1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AĞIRLIKLI GÜNDEM MÜLKİYET
AĞIRLIKLI GÜNDEM MÜLKİYET

AĞIRLIKLI GÜNDEM MÜLKİYET

Müzareke Heyeti bugün 5 saatlik bir toplantı yaptı.

A+A-

MÜZAKERE HEYETLERİ BUGÜN 5 SAATLİK BİR TOPLANTI YAPTI

GÜNDEM AĞIRLIKLA MÜLKİYET

ÖZERSAY: “AİHM KARARI İŞİMİZİ ZORLAŞTIRACAK”

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 1974 müdahalesinden dolayı Türkiye aleyhine verdiği kararın Kıbrıs Rum tarafında “acelemiz yok” algısı yaratması halinde, bunun ciddi sorun yaratacağını söyledi.

Kudret Özersay, Kıbrıs Türk ve Rum müzakere heyetleri arasında yer alan 5 saatlik toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına açıklamada bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının zamanlama açısından iyi olmadığını vurgulayan Özersay, “Uluslararası uyuşmazlığın çözümünde taraflardan bir tanesi belirli bir konuda gerek mahkeme kararı gerekse başka yollarla zafer elde ettiğini, yeni bir silah elde ettiğini düşünürse, müzakere masasında sonuç almak daha da zorlaşır. Bu açıdan bize çok yardımcı olacak bir karar olmadığını, aksine süreci zorlaştırabilecek nitelikte bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.

Kıbrıs Rum tarafının kararı müzakere masasına getirmesini beklemediğini ifade eden Özersay, “Bu mahkeme kararları Kıbrıs Rum toplumunda, ‘aradan geçen zaman içerisinde kaybeden taraf değilsek, mahkeme kararlarıyla adım adım zaten istediğimizi elde ediyoruz ve hem Türkiye hem de Kıbrıs Türkü’nü tazminat ödemeye mahkum edebiliyoruz, o zaman bir acelemiz yok, kapsamlı çözüm gecikse de bunlar bizim artılarımızdır’ şeklinde algı yaratıyorsa, işte o zaman ciddi anlamda bir tehlikeyle karşı karşıyayız demektir” ifadelerini kullandı.

ÖNERİLERİN BASINA SIZDIRILMASI

Bugünkü toplantıyla ilgili olarak ise Özersay, toplantının ilk gündem maddesinin müzakerelerde yapılan önerilerin Kıbrıs Rum basınına sızdırılması olduğunu kaydetti.

Konuyu dün Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ile yaptıkları görüşmede de ele aldıklarını kaydeden Özersay, bugünkü görüşmede Birleşmiş Milletler yetkilileri tarafından gündeme getirildiğini kaydetti.

Özersay, “Bunun müzakere süreci açısından son derece sakıncalı olduğunu düşünüyoruz. Nitekim Birleşmiş Milletler de aynı kanaattedir. .Eğer müzakere edenler veya siyasi liderlik, bir konunun gerek bir kamuoyu gerekse diğer kamuoyu tarafından henüz anlaşılmadan basına sızacağını biliyorsa, o zaman çok makul ve mantıklı sonuç alıcı müzakerenin gerçekleşmesi çok mümkün olmaz” dedi.

Bugünkü görüşmede Kıbrıs Türk tarafının 3 yeni öneri sunduğunu da kaydeden Özersay, bir öneride Federal ve Kurucu Devletlerin hangi konularda ve nasıl uluslar arası antlaşmalar yapabileceğinin yer aldığını kaydetti.
Kıbrıs Rum tarafının da dış ilişkiler konusunda bir kağıt sunduğunu belirten Özersay, Kıbrıs Rum Müzakere Heyeti üyelerinin geçen toplantıda bazı konularda bu haftaki toplantıya öneri getireceklerini söylemelerine rağmen bugün söz konusu konularda öneri getirmediklerini belirtti.

Özersay, Kıbrıs Türk tarafının sunduğu bir öneride ise Federal Yetkilerin nasıl kullanılacağının, hangi kurumun karar alacağının yer aldığını belirtti.

MÜLKİYET KONUSUNDA İLERLEME ZOR OLACAK

Bugünkü toplantının büyük bir kısmında dün her iki tarafın uzmanlarının ele aldığı mülkiyet konusunun somut veriler temelinde tartışıldığını da ifade eden Özersay,  “Mülkiyette ilerleme elde etmek çok kolay olmayacak. Ama diğer bazı konularda bir miktar ilerleme elde etmenin mümkün olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Bir sonraki toplantının 20 Mayıs Salı günü yapılacağını kaydeden Özersay, mülkiyet uzmanlarının perşembe günü tekrar bir araya geleceğini kaydetti.

UZLAŞILMAMIŞ KONULARA ODAKLANMALIYIZ

Özersay, “İlerleme elde etmek, ivmeyi muhafaza etmek istiyorsak yapmamız gereken şey henüz uzlaşılmamış konulara odaklanmaktır. Kıbrıs Türk tarafı bunun altını özellikle çizmek istiyor. Bizim bu anlayışla masaya gittiğimizi Kıbrıs Rum tarafının bu konuda sürekli denetliyor ve ikaz ediyor olduğumuzu hatırlatmak istiyorum” dedi.

BİDEN’İN GELİŞİ

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in adaya ziyaretinde, “Maraş’ın yeniden imarının finansmanın ABD tarafından karşılanacağını içeren bir öneriyi açıklayacağı” yönünde çıkan söylentilerle ilgili olarak ise Özersay, “Müzakere masasında sadece bir tarafın memnuniyet duyacağı, ya da bir tarafın isteyeceği kapsamlı çözüm yönündeki adımlar ya da güven yaratıcı adımların söz konusu olmayacağını özellikle vurgulamak istiyorum. Her ne olacaksa dengeli olmak lazımdır” dedi.

Müzakere sürecinde her ne konuda olursa olsun her iki tarafı da memnun edecek, dengeli, ister güven yaratıcı önlem olsun ister  kapsamlı çözüm olsun somut gelişme görmek istediklerini söyleyen Özersay, müzakere sürecine ivme kazandıracak tüm ziyaretleri desteklediklerini ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.