1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS MISIR’A GİDİYOR…
ANASTASİADİS MISIR’A GİDİYOR…

ANASTASİADİS MISIR’A GİDİYOR…

Rum basını, Güney Kıbrıs’ın ile Mısır’ın, önümüzdeki hafta aralarındaki ilişkinin düzeyini yükseltme konusunda önemli bir adım atacaklarını yazdı

A+A-

BARBAROS GEMİSİNİN İLERİ SÜRÜLEN İHLALLERİ, İTALYA VE RUM SAVUNMA BAKANLARININ GÜNDEMİNDEYDİ…

OMİRU BARBAROS’UN FAALİYETLERİNİ KINADI…

Rum basını, Güney Kıbrıs’ın ile Mısır’ın, önümüzdeki hafta aralarındaki ilişkinin düzeyini yükseltme konusunda önemli bir adım atacaklarını yazdı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 11–12 Aralık tarihlerinde Mısır’da bulunacağını haber verdi.

İlgili haberlerde, İtalya ve Rum Savunma Bakanlarının, dün Lefkoşa’nın Rum kesiminde gerçekleştirdikleri görüşmede ise, Barbaros araştırma gemisinin ileri sürülen ihlallerinin de ele alındığı duyuruldu.

Gazeteler, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun, Barbaros gemisinin bölgedeki faaliyetlerini kınayan bir açıklama yaptığını da yazdılar.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Mısır hükümetiyle görüşmek ve hidrokarbonlardan ortaklaşa istifade edilmesiyle ilgili bir karşılıklı anlayış memorandumuna imza koymak için önümüzdeki hafta Mısır’a gideceğini yazan Fileleftheros gazetesi, devamla, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in konu hakkındaki açıklamalarına yer verdi.

Gazeteye göre, Anastasiadis’in 11–12 Aralık tarihlerinde Mısır’da bulunacağını dile getiren Kasulidis, bu gelişmenin Rum kesimi tarafından önemli olarak addedildiğini, çünkü Mursi hükümetinin Türkiye’nin baskıları yüzünden bütün geçmiş yılları “buzdolabına koyduğu” yorumunda bulundu.

Gazete, Kasulidis’in bu açıklamaları, Dışişleri Bakanlığının Sivil Toplum Örgütleriyle “Kıbrıs’ın Enerji Perspektifleri ve Civar Ülkelerle İşbirliği” konusunda gerçekleştirdiği kamusal tartışmanın açılışında yaptığını izah etti.

Hidrokarbon yatakları bulunmasının yeni perspektifler açtığını ve Rum kesiminin komşu ülkelerle olan ilişkilerinin düzeyini yükselttiğini dile getiren Kasulidis, devamla, İsrail’e de değindi.

Önümüzdeki yılın, iki ülke arasındaki ilişkilerin yükselişini daha fazla göstereceğini ifade eden Kasulidis, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun, 2014 yılı içerisinde Rum kesimini ziyaret etmesinin beklendiğini anımsattı.

Haberde, Netanyahu’nun beraberindeki birçok bakanıyla birlikte, hükümetten, hükümete birçok konu hakkında istişarede bulunulması aynı zamanda işbirliğinin çeşitli alanlardaki senkronizasyonunun sağlanması için, Güney Kıbrıs’a gelmesinin beklendiği ifade edildi.

İsrail ile olan ilişkilerin, Rum kesiminin Filistin konusundaki prensiplerinden ödün vermeden ilerlemekte olduğunu söyleyen Kasulidis, Lübnan’la var olan geleneksel anlamdaki çok iyi ilişkilerine de atıfta bulundu.

Kasulidis, Rum kesiminin, Lübnan ve İsrail MEB’lerinin ayrılmasıyla ilgili meselesinin çözümüne dahil olacağını da ifade etti.

Rum Yönetimi’nin, aralarında Kuveyt, Katar, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerin bulunduğu Körfez ülkeleriyle çok iyi ilişkilere sahip olmayı umduğunu da dile getiren Kasulidis, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in bu ülkeleri ziyaret edeceğini veya ziyaret etmeyi arzuladığını anlattı.

Kasulidis, Rum kesiminin coğrafik konumunun, kendisini AB’nin, çok hassas bir bölgeye yönelik ileriki karakolu haline getirdiğini de sözlerine ekledi.

