1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKMİNA’NIN ADALETSİZLİĞİ
AKMİNA’NIN ADALETSİZLİĞİ

AKMİNA’NIN ADALETSİZLİĞİ

Akmina Travel satın aldığı aracı üzerine almayınca, gelen trafik cezaları aracın eski sahibini ehliyetinden etti

A+A-

MedViewHomes şirketinin 6 yıl önce Akmina Travel şirketine sattığı araç başına iş açtı. Akmina Travel,üzerinden yıllar geçmesine rağmen satın aldığı aracın devir işlemlerini yapmayınca, gelen trafik cezaları aracın eski sahibini ehliyetinden etti.

2007 yılında aracı satan MedViewHomes,2009 yılında direktör adına yağan trafik cezaları ile devir işlemlerinin yapılmadığını fark etti. 2007 yılında araç devir formunu imzalayıp AkminaTravel’e veren MedViewHomes Direktörü adına cezalar gelince,aracı satın alan şirket ile irtibata geçti. İlgili şirket, araç devir formunu kaybettiklerini söyleyerek yeni bir imzalı form istedi.

CEZALAR YAĞMAYA DEVAM ETTİ

MedViewHomes, 2009 yılında yeni bir araç devir formu imzalayıp ilgili şirkete gönderdi. Buna rağmen yine devir işlemleri yapılmadı ve cezalar yağmaya devam etti.

MedView Homes,2012 yılında ise avukatı aracılığı ile Akmina Travel ile irtibata geçip başka bir araç devir formu gönderdi. Ancak 2007 ile 2012 yılları arasında üç ayrı araç devir formu gönderilmesine rağmen Akmina Travel aracı üzerine almadı.

Travel şirketinin çalışanları tarafından kullanılan araca yazılan trafik cezaları, MedViewHomesDirektörü’nün hanesinde birikti. MedViewHomesDirektörü’ne yağan para ve puan cezaları ehliyetine 3 aylığına el konulmasına neden olurken, Şubat ayında geri alacağı ehliyetine 6 aylığına ve ardından 1 yıllığına yeniden el konulması tehlikesi ile karşı karşıya geldi. MedViewHomes direktörü konu hakkında açıklama yaparak, bu durumun adaletsizlik olduğunu ve polise şikâyette bulunduğunu dile getirdi.

akmina.jpg

Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Şahap Tokatlı ise cezaların şahsiliği ilkesi olduğunu ifade ederek, trafik cezalarının suçu işleyen sürücüye kesilebileceğini söyledi. Tokatlı, “Ahmet’in suçunu Mehmet çekemez ”ifadesini kullandı.

YILLAR GEÇTİ, YASAL İŞLEMLER YAPILMADI

Akmina Travel şirketi, MedViewHomes şirketinden satın aldığı aracın devir işlemlerini 6 yıl geçmesine rağmen bir türlü yapmadı. Oysaki söz konusu aracın devir forumları MedViewHomes yetkilileri tarafından doldurulup aracın satışının gerçekleştiği şirkete gönderildi ve onların da bu belgeyi doldurup Araç Kayıt Mukayyitliğinegöndermeleri istendi. MedViewHomesyetkilileri üzerlerine düşen yükümlüğü yaptıklarından dolayı karşı tarafın da konuyla ilgilenip işi tamamlayacağını düşündü. Aradan birkaç yıl geçti ve 2009 yılında MedViewHomes direktörü adına söz konusu araca ait bir trafik cezası geldi. MedViewHomes, AkminaTravel’i bu konuda uyardı ve aracı halen daha üzerlerine almadıkları konusunda hatırlatma yaptı.

