1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKTARMA İSTASYONUNA ARAZİ ARANIYOR
AKTARMA İSTASYONUNA ARAZİ ARANIYOR

AKTARMA İSTASYONUNA ARAZİ ARANIYOR

Girne’de boş araziye dökülerek biriktirilen ve halkın sağlığını tehdit eden çöp sorununu çözmek için Çevre Dairesi de devrede.

A+A-

Girne’deki Karaoğlanoğlu Sanayi Bölgesi’nin hemen yanında bulunan geçici katı atık aktarma istasyonu, vatandaşı mağdur ediyor.

Bölge halkının, Girne Belediyesi’nin çöp arabaları tarafından toplanıp Güngör Çöplüğü’ne götürülmeden önce boş araziye dökülerek biriktirilen çöplerden şikayet etmesi nedeniyle, çöplüğün bölgeden kaldırılması için Çevre Koruma Dairesi de girişim başlattı.

Bölgeye çöp dökülmemesi için önce belediyeyi uyaran Çevre Koruma Dairesi, daha sonra çöplerin biriktirilmesi için Girne Belediyesi’nin başka bir yerde ‘kamu veya hali arazi bulmasını’ istedi.

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın ise çöpleri Güngör’e taşıyan aracın bozulmasından dolayı bölgeden çöp kokusunun yükseldiğini ifade ederek, çöplüğün taşınması için arazi aradıklarını, buldukları zaman Karaoğlanoğlu’ndaki geçici katı atık aktarma istasyonundan vazgeçeceklerini kaydetti.

Vatandaş şikayetçi

Girne Amerikan Üniversitesi’ne ait kız yurdunda kalan öğrenciler, çöplükten gelen pis kokulardan rahatsız olduklarını belirterek, oda pencerelerini açamadıklarına dikkat çekiyor. Öğrenciler ayrıca tüm gün gelip giden iş araçlarının gürültüsünden dolayı ders çalışamadıklarını da iddia ediyor.

Çöplüğe dönüştürülen bölgenin yakınında evleri ve işletmeleri bulunan vatandaşlar ise çöplükteki farelerin binaların içine kadar geldiğini ifade ederek, fareleri uzak tutmak için her yere tuzak kurulduğunu ve çevreye zehir atıldığını söyledi.

Bölge halkı, fare baskınlarını önlemek için çevreye atılan zehirlerden doğadaki tüm canlıların da etkilendiğine işaret etti.

Çöplüğün kapatılacağı uyarısı yapıldı

Çevre Koruma Dairesi tarafından 4 Nisan 2013 tarihinde Girne Belediyesi’ne gönderilen yazıda, “Güngör Çöplüğü’nün uzak olmasından dolayı geçici bir süre olarak belli kurallarla Girne’de çöplerin biriktirilmesine izin verildiği ancak bu çöplerin gelişigüzel depolanmasından dolayı bölgedeki vatandaşların rahatsız olduğu tespit edilmiştir” denildi.

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer imzalı yazıda, “Geçici olarak çöp dökülmesine izin verilen bölgede gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi için, öncelikle biriken çöplerin Güngör’e taşınması, ardından bölgeye çöplerin taşınmasının durudurulması gerektiği ifade edildi.

Aynı raporda ayrıca, belediyeye 12 Nisan tarihine kadar süre verildiği, gereğinin yapılmaması halinde ise 18/2012 sayılı Çevre Yasası gereği çöplüğün kapatılabileceğine dikkat çekildi.

Belediyeden başka arazi bulması istendi

Girne Belediyesi tarafından çöplüğün kullanılmasına devam edilmesinin ardından Çevre Koruma Dairesi, 16 Mayıs 2013 tarihinde Girne Belediyesi’ne bir yazı daha gönderdi.

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer imzalı yazıda, “Katı atık sorununa çözüm bulunması amacıyla Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı ile İçişleri Yerel ve Yönetimler Bakanlığı işbirliğinde Girne Böglesi’ne çöp aktarma istasyonu için 30 bin metrekarelik bir alana ihtiyaç vardır.  Yapılacak işlemleri hızlandırmak ve dairemize yardımcı olmak için çöp aktarma istasyonu olarak kullanılabilecek olası bir kamu vya hali arazi belirleyip, dairemize bildirmeniz rica edilir” dendi.

Eşref Ünlüsoyer, Karaoğlanoğlu Sanayi Bölgesi’nin hemen yanında bulunan geçici katı atık aktarma istasyonunun derhal kapatılması gerektiğini söyledi.

Aygın: Çöplük artık kokmayacak

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın ise çöplerin Girne Belediyesi’ne ait çöp araçları tarafından toplanıp, özel bir şirket tarafından Güngör Çöplüğü’ne taşındığını söyledi.

Sümer Aygın, çöpleri Güngör’e taşıyan tırın arıza yapması nedeniyle bir süreden beridir bölgedeki çöplerin kaldırılamadığını ifade ederek, Cuma günü itibarıyle tüm çöplerin kaldırılmış olacağını dile getirdi. Aygın, çöpler kaldırıldıktan sonra bölgenin dezenfekte edileceğini anlatarak, çöp kokusunun önlenmesi için bir Alman firmanın kendilerine teklif sunduğunu kaydetti.

Sümer Aygın yere çöp dökülmesinin engellenmesi için çalışma başlattıklarını anlattı. Aygın, çöp kamyonlarının çöpleri toprak yerine 50 ton kapasitesindeki taşınabilir konteynerlere dökmeleri için Girne Belediye Meclisi’nde karar alınması gerektiğini belirterek, çıkacak karar doğrultusunda yapılacak düzenlemelerle ilgili ihaleye çıkılacağını aktardı. Aygın ayrıca, taşınabilir 3 adet 50 ton kapasiteli konteyner aldıklarını ve hazırda beklettiklerini söyledi.

Çöpler ihalesiz taşındı

Sümer Aygın, belediye tarafından toplanan çöplerin, çöp araçlarıyla Güngör Çöplüğü’ne taşınmasının masraflı olduğu gerekçesiyle, çöplerin boş bir arazide biriktirilip, özel bir şirkete para ödeyerek, çöplerin tırla Güngör’e taşınmasının belediye için daha karlı olduğunu savunuyor.

Bu fikre karşı çıkanlar ise çöplerin bir yıldan fazla bir süre ihalesiz olarak taşındığını ve belediyenin de inşaat işiyle uğraşan bu özel firmaya ayrıcalık tanıdığını savunuyor.

Özel şirketin araçlarındaki sorunlar nedeniyle çöplerin taşınması konusunda ara sıra belediyenin araçlarının kullanıldığı ifade edilerek, çöplerin toplanması için vergi veren bölge halkının mağdur olduğuna dikkat çekiliyor.

 

Kaynak: Kıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.