1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AMAN DİKKAT CEZALAR CEP YAKACAK!
AMAN DİKKAT CEZALAR CEP YAKACAK!

AMAN DİKKAT CEZALAR CEP YAKACAK!

Cezalar cep yakacak

A+A-

 

Arka koltukta emniyet kemeri takma zorunluluğuna uymayanlara sabit ceza kesilebilmesi için hazırlanan tasarı bugün mecliste görüşülecek.

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü olağanüstü toplantısında Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik No:3) Yasa Tasarısı görüşülecek.

Ülkemizde trafik güvenliğini artırmak adına hazırlanan 99/1974 sayılı Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü’nün 58’İnci maddesinin (3)’üncü fıkrasında 437/2011 sayılı (Değişiklik) Tüzüğü ile yapılan değişiklik ile yoldaki hız tahditlerine ve aracın motor gücüne bakılmaksızın bir motosiklet, motobisiklet ve üç tekerlekli motorlu araçları kullananlar ile araçta yolcu olarak bulunanlara kask giyme zorunluluğu getirildi.

Emniyet Kemeri Yasası ile otomobil, otobüs, kamyon ve kamyonet sınıfı dört tekerlekli araçlarda emniyet kemerlerinin araçta bulunan tüm kişiler tarafından kullanılması mecburi olacak.

Çocukların taşınması durumunda ise, çocuk koruma sistemlerinin kullanımı zorunlu kılınacak. Yasa ve tüzük kurallarına uymayanların sabit para ve puan cezaları ile süratli bir şekilde cezalandırılmalarını sağlayacak.

Cezalar cep yakacak

Motosiklet, motobisiklet ve üç tekerlekli motorlu araçları kullananlar ile araçta yolcu olarak bulunup ‘kask’ giymeyenlere asgari ücretin yüzde 15’i, yani 234 TL sabit para cezası ve 30 puan kesilecek.

Otomobil, otobüs, kamyon ve kamyonet sınıfı dört tekerlekli araçlarda emniyet kemeri takmayan yolculara, asgari ücretin yüzde 10’u, yani 156 TL sabit para cezası ve 5 ceza puanı verilecek.

Çocuk emniyet kemeri ve koruma sistemi olmayanlara asgari ücretin yüzde 10’u sabit para cezası ve 10 ceza puanı kesilecek.

Otobüslerde emniyet kemeri bağlanması konusunda uyarı yapılmaması, sembol yapıştırılmaması durumunda polis, asgari ücretin yüzde 10’u para cezası kesebilecek.

Emniyet kemeri muafiyetini bulundurmayan veya ibraz etmeyenler ise asgari ücretin yüzde 5’i oranında, yani 78 TL ceza ödeyecek.

Yasadaki eksiklik giderilecek

Araçların arka koltuğunda seyahat eden yolcuların da emniyet kemeri takmasını zorunlu hale getiren Emniyet Kemeri Takma (Değişiklik) Yasası, 20 ay önce yürürlüğe girmişti. Ancak, yasadaki eksiklik nedeniyle polis yasağa uymayanlara ceza kesemiyordu.

Bu nedenle, yasadaki boşluğun giderilmesi için hazırlanan Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik No:3) Yasa Tasarısı, trafik denetimlerini kolaylaştırması açısından önem arz ediyor.

18 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren Emniyet Kemeri Takma (Değişiklik) Yasası’na göre polis, arka koltukta emniyet kemeri takmayarak trafik suçu işleyen kişilere, ceza kesmiyor ama aleyhlerine dosya tanzim ederek mahkemeye sevk edebiliyordu.

Bu suçu işleyenlere dosya tanzim edilmesi zorunluluğu, polisin trafikte işlenen bu suçu etkin bir şekilde denetlemesinin önünde bir engel oluştururken, emniyet kemeri ile ilgili denetimlerde bir adım geride durmasına yol açıyordu.

Meclis’in iki ayrı gündemi daha var…

Genel kurulun gündeminde ayrıca, İnsan, Hücre, Doku ve Organ Nakli İle İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa Tasarısı ve Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin 12 Haziran tarihinde yapmış olduğu toplantıda aldığı kararları gösteren cetvel bulunuyor.

Meclisin bugünkü gündeminde güncel konuşmalar ile sorular da yer alacak.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.