin bedeli bir asgari ücret

A+A-

Duygu ALAN

Ziyaretçi veya ikamet izni bitmiş, kaçak işçi ve işverenleri kapsayacak kanun hükmünde kararname Bakanlar Kurulu’ndan geçti.

Muhaceret affı olarak da kabul edilen ülkedeki kaçak işçiler ve işverenlerle ilgili çıkarılan kanun gücünde kararname kapsamında ülkede yaklaşık 7 bin kişinin bulunduğu öğrenildi.

1 asgari ücret

Havadis’in edindiği bilgiye göre, kaçak işçiler ve işverenlerle ilgili çıkarılan kanun gücünde kararname kapsamına giren ve kararnameden faydalanmak isteyenler, bir askeri ücrete ülkeye giriş yapabilecekler.
Çıkış yapmadan da aftan yararlanılabilinecek

Kaçak konumunda olup da halen ülkede olanlar ise kaçak işçi ve işverenleri kapsayacak kanun hükmünde kararname kapsamında, ülkeden çıkış yapmadan bir askeri ücret artı 250 TL ile ön izinden muaf tutulup,  ön izni çıkmış sayılacak.
Kademeli ceza sistemi uygulanacak

Kişilerin geriye dönük cezalarının zamanında idare tarafından tespit edilememesinden dolayı yaşadıkları mağduriyetler de dikkate alınarak, bu mağduriyetlerin giderilmesi için de gerekli düzenlemelerin yapıldı.

Yapılan düzenlemeye göre, bir kez daha af çıkarılmasına ihtiyaç duyulmaması için kademeli ceza sistemi uygulamaya konulacak.

Şimdiki uygulamada cezalı durumuna düşen bir yabancı oluşan para cezasını ödemediği takdirde ülkeye giriş yapamazken yeni sistem ile ya para cezasını ödeyecek ya da belirli bir süre yurtdışında bekleyip, bekleme süresini tamamladıktan sonra para ödemeden ülkeye giriş yapacak.

Yurt dışında bekleme süreleri ülkede izinsiz olarak kaldıkları sürelerle orantılı olarak artacak.

İkinci defa cezaya düşülmesi halinde cezalar her seferinde katlanacak.

Kademeli ceza sistemine göre örneğin bir yıla kadar izinsiz olanlar ya cezalı gün sayısı ile günlük asgari ücret çarpımı sonucunda oluşacak olan tutarı ödeyecek, ya da bir yıl süreyle ülkeye giriş yapamayacak.
Sendika ve örgütler endişeli

Muhaceret affı, bazı sendika ve örgütlerde tedirginlik ve endişeye yol açtı.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) yetkilileri, muhaceret affının ülkede kontrolsüz kayıt dışı çalışmayı tetikleyeceğini savundu.

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) yetkilileri, muhaceret affının ülkedeki kaçak iş gücünün bitmesi ve kaçağa düşmüş kişilerin ülkeden gitmeleri bakımından olumlu olduğunu ancak aftan yararlananların yasal statüde ülkede kalıp iş gücüne katılmaları halinde ülkedeki işsizliğin artmasına sebebiyet vereceğini ileri sürdü.

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) yetkilileri ise konuya ilişkin açıklamasında, muhaceret affının bazı hususlarda iyi olmakla beraber, muhaceret yükümlülüklerini yerine getirenlere haksızlık olduğunu kaydetti.
İş dünyası memnun

Muhaceret affı, iş dünyasınca sevinç ve büyük memnuniyet ile karşılandı.

Taşeronlar Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kıbrıs Türk Restorancılar Birliği ve Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği yetkilileri, affın, gerek muhaceret yükümlülüklerini yerine getiremeyen işverenler için gerekse işvereni tarafından o veya bu nedenle ülkede yasa dışı konumuna getirilerek mağdur edilen iş gücü için de olumlu bir uygulama olduğunu kaydetti.

Bazı sektör temsilcileri, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı ödemelerinde gerekli düzenlemenin yapılmaması halinde firmaların yine aynı duruma düşeceklerini, dolayısıyla bu noktalarda da gerekli düzenlemelerin eş zamanlı olarak yapılması gerektiğini ifade etti.
Kaptan: Af emek sömürüsünün artarak devamı demektir

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, Hükümetin Muhaceret Affı uygulamasını “Bir UBP-DP klasiği” olmakla birlikte “ülkede kontrolsüz kayıt dışı çalışmayı tetikleyen” bir uygulama olarak niteledi.

