1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKINCI, DÜN AKŞAM BRT’DE PROGRAMA KATILDI
AKINCI, DÜN AKŞAM BRT’DE PROGRAMA KATILDI

AKINCI, DÜN AKŞAM BRT’DE PROGRAMA KATILDI

kıncı, demokratik çoğulcu yapının uygulanamadığını, ülkede ciddi bir demokrasi sorunu olduğunu savunarak,

A+A-

“SİSTEMİN BAŞARISI İNSANLARA VE DOĞRU UYGULAMAYA BAĞLIDIR”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, demokratik çoğulcu yapının uygulanamadığını, ülkede ciddi bir demokrasi sorunu olduğunu savunarak demokratik parlamenter sistemin başarısının ya da başarısızlığının, insanlara ve uygulamalarına bağlı olduğunu söyledi.

Akıncı, Kıbrıs Türk toplumunun, demokratik kurumlarıyla kendini yöneten bir noktada olmadığını da savunarak, bu nedenle kurumlarına sahip çıkarak onları iyi yönetmeyi öğrenmesi gerektiğini belirtti.

Mustafa Akıncı Basın Bürosu’nun açıklamasına göre Akıncı, dün akşam BRT’de katıldığı programda BRT, TAK ve tüm diğer medya kuruluşlarından kamuoyunun en doğru biçimde oluşması için adaylara eşit düzeyde muamele edilmesi beklentisini dile getirdi.

“SORUN PARLAMENTER SİSTEMDE DEĞİL”

Programda, parlamenter sistemle ilgili görüşleri sorulan Akıncı, “Biz bu ülkede doğru dürüst, demokratik şeffaf, Avrupa’da örneklerini gördüğümüz demokratik parlamenter çoğulcu yapıyı uyguladık da başaramadık mı” diyerek yıllardır ciddi bir demokrasi sorunu olduğunu belirtti.

Bunun nedeninin Kıbrıs Türk toplumunun demokratik kurumlarıyla kendi kendini yöneten bir noktada olmamasından kaynaklandığını ifade eden Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz hâlâ geçici onuncu maddeyi değiştiremedik. Anayasa değişikliği yaptık, onu elleyemedik. Yıllardır hâlâ polisin sivil otoriteye bağlanmasını konuşuyoruz. Hâlâ Merkez Bankası’nın başına bir Kıbrıslı’nın ne zaman geçeceğini, bir Kıbrıslı Türk subayın ne zaman general olabileceğini, Güvenlik Kuvvetleri’nde sorumlu görevler alabileceğini, Sivil Savunma gibi bir teşkilatı bir Kıbrıslı Türk’ün ne zaman idare edebileceğini konuşuyoruz. Bunlar bizim temel taşlarımız. Bu sorunları aşacak ve bu çoğulcu yapı içerisinde kurumlarımızın öz sahipleri olacak, iyi idare etmeyi de öğreneceğiz.”

Üçlü kararnameler yoluyla atamalar ve “yarattığı müşavirler ordusuna” da işaret eden bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, “Bunlar, insanın yanlış uygulanmasından, particiliğin yanlış değerlendirmesinden kaynaklıdır. Bugün içine girmeyi arzu ettiğimiz, ‘toplum olarak da yer alalım’ dediğimiz Avrupa Birliği’nde tıkır tıkır işleyen koalisyonlar, tıkır tıkır işleyen sistemler var. Niye bizde işlemesin?” diye sordu.

“BU SEÇİM PARTİLER YARIŞI DEĞİL”

Akıncı, Cumhurbaşkanı’nın toplumun içişleriyle nasıl ilgileneceği sorusuna verdiği yanıtta ise, bunun hükümet ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği halinde, rehberlik yaparak gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Kıbrıs Türk toplumunun önümüzdeki seçimde Cumhurbaşkanı seçerken toplum liderini seçmiş olacağına işaret eden Mustafa Akıncı, “Tüm dünya seçilmiş Kıbrıs Türk toplumu liderini KKTC’yi tanımasa bile tanıyor. Bu nedenle bileceğiz ki bu seçim partiler yarışı değil. Bu seçimde Kıbrıs Türk toplumu, liderini, liderlik özelliklerini arayarak seçecek.
Yıllarca çözümsüzlükten beslenen birisi olmadım. Seçilirsem oraya çözüm amacıyla gideceğim. Ana konu o olacak. Zamanın ruhu diye bir şey var, bu noktada olduğumuza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı seçilirse uzman kadrolar oluşturarak çevre ve yerel yönetimler gibi birçok konuya rehberlik etmek istediğini ve sivil toplum örgütleriyle sıkı işbirliği içinde çalışacağını söyledi.

TIP-İŞ’İ ZİYARET

Öte yandan Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarına yaptığı ziyaretler çerçevesinde bu sabah 11.00’de Tıp-İş’i ziyaret etti.

Tıp-İş Başkanı Erol Şeherlioğlu ve sendika yetkilileriyle bir araya gelen Akıncı, halktan aldığı mesajla, halkın iradesini müzakere masasına yansıtan, aynı zamanda bağımsız ve tarafsız bir cumhurbaşkanı olarak toplumun iç sorunlarıyla yakından ilgilenmeyi öngören bir vizyonla aday olduğunu ifade etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.