1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS İKİ UZMANDAN GÖRÜŞ ALDI...
ANASTASİADİS İKİ UZMANDAN GÖRÜŞ ALDI...

ANASTASİADİS İKİ UZMANDAN GÖRÜŞ ALDI...

Anastasiadis’in iki yabancı uzmandan iki görüş aldığı, uzman görüşlerinin, Rum tarafının ortak açıklama metnini kabul etme kararı vermesinden ;

A+A-

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in iki yabancı uzmandan iki görüş aldığı, uzman görüşlerinin, Rum tarafının ortak açıklama metnini kabul etme kararı vermesinden bir gün sonra, 7 Şubat’ta Anastasiadis’e ulaştığı bildirildi.

Fileleftheros “Başkanlık İçin İki Uzman Görüşü” başlıklı haberinde her iki uzman görüşünün de ortak açıklamaya yorumları açısından neredeyse aynı yaklaşım içerisinde olduğunu ve Anastasiadis Hükümeti’nin 6 Şubat’ta ilan açıkladığı argümanını teşkil ettiğini savundu.

Gazeteye göre uzman görüşlerinden birinin altında tanınmış uluslararası hukuk profesörü James Crawford, ötekinin altında ise Vaughan Lowe’ın imzası bulunuyor.  Her ikisi de birer buçuk sayfa olan uzman görüşü belgelerinde, Rum Yönetimi tarafından ortak açıklama metniyle alakalı sorulan sorulara cevaplar verildiğine işaret eden gazete devamla şunları yazdı:

“James Crawford kendisinden, ortak açıklama metninin Kıbrıs Cumhuriyeti devletinin BM ve AB üyesi olarak devamına muhtemel olumsuz etkileri konusunda görüş istendiğini belirtiyor. Cevabı olumsuzdur.  Kıbrıs’ın 1975’ten (?) beri fiili bölünmüşlüğü Ada’nın kuzey parçasında ayrı devlet kurulmasını gündeme getirmedi. Dolayısıyla, fiili durumun Kuzey’de müktesebatın uygulanmasına olanak tanımamasına karşın Kıbrıs’ın tamamındaki egemenliğinin AB’nin parçası olduğunu savunuyor.

Vaughan Love ise açıklama içeriğinin iki toplum arasındaki beklenen müzakerelerin yeni bir devlet kurulmasını gündeme getirebilecek ifade veya ima barındırıp barındırmadığı sorusuna cevap veriyor.  uzman görüşüne göre müzakerelerde, Kıbrıs için yeni bir Anayasa tahtında bir çözüm aranacak. Anayasa uluslararasında tanınmış Kıbrıs devletinin iç anayasal ve siyasal yapısını değiştirecek.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.