1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKEL-HÜKÜMET ÇATIŞMASI
AKEL-HÜKÜMET ÇATIŞMASI

AKEL-HÜKÜMET ÇATIŞMASI

Yeni Terminaller İçin Çırpınıyorlar... Kıbrıs’a Yatırım Yapmaya

A+A-

Enerji eski Bakanı ve AKEL Polit Büro üyesi Neoklis Silikiotis, Rum Hükümetine, Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de enerji kavşağı haline gelmesi için karar alımında hızlanması çağrısında bulunurken, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, akaryakıt transit ticareti alanında yatırımlar yapmayı arzulayan yabancı şirketlerle iletişim içerisinde olduğunu söyledi.

Haberlerde ayrıca Hollandalı şirketlerin de Güney Kıbrıs’a yatırım yapmaya ilgi gösterdiği belirtildi.

SİLİKİOTİS ELEŞTİRDİ

Politis gazetesi “Yeni Terminaller İçin Çırpınıyorlar... Kıbrıs’a Yatırım Yapmaya Yönelik Büyük Hollanda İlgisi” başlıklarıyla verdiği haberinde, Silikiotis’in, dün Vasiliko bölgesindeki VTTV şantiyesini ziyaret ettiğini yazdı.

Habere göre burada yaptığı açıklamada, Hükümete Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de enerji kavşağı haline gelmesi için karar alımında hızlanması çağrısında bulunan Silikiotis, özellikle devlet akaryakıt depolama terminalinin yapılmasının gerekliliğine ve doğalgaz sıvılaştırma terminalinin inşasına yönelik nihai kararların alımında acele edilmesi gerektiğine işaret etti.

Silikiotis, Hükümetin, devlet akaryakıt terminalinin inşası ve işletilmesine yönelik stratejik işbirlikçinin seçilmesi için başlatılan ihaleyi askıya alma kararını da eleştirerek, ihaleler yoluyla devlet akaryakıt depolama terminalinin yaratılmasına yönelik yabancı şirketlerin cezp edilmesi için önceki hükümet tarafından başlatılan çabanın, Troyka’nın müdahaleleri üzerine bugünkü Hükümet tarafından sonlandırıldığını ifade etti.

Bu şekilde Rum Yönetiminin Güney Kıbrıs’a terminallerle ilgili yatırım yapmaya ilgi gösteren ve ihalelere katılan büyük şirketler karşısında zor bir durumda kaldığını belirten Silikiotis, sürecin kesilmesi kararının, Hollandalı Vopak ile müzakere aşamasında alındığını söyledi.

Silikiotis, Hükümeti, VTTV terminalinin önümüzdeki yaz faaliyet göstermesinin ötesinde, devlet terminallerinin yaratılmasıyla Güney Kıbrıs’ın bölgede akaryakıt transit merkezine dönüştürülmesi için derhal gerekli faaliyetlerde bulunmaya davet etti.

LAKKOTRİPİS YANIT VERDİ

Öte yandan Lakkotripis, Silikiotis’e yanıt olarak yaptığı açıklamada, Hükümetin Vasiliko bölgesiyle ilgili bir Master Planı tamamlamak üzere olduğunu, bu planda gerek Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren akaryakıt ticareti yapan şirketler, gerekse konuya ilgi gösteren yurtdışındaki büyük şirketlerin ihtiyaçları için akaryakıt depolama terminallerinin inşasına yönelik öngörülerin yer aldığına dikkat çekti.

Aynı zamdan Hükümetin, Güney Kıbrıs’ın elverişli coğrafi konumunu değerlendirerek, Güney Kıbrıs’ta akaryakıt terminalleri inşa etmekle ilgilenen, transit istasyon olarak faaliyet gösterebilecek büyük yatırımcılarla sürekli iletişim halinde bulunduğunu söyleyen Lakkotripis, Rum Akaryakıt Rezervleri İdaresi Örgütü’nün (KODAP) Enerji Bakanlığının talebi üzerine Güney Kıbrıs’ın stratejik akaryakıt rezervlerin depolanmasına yönelik geleceğe dair planlarla ilgili bir çalışma sunduğunu da belirtti.

Bu arada, elde ettiği bilgilere dayanarak, Lakkotripis’in Hollanda’ya yaptığı son ziyarette, akaryakıt depolama ve ticareti alanında faaliyet gösteren iki büyük Hollanda şirketiyle temaslarda bulunduğunu yazan gazete, bu şirketlerin Güney Kıbrıs’a yatırımlar yapmaya yoğun ilgi duyduğuna dikkat çekerek, bunlardan birinin Vasiliko ve Moni bölgesindeki toprağın değerlendirilmesi konusunda Rum Başpiskoposlukla istişare haline olduğunu kaydetti.

VTTV’NİN İLK AŞAMASI 2014 TEMMUZ AYINDA TAMAMLANACAK

“AMMOHOSTOS” VE “KERİNİA” ADLI İKİ RÖMORKÖR

Öte yandan VTT Vasiliko Ltd CEO’su Yorgos Papanastasiu ise gazetecilere yaptığı açıklamada, terminalin ilk aşamasının 2014 yılının Temmuz ayında tamamlanacağını, 543 bin metreküp yakıt depolama kapasitesine sahip olunacağını ve benzin, diesel, ısınma için kullanılan yakıt, uçak yakıtı gibi ürünlerin muhafaza edilebileceğini söyledi.

1,5 km uzunluğa sahip iskelenin de kullanılmaya başlanmasının beklediğini ifade eden Papanastasiu, şirketin, Rum işadamlarıyla uzlaşı içerisinde en kısa sürede 80 ton bollard pull kapasiteli iki römorkör alacak ve personel istihdam edecek bir şirket oluşturduğunu da belirtti.

Haravgi gazetesi ise Papanastasiu’nun bir soruya verdiği yanıtta, Rum bandıralı olacak römorkörlerin isimlerinin “Ammohostos” (Mağusa) ve “Kerinia” (Girne) olduğunu söyledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.