CEZALARIN ARDI ARKASI KESİLMEDİ

Aracın satın alan şirket,MedViewHomes’aaraç devir formunu kaybettiğine dair açıklama yaptı. Bu olayın üzerine MedViewHomes direktörü bir trafik cezası ile daha karşılaştı, yine karşı tarafa uyarı yaptı ve araç devir formunu hatırlattı. Şirket yetkilileri hatırlatmada; şirkete cezalar geldiğini, aracın devrinin bir an evvel yapılmasını ve cezaların ödenmesi konusunda karşı tarafı uyardı. MedViewHomes, aynı dönemde üçüncütrafik cezasını aldı ve bu kez avukatlarını devreye soktu. Avukat vasıtasıyla karşı taraf ile temasa geçildive araç için yeniden devir formu doldurması, aracın devrinin gerçekleştirilmesi istendi. Avukatın uyarısının ardından MedViewHomes yetkilileri konunun hallolduğunu düşündü. Aradan 6 yıl geçti ancak 2013’ün Kasım ayında şirket direktörü söz konusu araç ile ilgili yeni cezalarla karşılaştı.

HEM PARA HEM DE PUAN CEZASI ONA YAZILDI

Bahse konu aracın satışının gerçekleşmesinin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen yükümlülüğünü yerine getirmeyen AkminaTravel2007 yılında MedViewHomes tarafından kendisine satılan aracı üzerine almadı. Hal böyle olunca araca yazılan cezalar MedViewHomes’a, dolayısıyla şirket direktörüne geldi. Cezalar nedeni ile MedViewHomesdirektörü, ehliyetine el konulması tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

SUÇLU OLAN DEĞİL, MASUM OLAN CEZALANDIRILDI

Yapılan araştırmalar sonucunda yüzlerce lira para cezası bir yana şirket direktörünün ehliyetinden 350’ye yakın kesilen ve kesilmesi söz konusu olan ceza puanı oluştu.
Bu ceza puanlarının bir kısmı daha önce şirkette çalışan ve ayrılan kişilerden de kaynaklandığı ama çoğunluğununAkminaTravel’e satılan ve karşı tarafın üzerine almadığı araçtan dolayı biriktiği belirlendi.

BAŞKASI YAPTI, O ÖDÜYOR

Yaşan durumda MedViesHomes direktörü suç işlememiş olmasına rağmen ceza puanları onun ehliyetinden kesildi. Şirket direktörünün 3 aylığına el konulan ve Şubat ayında geri alacağı ehliyetine 6 aylığına ve ardından 1 yıllığına yeniden el konulması gündeme geldi. MedViewHomesdirektörü konu hakkında açıklama yaparak, bu durumun adaletsizlik olduğunu ve polise şikâyette bulunduğunu dile getirdi.MedViewHomes yetkilisi yaptığı açıklamada Akmina Travel şirketinin adaletsiz davrandığını bunun yanında söz konusu trafik cezalarının 4-5 yıl bekletildikten sonra suçu işlemeyen birine gönderildiğini ayrıca yine söz konusu cezaların şu andaki mevcut yasalar içerisinde kabahat işlemeyen şirket direktörüne yani kendisine mal edildiğini kaydetti.

“ADALETSİZ DAVRANDILAR”

MedViewHomesdirektörü,AkminaTravel’inKKTC’nin en büyük tur operatörlerinden biri olduğunu ve devletten bu konuda katkı aldığını, bu konumda olan bir şirketin söz konusu olaydaki adaletsiz davranışının kurumun ciddiyetiyle bağdaşmadığını ifade etti.

“NE GEREKİYORSA ONU YAPACAĞIM”

MedViewHomes yetkilisi bu olayın açığa çıkmasının ve esas suçlunun tespit edilmesinin ardından kendisine yöneltilen cezaların ne olacağı konusunda merak içinde olduğunu ifade etti.

“ADALET NEREDE”

Yetkili, açıklamasının devamında haksızlığa uğradığını bu haksızlığının giderilmesi için yasal prosedürün gerektirdiği her şeyi yapacağını kaydetti. Şirket direktörü açıklamasının sonunda adaletin masumu koruma, kabahatliyi cezalandırma olduğunu ifade ederek, adaletin bu yaşanan olayın neresinde olduğunu sordu.

***
“BAŞKALARININ SUÇU KİMSEYE MAL EDİLEMEZ”

Konuyla ilgili olarak Star Kıbrıs’a konuşan Avukat Şahap Tokatlı da cezaların şahsiliği ilkesi olduğunu ifade ederek, trafik cezalarının suçu işleyen sürücüye kesilebileceğini söyledi. Tokatlı, “Cezaların şahsiliği ilkesi vardır. Araç şirket adına dahi kayıtlı olsa, şirket direktörü değil aracı sürüp trafik ihlali yapan kişiye ceza kesilir” dedi.

