1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS “BÜTÜN KONULARDA KAPSAMLI ÖNERİ SUNUMU TAMAMLANMADAN BİR SONRAKİ AŞAMAYA GEÇİLEMEZ”
ANASTASİADİS “BÜTÜN KONULARDA KAPSAMLI ÖNERİ SUNUMU TAMAMLANMADAN BİR SONRAKİ AŞAMAYA GEÇİLEMEZ”

ANASTASİADİS “BÜTÜN KONULARDA KAPSAMLI ÖNERİ SUNUMU TAMAMLANMADAN BİR SONRAKİ AŞAMAYA GEÇİLEMEZ”

Anastasiadis “Bütün konularda kapsamlı öneri sunumu tamamlanmadan bir sonraki aşamaya geçilemez”

A+A-

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Kıbrıs sorununun bütün yönleri hakkında kapsamlı öneri sunumu tamlanmadan müzakerelerin bir sonraki aşamaya geçemeyeceği görüşünü ortaya koydu ve “Dikkatimizi sadece Kıbrıslı Türklerin talepleri ve almak istedikleri üzerinde yoğunlaştıramayız” dedi.

Alithia “Anastasiadis’ten Eroğlu’na Mesaj... ‘Önerilerin Tamamı Sunulmadan Müzakereler Bir Sonraki Aşamaya İlerlemez’ Diyor” başlıklı haberinde Anastasiadis’in “Ay. Yorgi” (Karaoğlanoğlu)  “kayıp ve ölüleri” anısına dikilen anıtın açılışında yaptığı konuşmaya yer verdi.

Gazeteye göre, Kıbrıs Türk tarafını, bugüne kadar bazı önerilerle sınırlı kalmak istemekle suçlayan Anastasiadis “en üst yakınlaşmaya saygı gösterilmesi gerektiği, en üst yakınlaşmanın da en azından devlet yapısıyla ilgili birçok mutabakat içeren 11 Şubat 2014 Ortak Açıklama mutabakatı olduğu”  görüşünü ortaya koydu.

“Toprak, mülkiyet, güvenlik, vatandaşlık, insan hakları konularının görüşülmemesi olamaz. Gerçekten Kıbrıs sorununun en kısa zamanda çözülmesini istiyorlarsa, gelip önerilerini sunmaktan başka seçenekleri yoktur” diyen Anastasiadis, 11 Şubat Ortak Açıklama mutabakatının, Avrupa müktesebatının Kıbrıs’ın tamamında uygulanması, çözümün tek ve bir egemenliği, tek ve bir uluslararası temsiliyeti, tek ve bir vatandaşlığı olmasını güvence altına alması gereğini açıkça içermekte olduğunu savundu.

Anastasiadis Rum tarafının Kıbrıs sorununa olan ilgiyi yeniden canlandırmak için gerek Atlantik ötesi güçler, gerek geleneksel dost ülkeler istikametinde hareket ettiğini belirterek “Hidrokarbonların bulunması ve ülkemizin artık oynamakta olduğu yeni jeostratejik rol, çözüm yönünde pratikte yardımcı olacak hareketler görebilmemiz için teşviktir” dedi.

İçte birliğin önemine de vurgu yapan Nikos Anastasiadis, Rum tarafının masaya koyacağı önerileri hazırlamakta olan teknik komitelerin de, Rum müzakere grubunun da her siyasi görüşten hukukçu ve uzmanlardan oluştuğunu, gerek Rum Ulusal Konseyi’ne gerekse Rum siyasi parti başkanlarına sıklıkla bilgi verildiğini sözlerine ekledi.

Fileleftheros “Özersay’ın Sözlerine Eleştiriler... Siyasi Güçlerden Başkan Anastasişadis’e Mesajlar... Yeni Strateji Belirlenmesini İstiyorlar” başlıklı haberinde Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın ‘Kıbrıs sorunu aslında bir anlamda bitmiştir’ sözü üzerine Rum siyasi partilerinin Rum tarafının Kıbrıs sorununda yeni bir strateji belirlemesi gerektiği mesajını verdiğini yazdı.

