1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKINCI, NEW YORK'TAN AÇIKLAMA YAPTI
AKINCI, NEW YORK'TAN AÇIKLAMA YAPTI

AKINCI, NEW YORK'TAN AÇIKLAMA YAPTI

Kıbrıs hakkında bakın neler konuşuldu.

A+A-

AKINCI: “MOGHERİNİ’YE MÜZAKERELERİN GELDİĞİ AŞAMAYLA İLGİLİ BİLGİ VERİLDİ, İYİ BİR GÖRÜŞME OLDU”

“AB’NİN YAPABİLECEĞİ KATKILARI VE ÇÖZÜMÜN MALİYETİNDE OYNAYABİLECEĞİ ROLÜ ELE ALDIK”

"KIBRIS'TA ÇÖZÜMÜN SAĞLAYACAĞI BARIŞ VE REFAH BÖLGEYE ÖRNEK OLACAK"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta çözümün sağlayacağı barış ve refahın bölgeye olumlu örnek olacağını vurguladı. Akıncı, New York temasları çerçevesinde AB Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile bir araya geldi.

AB’nin New York’taki  BM Daimi Temsilciliği’nde yer alan görüşme New York saatiyle 8.50’de (KKTC saatiyle 15.50) başladı.

Yaklaşık yarım saat süren görüşmede, Akıncı’ya, Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu,  Dışişleri  Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin  ile KKTC’nin New York Temsilcisi Mehmet Dana  eşlik etti.

“İYİ BİR GÖRÜŞME OLDU”

Görüşme sonrasında kısa bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, iyi bir görüşme olduğunu söyledi ve Mogherini’ye müzakerelerin geldiği aşamayla ilgili bilgi verildiğini, Kıbrıs Türk tarafının görüşlerinin aktarıldığını kaydetti.

Bulunacak olan çözümde AB’nin oynayacağı rolü de değerlendirdiklerini ifade eden Akıncı, AB’nin yapabileceği katkıları ele aldıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, AB’nin çözümün gerekliliklerini yerine getirebilmesi için hazırlıkların zaman kaybedilmeden başlaması gerektiği konusunu da konuştuklarını vurguladı ve kapsamlı çözümün 2 toplumlu 2 kesimli karakterinin korunması için alınması gereken tedbirler konusunda Kıbrıs Türk tarafının görüşlerinin de aktarıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, çözümün bazı unsurlarının birincil hukuk olarak AB içinde korunması gerekliliğinin altının çizildiğini de ifade ederek, Kıbrıs sorununun çözümünün bölgeye sağlayacağı barış ve refahın, olumlu örnek oluşturacağının ifade edildiğini de söyledi.

“ÇÖZÜMÜN MALİYETİ KONUSU KONUŞULDU”

Çözümün maliyetiyle ilgili konuların da Mogherini ile gerçekleştirilen  görüşmede konuşulduğunu kaydederek, AB’nin maliyetin karşılanması konusunda yapılabileceklerin de değerlendirildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının AB’ye uyumu için AB kurumlarının Kıbrıs Türk tarafı ile daha çok iş birliği yapılması gerektiğinin de ele alındığını ifade etti.

Akıncı , “Özetle müzakerelerde bulunduğumuz aşama hakkında bilgi verdik, bulunacak çözümün AB içinde yasal kesinliği olması gerektiğini, çözümün maliyetin karşılanması konusunda AB’nin oynayabileceği pozitif rolü konuştuk ve görüşmeden olumlu izlenimlerle ayrıldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, BM’nin 70. Genel Kurul çalışmaları kapsamında bulunduğu New York’taki temasları kapsamında New York saatiyle (NYSİ) bugün saat 16.45’te (KKTCSİ 23.45) TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nu kabul edecek. Kabul, Akıncı’nın kaldığı Plaza Otel’de yer alacak.

Cumhurbaşkanı Akıncı, NYSİ saat 15:20’de (KKTCSİ 22.20) İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, NYSİ saat 16:00’da (KKTCSİ 23.00) ise Kıbrıs Türk Yardım Cemiyeti temsilcileriyle de bir araya gelecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.