1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKTIĞ İSYAN ETTİ!
AKTIĞ İSYAN ETTİ!

AKTIĞ İSYAN ETTİ!

5 yıldızlı oteller yatakhane haline geldi!

A+A-

 

Kıbrıs Postası’ndan Eniz Orakçıoğlu'na konuşan Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, ülkemizdeki 2-3 yıldızlı otellerin 5 yıldızlı otellerin yatakhanesi haline geldiğini söyledi…

Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, “5 yıldızlı tesisler yataklarını satabilmek için dünya standartlarının altında fiyat vermek zorunda kalıyor. Bu nedenle 2-3 yıldızlı tesislerin müşterisi 5 yıldızlı otelleri tercih ediyor ve günün sonunda küçük tesisler ya 5 yıldızlı tesislerin personel yatakhanesi ya da öğrenci yurduna dönüşüyor” dedi.

Aktığ, doluluk oranlarında yaşanan düşüşü 2013’te yapılan hatalardan kaynaklandığını vurgulayarak, yapılan yüzde 30’luk elektrik zammının turizmde gerilemeyi başlattığını, konaklama sektöründe elektrik giderlerinin 6 veya 7’inci sırada olması gerekirken zamla birlikte 1’inci sıraya yükseldiğine dikkat çekti.

Birlik Başkanı Aktığ, turizmde ortaya çıkan çarpıklığı son bulması için teşvik sisteminin revize edilmesi gerektiğini vurguladı.

Turizmde oteller 2014 yılında doluluk oranında düşüş yaşarken, küçük otellerin birçoğu da ayakta durma mücadelesini kaybetti. Kıbrıs Postası’na konuşarak sektörün 2014’te yaşadığı sıkıntıları anlatan Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, sorunlar devam ederse 2015 yılında da aynı manzara ile karşı karşıya kalacaklarını vurguladı.

Önlem alınmazsa 2015’de düşüş bekleniyor

KITOB’un geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamadan; otel sınıfına giren ve 1’den 5'e kadar yıldız taşıyan üye otellerine dolulukları 2013 yılının Aralık ayına göre yüzde 26 oranında düşüş, geçen Kasım 2014 ayına göre ise yüzde 3 oranında düşüş yaşadığı belirtmişti. Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ ise Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada doluluk oranlarındaki düşüş sebeplerini belirtti ve önlem alınmazsa 2015 yılında da doluluk oranlarında ciddi anlamda bir düşüş yaşanacağını söyledi.

“2013 de doluluk tavan yaptı”

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Hüseyin Aktığ, otellerdeki dolulukların düşüşünün birincil olarak sürdürülebilir bir turizm politikası izlemediğimizin bir göstergesi olduğunu belirterek, “2010-2013 yılları arasında ulaşım teşvikleri adı altında güven duyulan bir program yaratılarak,  o dönemde büyük bir güven ortamı yakalandı. 2009 yılında açıklanarak teşvikler 2010 da uygulamaya girdi. İlk etapta deneme yanılma yöntemiyle bu projenin işe yaradığını gören tur operatörleri ise 2011 yılında biraz daha fazla turist getirerek ve her yıl turist sayısını biraz daha artırarak turizme daha katkı koydular. 2013 yılında da güven ortamının sürdürülebilir olduğunu gören tur operatörleri doluluk oranının tavan yapmasına sebep oldu” şeklinde konuştu.

“2013 yılı sonunda hata yapıldı”

2013 yılında pazar çeşitlemesi olduğunu belirten Aktığ, “Çalıştığımız pazarlar 2 ülkeden 28 ülkeye çıktı. Kısaca ciddi anlamda ancak 2013 yılında turizm yaptığımızı sektör olarak farkına varabildik. 2009 yılından 2013’e kadar turizmde yaşanan yükseliş 2013 yılı sonunda yapılan bir hatayla birlikte 2014 yılında büyük oranda düşüşe neden oldu. Turizm dünyayla rekabet eden bir sektördür, sadece kendi sınırlarımız içinde turizm yapamazsınız. Bugün bizler Güney Kıbrıs, Güney Türkiye Sahilleri, Ortadoğu ve Akdeniz’deki tüm ülkelerle rekabet halindeyiz ve bunun gereklerini de yerine getirmemiz gerekmektedir. Girdilerde maliyetlerimiz olan elektrik faturalarımız, personel maliyetlerimiz, yiyecek ve içecek maliyetlerimizin dünyayla rekabet edebilmesi gerekliliği vardır. Fakat 2013’de yapılan yüzde 30’luk elektrik zammı turizmde gerilemeyi başlatmış, doluluklarda düşüşe neden olmuştur. Konaklama sektöründe elektrik giderleri 6 veya 7’inci sırada olması gerekirken zamdan önce 2’inci sırada olan elektrik giderleri zamdan sonra 1’inci sıraya yükselmiştir. Elektrik fiyatlarının esas belirleyicisi yakıt fiyatları dünyada yüzde 50 oranında düşmesine rağmen, bizde elektrik kurumunun tahsilatlarının düzelmesinden dolayı kendi maliyetlerindeki yüzde 30’luk finansman giderinin de aşağıya inmesine rağmen elektrik fiyatlarında bir düşüş gerçekleşmedi” dedi.