ÖZERSAY’IN ASLINDA KIBRIS SORUNU BİR ANLAMDA BİTMİŞTİR SÖZÜ ÜZERİNE RUM SİYASİ PARTİLERİ STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ İSTEDİ

Gazeteye göre, Kudret Özersay’ın son açıklamalarını “tahrikkar” bulan DİKO Türk tarafının, öncelikle kendisini ilgilendiren konularda görüşmeyi sağladığı, toprak ve mülkiyet gibi konulara girmeyi reddettiği ve “etnik temizlik çözümü önerdiği” iddiasında bulundu. Açıklamasında, Türk tarafının Ortak Açıklama’yı kullanarak KKTC’yi yükseltme çabasının paralelinde sistemli bir “suçlama çabası içerisinde olduğu” görüşünü de ortaya koyan DİKO, Rum tarafının, “artan jeostratejik rolünü de dikkate alarak Kıbrıs sorununda yeni bir strateji belirlemesi gereğine” işaret etti.

Kıbrıs müzakere prosedürünün ”sağırlar diyaloğu” haline geldiği görüşünü ortaya koyan EDEK ise “söz konusu olan bir ticari alışveriş yöntemi prosedürü değil uluslararası hukuka saygıdır. Kıbrıslı Türk Müzakereci Özersay’ın sözleri müzakerelerin, Kıbrıslı Türklerin sorumlu olduğu bir sağırlar diyaloğuna sürüklendiğini gösteriyor. Olgular en azından şimdi gerçekçi biçimde değerlendirilmeli ve Türk uzlaşmazlığı ve tahrikkarlığını göğüslemek için strateji belirlenmelidir” iddialarına yer verdi.

Özersay’ın son sözlerinden, Kıbrıs Türk tarafının tam gaz B planına doğru ilerlediğinin anlaşıldığını savunan Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Türk tarafının müzakerelerin al-ver aşamasına girmesindeki bu acelesinin ya bütün Türk taleplerini karşılayacak bir çözümü dayatmak ya da sorumluluğu yine Rum tarafına yüklemek maksadını taşıdığı iddiasında bulundu. Lillikas Rum Yönetimi’nin ve Ulusal Konseyi’nin bu sefer sadece bilgilendirme ile yetinmeyip bir B planı hazırlamak zorunda olduğu görüşünü de belirtti.

Politis “Kudret Özersay ve Andreas Mavroyannis Bugün Görüşecek... Suçlama Oyunu” başlıklı haberinde Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ve Rum muadili Andreas Mavroyannis’in  “aleni suçlamalar ve yoğunlaşmış bir sorumluluk yükleme oyunu” içerisinde bugün yeniden bir araya geleceğini yazdı.

Gazete, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ile görüşen Özersay’ın,  Kıbrıs sorununun bir anlamda bittiğini, geriye kalanın, anlaşmazlıkların üzerine köprü kuracak al-ver’e ilerlenmesi gerektiği açıklamasına Rum siyasi partilerinden gelen tepkilere yer verdi.

“TÜRK YETKİLİLER ÇÖZÜME İLERLENMESİNİ İSTEDİKLERİNİ SÖYLERKEN CİDDİDİRLER ANCAK NE KADAR UZAĞA GİTMEK NİYETİNDE OLDUKLARINI BİLMİYORUM”

Aynı gazete Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in “European Policy Center (EPC)” isimli düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada Kıbrıs Türk tarafını toprak, TC kökenliler ve güvenlik konularını görüşmek istememekle suçladığını yazdı.

Habere göre, Mavroyannis Türk tarafının, “birbiriyle bağlantılı ve Kıbrıs sorununun çözümünün ön şartı olduğunu” iddia ettiği bu konularda 40 yıldan beridir müzakereyi kabul etmediğini, Rum tarafı açısından çok önemli olan, AB’nin prosedüre daha güçlü katılmasını kabul etmekte de isteksiz davrandığını söyledi. Mavroyannis, “Avrupa müktesebatından daimi sapmalar kabul edilemez, ancak Kıbrıs Türk toplumunun müktesebata uyum sağlayabilmesi için bazı geçiş dönemleri kabul edilebilir” dedi.