Kaptan konuya ilişkin açıklamasında, “Muhaceret affı bizce doğru bir adım değil. Muhaceret affı UBP- DP klasiğidir ve uyulama yine bu ülkede kontrolsüz kayıt dışı çalışmayı tetikleyen ve de arttıran bununla birlikte işsizliğin büyük oranda artmasına sebep olacak bir uygulamadır. Emek sömürüsünün de artarak devamı demektir” ifadelerine yer verdi.

Ahmet Kaptan, “Bir ülkenin yasaları şayet siyasilerce keyfi kararlarla paspas ediliyorsa yasaların inandırıcılığı kalmamış, hukuk sitemi çökmüş demektir” dedi.
yakup latifoğlu copyLatifoğlu: Ülkede kaçak iş gücünün bitmesi için olumlu

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, muhaceret affının detaylarını

öğrenemediğini ancak edindiği bilgiye göre, ülkede cezalı durumda olup da büyük rakamlara ulaşan yurtdışı yasağının tek asgari ücret ödeyerek affedileceğini bu durumun da ülkedeki kaçak iş gücünün bitmesi ve kaçağa düşmüş kişilerin ülkeden gitmeleri bakımından olumlu olduğunu kaydetti.

Yakup Latifoğlu, “ Bu arkadaşlar bu ülkeden çıkış için böyle af geldiyse ülkede kaçak iş gücünün bitmesi ve adadan ayrılmaları için uygulama olumlu ama yasal statüde kalıp burada iş gücüne katılacaklarsa bu işsizler ordusuna yenilerinin katılmasına sebebiyet verecektir. Bu da işin dezavantajıdır” dedi.
Altay: Diğerlerine haksızlık

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Başkan Vekili Toprak Altay, bu tür afların bazı hususlarda iyi olmakla beraber, muhaceret yükümlülüklerini yerine getirenlere haksızlık olduğunu kaydetti.

Devletin asli görevlerinden birinin de vatandaşlar arası eşitliği sağlamak olduğunu söyleyen Altay, devletin gerekli denetimlerini zamanında yapması gerektiğini söyledi.

Toprak, Altay, “Devlet gerekli denetimleri, kişiler cezaya düşmeden yapmalıdır. Böylece affa ihtiyaç duymazlar bu da ödeyenlere olan haksız durumu ortadan kaldırır. İşverenler bu kişilerin gerekli muhaceret yükümlülüklerini yerine getirmiyor bu da çığ gibi büyüyor sonra bu af çıkıyor. Her af, işini doğru yapana haksızlık oluyor. Umarım bu son olur. Devlet gerekli denetimleri yapmaya başlar” dedi.

Benzer durumun seyrüsefer konusunda da yaşandığını belirten Altay, ülkede binlerce aracın seyrüsefersiz olduğunu ve seyrüsefer affının da gündemde olduğunu belirtti. Bir af çıkarılması halinde uygulamanın yine ödeyemeyenlere avantaj olurken ödeyene haksızlık olacağını savundu.
Af sektörleri rahatlatacak

Taşeronlar Birliği Başkanı Osman Amca, muhaceret affının hizmet sektöründe ve özellikle inşaat sektöründeki tıkanıklığı aşacağını ve iş çevrelerini kalifiye elemanlarını yeniden çalıştırma olanağı sağlayacağından sektörleri rahatlatacağını dile getirdi.

“Belki kendi ihmali, belki de işverenin ihmalinden belki de ekonomik nedenlerden dolayı cezaya düşmüş yabancı işçileri ve işverenleri yakından ilgilendiren yasanın geçmesi ülkede iş çevrelerinde bir heyecan ve mutluluk yaratmıştır” diyen Amca, yasanın içeriği hakkında da bilgi verdi.

