1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AKÜN: “TAŞ OCAKLARI ÇALIŞMALIDIR”
AKÜN: “TAŞ OCAKLARI ÇALIŞMALIDIR”

AKÜN: “TAŞ OCAKLARI ÇALIŞMALIDIR”

Maden Metallurji Jeoloji Jeofizik ve Petrol Mühendisleri Odası, taş ocaklarının çalışması gerektiğini, ama denetimlerinin şart olduğunu kaydetti.

A+A-

Maden Metallurji Jeoloji Jeofizik ve Petrol Mühendisleri Odası, taş ocaklarının çalışması gerektiğini, ama denetimlerinin şart olduğunu kaydetti.

Oda Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ertan Akün, yaptığı yazılı açıklamada, kum, çakıl gibi ham maddelerin çeşitli sanayi kollarında (tuğla-mermer- beton sanayii) ve gerek bina inşaatları gerekse yapı malzemesi olarak inşaat sektöründe yaygın olarak kullanıldığına işaret ederek, bu malzemelerin yurtdışından ithal edilmesinin ise öncelikle akılcı olmayıp aynı zamanda ekonomik de olmadığını savundu. Akün, şunları dile getirdi:

“Demek oluyor ki, bu ocaklar çalışmalıdır ama aşağıdaki koşulların da mutlaka yerine getirilmesi şarttır:

1. Ocaklarda öncelikle doğru işlemlerin ve iş sağlığı ile güvenliğine uygun işlemlerin yapılabilmesi için, maden mühendisi çalıştırılmalıdır.

2. ÇED raporlarına tam olarak uyulmalı; bu raporu bulunmayan işletmelerden ÇED raporu istenmelidir.

3. Ağır ve tehlikeli iş sınıfına girmesi nedeniyle, kazı ve patlatma işlerinden sorumlu kişilerin ehliyetleri olmalı ve belirli sürelerde eğitimden geçirilmeleri sağlanmalıdır.

4. Ocakların arama ve işletme raporları detay incelemeye alınmalıdır. Ömrü dolan ve kurallara uymayan  ocaklar rehabilite edilip kapatılmalıdır.

Bunların yanı sıra, şu andaki uygulamaların hiçbir aşamasında Odamızın mesleki hizmet ve denetim tüzüğünün uygulamada olmasına karşın hiçbir merci tarafından denetim talep edilmemekte, dolayısıyla uygulanan gerek işletme gerekse patlatma projelerinde hangi standartların kullanıldığı bilinmemektedir. Taşocaklarının kurallara uygun işletilmesi için maden mühendisinin varlığı gereklilik iken işletmelerin çalışmaya devamının onayını sağlayan puanlama sisteminde ise maden mühendisi çalıştıran firmalara sadece 5 artı puan       ( 5/100 ) verilmektedir.

Üretilen agreganın ise kullanım amaçlarına uygunluğunu talep eden ve denetleyen bir makam bulunmamaktadır.”

“YENİ İZİN VERİLMEMELİ”

Sıralananların acilen hayata geçirilmesi ve yeni taşocağı izni verilmemesi gerektiğini kaydeden Akün, “Hal böyle iken, Karayollarının yıllar önce olabilecek en hatalı biçimde işletmiş olduğu ocak için yeniden yol yapımından sorumlu bir şirkete tahsis edilmiştir. Aynanın doksan derece dikliğine rağmen burada patlatma yapılmakta ve bu aşamada iş makinesi de üst bölümde çalışmaktadır. Dünyada böyle bir uygulamaya rastlanması imkansızdır ve her an ölümlü kazalara kapı aralamaktadır. Buradaki sorumlu mühendis ve çalışanların kimler oldukları, deneyim ve ehliyetleri bilinmemektedir” dedi.

Akün, her isteyen yabancı şirkete taşocağı izni verilmesi, aksine ihtiyaçların mevcut ocaklardan karşılanması, böylece düşünülüp planlandığı gibi ömrü dolan ocakların kapatılmalarına ve rehabilite edilmelerine olanak sağlanması gerektiğini belirtti.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.