“Teşvikin zamanında açıklanmaması güveni sarstı”

Aktığ, yaşanan sıkıntıların yanında 2014-2016 teşviklerinin gününde açıklanmamasının da güven ortamının ortadan kalkmasına sebep olduğun vurgulayarak, “2009-2013 yılında teşviklerle başlayan motivasyon, doping dönemi dünyanın her ülkesinde yapılmaktadır. Bunun yanında KITOB olarak biz turizmin dopingle bir yerlere geleceğini ama bu sürede yapmamız gereken başka işle oluğunu da gerekli mercilere söylemiştik. Ülkemiz profiline uygun, etkinlik turizmine katılan insanları ülkemize getirebilmek için charter teşvikleriyle gelen charter uçuşlarının yanında tarifeli seferlerle gelen insanlara yönelik ulaşımı alternatif yaratmamız gerekirdi, fakat yapmadık” diye konuştu.

“Yatak profilinde çarpıklık var”

KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ, sözlerine şu şekilde devam etti; “Yatak profilinde ciddi bir çarpıklık gelişmektedir, 5 yıldızlı tesislerin yatak oranları yüzde 60’ları geçmekle birlikte 2015 yılında bu oran yüzde 70’e yükselecektir. Buna rağmen halen daha teşvik sistemimizle ayı yönde 5 yıldızlı tesislerin teşviklendirilmesine devam etmekteyiz, bu teşviklendirmenin bitmesi ve sonlandırılması gerekir. 5 yıldızlı tesis dışındaki 1, 2, 3 ve 4 yıldızlı tesislerin teşviklendirilmesine acil olarak ihtiyaç vardır ve bu yönde teşvik sisteminin acil bir şekilde yeniden revize edilmesi gerekiyordu bunu da yapmadık.  Geçen yıl Reel Dektör Danışma Kurulunun hazırladığı rapora göre 5 yıldızlı tesis teşviklerinin 5 yıl süre dondurulması ön görülmektedir.”

“Küçük oteller yatakhane haline geliyor”

KITOB’un geçtiğimiz “Küçük oteller geçen yılki doluluklarını kısmen yakalayabilirken bir yandan da sezonun etkisi ile boş ve kapalı otel sayıları geçmiş yıllarda olduğu gibi artmıştır.  Kapalı olan otel sayısı 22 düzeyine çıkarken kapalı olmayıp boş olan otel sayısı ise 11 olmuştur.  Buna göre kapalı otellerin sayısı kasım ayından bu yana %200 ün üzerinde artmıştır. Boş otel sayısı ise 15 olmuştur” şeklinde yaptığı açıklama ile ilgili olarak Aktığ, Şu andaki ihtiyaçlara cevap vermeyen yatırım teşvik sisteminin ürettiği yanlış yatak profilinden dolayı küçük otellerdeki boş ve kapalı otel sayısı arttığını belirterek, “Burada üzücü olan nokta ise 2014 yılında hizmete giren yeni tesislerimiz açıldıktan 1 ve 2 ay sonra büyük otellerin personel yatakhanesi haline gelmesidir. 5 yıldızlı tesisler fazlalığından dolayı yataklarını satabilmek için dünya standartlarının altında fiyat vermek zorunda kalıyor.  150-200 Euro olması gereken fiyatlar o potansiyelde müşteri bulamadığı için 20 Euro’ya yatak sunuyor. Bu seferde 5 yıldızlı tesis hakkettiği parayı alamıyor.  Hal böyle olunca da 5 yıldızlı tesisler hizmetini ve kalitesini düşürmek zorunda kalırken, diğer taraftan da 2, 3 yıldızlı tesislerin müşterisi 5 yıldızlı otellere tercih ediyor ve günün sonunda bu tesislerde ya 5 yıldızlı tesislerin personel yatakhanesi ya da öğrenci yurdu haline dönüyor ” dedi.

“Geleceğimiz turizmdir”

Aktığ, sözlerine şu şekilde son verdi; “Bugün elektrik kurumu maliyetlerinin düşüşü oranında elektriğimize indirim sağlarsa, personelin eğitimiyle ilgili yaptığımız çalışmalara sistemde itibar gösterirse ve teşvik sistemi acil revize edilirse daha ileriye gitmemiz mümkün. Aksi halde 2015 yılında da geriye giden bir doluluk oranı ve her gün kapanan küçük otellerle daha kötü bir yıl bizi bekliyor. Unutulmamalı ki ülkemizin ekonomik kaderimiz ve geleceğimiz turizmdir.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.