1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKINCI YABANCI GAZETECİLERE BRİFİNG VERDİ…
AKINCI YABANCI GAZETECİLERE BRİFİNG VERDİ…

AKINCI YABANCI GAZETECİLERE BRİFİNG VERDİ…

kıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir birlerini köşeye sıkıştırmak ve bir birlerini suçlamak istemediklerini,

A+A-

AKINCI: “ANASTASİADİS’LE BİR BİRİMİZİ KÖŞEYE SIKIŞTIRMAK VE BİR BİRİMİZİ SUÇLAMAK İSTEMİYORUZ, AMACIMIZ BU DEĞİL”

“BİR ZAMANLAR DURUM BUYDU, BİZ AYNI GEMİDE OLDUĞUMUZU ANLADIK”

“İNSANLARA KARŞI TARAFI DÜŞMAN OLARAK DEĞİL, GELECEKTEKİ PARTNERLERİ OLARAK GÖRMELERİ YÖNÜNE MESAJ VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir birlerini köşeye sıkıştırmak ve bir birlerini suçlamak istemediklerini, amaçlarının bu olmadığını kaydetti.

Bir zamanlar durumun bu olduğunu iki tarafın da bir birini suçlayıp durduğunu ifade eden Akıncı, “Artık biz bunu yapmak istemiyoruz. Biz bir birimizin aynı gemide olduğumuzu anladık ve gemiyi güvenli bir şekilde çözüme ulaştırmak istiyoruz” dedi.

Akıncı insanlara ise karşı tarafı ve oradaki insanları düşman olarak değil, gelecekteki partnerleri olarak görmeleri yönüne mesaj vermeye çalıştıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı KKTC’nin 32. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında adada bulunan yabancı gazetecilere brifing verdi.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 11:00’de başlayan brifingde Akıncı gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ın da içinde bulunduğu Doğu Akdeniz bölgesindeki istikrarsızlığa dikkat çekti,  adada 40 yılı aşkın bir süredir kan dökülmediğini ancak çözülmesi gereken bir sorun olduğunu kaydetti. Akıncı, adadaki her iki toplumun da kendini güvende hissedeceği, bu yeni durum altında yaşayabileceğini düşüneceği ve hak ettiği hakları alabileceği bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Bunun sadece Kıbrıslılar için değil tüm bölge için önemli olduğunu kaydeden Akıncı bölgede istikrara ihtiyaç duyulduğunu ve Kıbrıs sorunun çözümünün Türkiye ile Yunanistan, Türkiye ile kurulması muhtemel “Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti” arasında yeni bir ilişkiler dizisi yaratacağını belirtti.

Adada çözümün Türkiye’nin AB’ye üyeliğine de yarar sağlayacağını, tüm tarafların kazançlı çıkacağı bir durum oluşturulabileceğini ifade eden Akıncı ayrıca adanın bir merkez olarak kullanılıp Kıbrıs İsrail ve Mısır’daki gazın Türkiye üzerinden AB ülkelerine transfer edilebileceğini, Türkiye’den KKTC’ye gelen suyun da Güney Kıbrıs’a ve Kıbrıs üzerinden orta doğuya nakledilebileceği aynı şekilde elektrik transferinin de mümkün olduğu şeklindeki vizyonunu ayrıntılarıyla aktardı.

Yukarda bahsettiklerinin gerçekleşebilmesi için adada barış olması ve tüm ilgili tarafların bir birleriyle iyi ilişkiler içerisinde olması gerektiğini de kaydeden Akıncı, ,bugünlere Güney ile Kuzey arasındaki elektriğin bağlantılandırılmasının ele alındığını dile getirdi.

Yabancı gazetecilere müzakerelerle ilgili bilgiler de veren Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le görüşmelerini çoğalttıklarını anlatan Akıncı, en erken zamanda bir çözüme ulaşma arzularından bahsetti ve bu hız ve karşılıklı anlayış ile devam etmeleri halinde bir çözüme ulaşabileceklerini belirtti.

“HER ŞEY MÜKEMMELMİŞ GİBİ DAVRANMIYORUM”

Her şey mükemmelmiş, kolayca ilerliyormuş ve sorun yokmuş gibi davranmadığını da anlatan Akıncı,  üstesinden gelmeleri gereken engeller bulunduğunu ancak bazı başlıklarda önemli ilerlemeler elde ettiklerini söyledi ve bunların ayrıntılarını aktardı.

Bugünlerde mülkiyet kriterleri üzerinde çalıştıklarını da kaydeden ve çalışmalarıyla ilgili bilgiler de veren Cumhurbaşkanın Akıncı,  mülkiyet konusunda oluşturulan prensipler üzerinde anlaşma temennisini ifade etti ve bu konuda anlaşmanın diğer konular için de ümit verici olacağını vurguladı.
Güneyde 2016 Mayıs ayında gerçekleştirilecek seçimlerden önce bir çözüme ulaşmayı hedeflediklerini ancak bu gerçekleşmezse de dünyanın sonu olmadığını, sonrasında da çalışmalarını sürdüreceklerini dile getiren Akıncı,  ancak yakalanmış bir momentum olduğunu ve bunu kaybetmemenin yararlı olacağını belirtti.

GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER

Güven Yaratıcı önlemler üzerinde de çalıştıklarını söyleyen ve müzakere sürecini tüm Kıbrıslılar’ın günlük yaşamlarını kolaylaştırıcı şeylerle desteklemeleri gerektiğini anlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, vize formunun kaldırılmasından, Güney ile Kuzey arasında bazı radyo frekanslarının çakışmasıyla ilgili aldıkları iş birliği kararından bahsetti.

2 geçiş kapısı daha açılması yönünde karar aldıklarını da söyleyen Akıncı, bu konudaki çalışmaları anlattı ve maliyet karşılandığı zaman kapıların açılabileceğini söyledi.

Kurulan cinsiyet eşitliği ve kültür komiteleriyle ilgili bilgiler de veren Cumhurbaşkanı Akıncı, Anastasiadis’le birlikte katıldıkları kültürel etkinlikleri, Ledra Caddesi ve Arasta’da birlikte gezdiklerini anlattı. Akıncı, insanlara karşı tarafı ve oradaki insanları düşman olarak değil, gelecekteki partnerleri olarak görmeleri yönüne mesaj vermeye çalıştıklarını da vurguladı.

Cep telefonlarının karşı taraflarda çalışmadığını söyleyen ve bu durumun çözümlenmesini istediklerini kaydeden Akıncı, gerekli siyasi kararları aldıklarını ancak Güney’deki bir yasanın bu hususta engel teşkil ettiğini anlattı ve konunun bir tarafa bırakılması yerine bu yasanın değişmesini arzu ettiklerini söyledi.

Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’nın girişimiyle askeri makamlardan, KKTC’deki askeri bölgeler içerisinde kayıp kalıntıları olduğu düşünülen 30 yerde Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından kazı yapılması amacıyla izin alındığını da anlattı.
Akıncı bu tür güven yaratıcı önlemlerin öneminin de altını çizdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.