Osman Amca, “Yasa ile en önemlisi yurt dışına ihraç edilmiş kalifiye elemanlarımıza şans verilmiştir. Bir askeri ücrete ülkeye giriş yapabilecekler. İkinci husus ülkede kaçağa düşmüş olanların, ülkeden çıkış yapmadan bir askeri ücret artı 250 TL ile ön izinden muaf tutulup,  ön izni çıkmış sayılacaktır. Diğer avantaj ise hep para cezası değil, ülkede bir yıl kaçak olarak kalmışsa ülkeye bir yıl girememe cezası, üç yıl kalmışsa ülkeye üç yıl girememe cezası, üç yıldan fazla kalmış ise ülkeye beş yıl girememe cezasının para cezasından daha da etkili olacağı kanaatindeyiz.  Eğer 80TL günde ceza ödenirse, bu süreyi yurt dışında geçirmek zorunda kalmayacaktır” diye konuştu.

Osman Amca, affın başarılı olabilmesi için yerli işverene de düzenlemenin şart olduğunu söyledi. Amca, “Hükümetimize hızlı hareket edip bu düzenlemeleri yaptıkları için teşekkür ederiz. İş dünyasındaki diğer sıkıntıları çözmede yanlarında olduğumuzu belirtir, kendilerine başarılar dileriz” dedi.

 Uygulama olumlu, çalışma yasaları da düzenlenmeli

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, çalışma yasaları ile iş gücünün verimliliğinin birebir ilişkili olduğuna vurgu yaparak muhaceret affının bu ülkeye gelen, ülkede daha önce çalışmış ama bir şekilde yasadışı pozisyona düşmüş insanları tekrardan sektöre kazanma şansı yaratacağını kaydetti.

Uygulamayı olumlu karşıladıklarını aktaran Aktığ, çalışma yasalarının da dünya gerçekleri ile barışık bir düzenlemeye ihtiyacı olduğunu savundu.

Hüseyin Aktığ, “Çalışma yasalarının genel ülkedeki iş gücünün verimli değerlendirilmesi noktasında yeniden düzenlenmeye ihtiyacı vardır. Bu afların tekrarlanmasına ihtiyaç doğurmayacak uzun vadeli planlama ile gerçekçi planlama ve yenilenmesine ihtiyaç olduğu ortadadır” dedi.
Erülkü:  Keşke daha önce çıksaydı

Kıbrıs Türk Restorancılar Birliği’nin (RES-BİR) Mehmet Erülkü, muhaceret affının beklenen bir af olduğunu belirterek, piyasayı rahatlatacağını savundu.

Erülkü, “Buradaki çalışma düzeni bir şekilde yurtdışından gelen işçilerle sağlanır ama birçok şirket taahhütlerini yerine getiremedi ve mağduriyet yaşandı. Ülkede yeterli kalifiye personel yok. İşletmeler, garson, komi, bulaşıkçı, aşçı bulamıyor. Bu af, piyasayı biraz olsun rahatlatacak. Keşke daha önce çıksaydı da turizm sezonunda faydalı olabilseydi. Ancak yine sevindirici, en azından mağduriyetler giderilecek” diye konuştu.
Gürcafer: Affı biz talep ettik

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, ülkede işçi bulmakta sıkıntı yaşadıkları ve bu nedenle üçüncü ülke vatandaşlarına yöneldiklerini, muhaceret yükümlülüğünü ekonomik sorunlar sebebi ile yerine getiremeyen birçok firma olduğunu ve bu firmalar işçi getiremediklerini gerekçe göstererek, muhaceret affını hükümet yetkililerinden kendilerinin talep ettiğini kaydetti.

Taleplerinin dikkate alınmasının sevindirici olduğunu belirten Gürcafer, muhaceret affı ile birçok firmanın ve piyasanın biraz olsun rahatlayacağını dile getirdi.

Cafer Gürcafer, ayrıca Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı ödemelerinde gerekli düzenlemenin yapılmaması halinde firmaların yine aynı duruma düşeceklerini, dolayısıyla bu noktalarda da gerekli düzenlemelerin eş zamanlı olarak yapılması gerektiğini ifade etti.

Gürcafer, yapılan düzenlemede toplumsal çıkarların da göz önünde bulundurulmasının kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu söyleyerek, “Yapılan çalışmanın içeriğini şuanda bilmiyoruz. Ancak amacını aşan bir düzenleme olmamasına da dikkat edilmesi gerekir. Çünkü hiçbir zaman bizim çıkarlarımız toplumsal çıkarların önüne geçemez” dedi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.