“AHMET’İN SUÇUNU MEHMET ÇEKMEZ”

Tokatlı, “Ahmet’in suçunu Mehmet çekemez ”ifadesini kullandı. Sabit radar cezalarını belirlemede bilgisayar sistemi kullanıldığı için sürücünün değil, aracın kaydına göre ceza kesildiğini belirten Tokatlı sözlerini şöyle sürdürdü: “Mesela aracınızı sattınız ancak devretmediniz. Sattığınız aracı kullanan sürücü radara yakalandı. Böyle bir durumda sürücü tespit edilemediği için aracın kimin üzerine kayıtlı olduğuna bakılır. Sabit radar cezası işlediğine dair, aracın kayıtlı olduğu adrese tebliğ gönderilir. İşte o zaman araç sahibi, suçu işlemediğine dair yasal itiraz süresi içerisinde polise başvurmalıdır. Konu mahkemelik olursa o zaman araç sahibi, ilgili aracı kullanmadığını ispat etmek zorundadır. İspatlar, şahit ya da belge yolu ile yapılır. Mahkemeyi inandıracak şekilde ispat yapılırsa o zaman araç sahibi değil, aracı kullanıp trafik ihlali yapan kişiye ceza kesilir.

“CEZA, SUÇU İŞLEYEN KİŞİYE VERİLİR”

Tokatlı, başka bir kişinin işlediği trafik suçu nedeniyle, araç sahibinin ehliyet puanının kesilemeyeceğini belirterek, mahkemelerin bu gibi durumlarda hassas davranması gerektiğini vurguladı. Tokatlı, “Bu tür davalarda savcılık suçu işleyeni kanıtlarla tespit etmek zorundadır. Kişi aracı kullanmadığını kanıtlarsa mahkemeler o kişinin lehine karar üretmelidir” dedi.

“BU UYARILARA DİKKAT”

Araç sahiplerine uyarılarda bulunarak, aracını satan kişinin yasal süre içerisinde devir işlemlerini yapması gerektiğini söyleyen Tokatlı, “Devir işlemlerini yaptırmayana başka bir sürücünün işlediği cezalar kesilemez. Sadece yasal süre içerisinde işlem yaptırmadığından dolayı ceza kesilebilir. Başkasının yapmış olduğu trafik ihlali araç sahibi de olsa mal edilemez” şeklinde konuştu. Dava tebliğlerinin zaman zaman adreslere gitmekte geciktiğini ifade eden Tokatlı, tebliği sürelerinin kişilerin bulunması zamanı ile değişebileceğini söyledi.

“CEZA YERİNE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINMALI”

Kuzey Kıbrıs’ta olması gerekenden fazla radar olduğunu dile getiren Tokatlı,trafik cezalarını artırarak suçların önlenemeyeceğini söyledi. Tokatlı, “Çağdaş ülkelerde ceza kesmek yerine öncelikle insanların suç işlemesini ya da ihmal yapmasını önlemeye çalışılır. Bizde ise polisler saklanarak suç işleyenleri yakalamaya çalışır.Çağdaş ülkelerde önce ikaz ve uyarı veya suç işlemesini önleyecek şekilde görsellerle insanların kanuna uyması sağlanır. Denetim yapılır, ceza yazmak bu çabaların sonucunda devreye girer.Bizim ülkemizde engellemek yerine ceza yazılıyor ve devlete gelir sağlamak amaçlanıyor. Aslında trafikteki yol güvenliğinin sağlanmasına ilişkin çalışma yapılmalıdır.Sabit radarlara harcanan para veya radar cezalarından elde edilen gelir yolların güvenliğini sağlamak için harcanmalıdır.

Devlet üstüne düşeni yaptıktan sonra ceza yoluna gitmelidir. Suçlar insanlara ceza yağdırarak önlenemez” dedi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.