Müzakerelerin büyük bir hızla ilerlediğini, görüştüğü Türk yetkililerin, Kıbrıs sorununun çözüm istikametine ilerlemesini istediklerini söylerken ciddi olduklarını da anlatan Mavroyannis, (gazetenin ifadesiyle imalı bir şekilde)  “Ancak ne kadar uzağa gitmek niyetinde olduklarını bilmiyorum” dedi. Mavroyannis Kıbrıs sorununun çözümüne ABD’nin ve AB’nin ilgisinin artmasını da doğal gaza bağladı.

MAVROYANNİS NUFFEL İLE GÖRÜŞTÜ, GÖRÜŞME BASINDAN GİZLENMEYE ÇALIŞILDI

Fileleftheros Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın sözlerini “Suçlama Oyunu... Türk Tarafının Çıkmazı Kıbrıslı Rumlar Yükleme Seferberliği” başlığı altında Türk Ajansı Kıbrıs’ı (TAK) kaynak göstererek geniş şekilde aktardı.

Aynı gazete “AB’ye Türk Engeli... Komisyon’un Güçlenmiş Katılımına Eroğlu’nun ‘Hayır’ından Sonra Mavroyannis Van Nuffel’le Görüştü” başlığıyla aktardığı Brüksel çıkışlı haberinde, Rum Müzakerecinin EPC’deki konuşmasına yer verdi ve edindiği bilgilere dayanarak Mavroyannis’in,  Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, müzakere masasına oturmasını kabul etmemesinin hemen ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso’nun özel temsilcisi Pieter Van Nuffel’e görüştüğünü yazdı.

Gazete basından gizlenmeye çalışıldığına işaret ettiği Mavroyannis-Nuffel görüşmesindeki ana konunun, Türk tarafının Nuffel’in müzakerelerde özlü rol üstlenmesini kabul etmemesi olduğunu yazdı, özetle şunları ekledi:

“BÖYLE BİR DURUMDA MÜZAKERELERİ KESELİM, HERKES EVİNE GİTSİN DAHA İYİ”

“Mavroyannis’in EPC etkinliğinde yaptığı konuşmada ve kendisine sorulan sorulara verdiği cevaplarda, Avrupa müktesebatından daimi sapmaların kabul edilemeyeceğini açıkça ortaya koyması ancak Kıbrıs Türk unsurunun müktesebata uyumu için bazı geçiş dönemleri ihtimalini açık bırakması tesadüf değildir.

Kıbrıslı Rum Müzakereci önceki Kıbrıslı Türk Müzakereci (temsilci)Osman Ertuğ’un Aleksander Downer’in önünde, önce Kıbrıs sorununa çözüm bulunması, yeni devletin AB üyesi olup olmayacağına daha sonra karar verilmesi gerektiğini söylediğini de açıkladı. Mavroyannis’e göre kendisi Ertuğ’a ılımlı (calmly) üslupla ‘böyle bir durumda müzakereleri durduralım, herkes evine gitsin daha iyi’ cevabını verdi. Söylediğine göre bu cevap üzerine Aleksander Downer iki taraf arasında olası bir çatışmayı engellemek için konuyu değiştirdi.”

Simerini haberini “Özersay Bitiş Düdüğünü Çaldı... Mavroyannis-Lidington Londra’da Kıbrıs Sorununu Görüştü... Kıbrıslı Türk Müzakereci Tahrikkar Bir Şekilde ‘Gerçekte Kıbrıs Sorunu Bitti’ İddiasında Bulundu ve Geriye Kalanın ‘Al-Ver’ Prosedürü Olduğuna İşaret Etti” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Andreas Mavroyannis’in İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı David Lidington ile Perşembe günü İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda Kıbrıs müzakerelerinin gidişatını ve prosedürün geleceğini masaya yatırdığını yazan gazete diplomatik kaynaklara dayanarak Mavroyannis-Lidington görüşmesinin dostane bir havada geçtiğini yazdı.

Gazete devamla Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın sözlerine ve Rum siyasi partilerinin tepki açıklamalarına yer verdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.