BARBAROS GEMİSİ İTALYA VE RUM SAVUNMA BAKANLARININ GÜNDEMİNDEYDİ

Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu ile İtalya Savunma Bakanı Mario Mauro’nun, dün Lefkoşa’nın Rum kesiminde bir araya geldikleri ve “Barbaros Hayrettin Paşa” araştırma gemisinin “Kıbrıs” kara sularında bulunması ile gerçekleştiği ileri sürülen Türk tahriklerini ele aldıkları haber verildi.

Haberi “Bölgenin Güvenliği İçin Bütün Tahrikler Son Bulsun” başlığıyla yayımlayan gazete, iki ülke bakanlarının, Barbaros gemisinin ileri sürülen ihlallerini ele aldıklarını yineledi.

İtalya Savunma Bakanı’nın, Fotiu ile gerçekleştirdikleri görüşmede, bu konuyu da ele aldıklarını söylediğini ileten gazete, İtalyan bakanın, bölgenin güvenliği için bütün tahriklerin son bulması amacıyla, mümkün olan her şeyi yapmaları gerektiğine dair inancını dile getirdiğini iletti.

İlerlemek için en iyi yola karar vermeleri gerektiğinin aşikar olduğunu ve en iyi yöntemin de diyalog ve yapıcı bir yaklaşım olduğunu ifade eden Mauro, dost oldukları için bir arada duracaklarını ve bütün durumları ele alacaklarını ifade etti.

Fotiu’nun da İtalyan muhatabıyla hem fikir olduğunu yazan gazete, Fotiu’nun, Rum Yönetimi’nin yaptığı stratejik planlama temelinde ve egemenlik hakları çerçevesinde faaliyette bulunduğunu ve uluslar arası hukuka göre bunun net olduğunu dile getirdiğini aktardı.

Gazeteye göre Fotiu kısaca şunları söyledi;

“Bölgede istikrar ve güvenlik istiyoruz. Ancak egemenlik haklarımızı müdafaa etme konusundaki kararlığımız Avrupa tarafından kesin olarak addedilmelidir. Uluslar arası hukuk politikamızın köşe taşıdır ve niyetimiz de bu Türk oyununa dahil olmak değildir. Münhasır Ekonomik Bölgemizdeki faaliyetlerimizi, planladığımız gibi sürdüreceğiz.”

Gazete iki bakanın görüşmesinde, Akdeniz’deki güvenlik konusu yanı sıra, iki ülke arasındaki Savunma Anlaşması’ndan ortaya çıkan konuların ele alındığını da belirtti.

Fotiu’nun deniz güvenliği konusuna özel atıfta bulunduğunu yazan gazete, Fotiu’nun, AB’nin deniz güvenliği konusunda koordineli bir siyasi-askeri yaklaşım geliştirilmesinin gerekli olduğunu düşündüklerini söylediğini iletti.

Gazeteye göre Fotiu, tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB’inde hidrokarbon yatakları tespit edilmesinin ardından, iki ülkenin enerji konusundaki işbirliğine dair alanlar açılmakta olduğunu da söyledi.

Fotiu, İtalyan ENI şirketinin doğal gaz araştırmaları ve çıkarılması için Rum MEB’indeki parsellerde bulunmasının, iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde önemli bir gelişmeden ibaret olduğunu da sözlerine ekledi.

MAURO: “HÜKÜM SÜREN İSTİKRARSIZLIĞA BİR SON VERELİM”

Gazeteye göre İtalya Savunma Bakanı Mario Mauro, “Akdeniz bölgesi ile Avrupa’nın geleceğinin, bölgede hüküm süren istikrarsızlığa bir son verme konusundaki imkânlarıyla ilişkili olduğundan hareketle; bu hususta mümkün olan bütün çabayı göstermelerinin kaderleri olduğunu” söyledi.

Ortak görevlerinin, Akdeniz bölgesindeki barış ve güvenlik için en iyi perspektif olabileceğinden emin olduğunu da dile getiren Mauro, bunun büyük ve uzun bir çalışma olduğunu sözlerine ekledi.
Gazete İtalya Savunma Bakanı’nın, Rum kesimindeki temasları çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum Kilisesi Başpiskoposu 2’inci Hrisostomos ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile bir araya geldiğini de ekledi.

OMİRU: “TÜRKİYE ŞİKAYET EDİLMELİ”

Haravgi gazetesinin haberine göre ise, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Rum Yönetimi’nin, Türkiye’nin sözde Rum MEB’i ve kara sularındaki “istilacı faaliyetlerini” sert ve yoğun bir şekilde kınaması gerektiğini söyledi.

Türkiye AB Bakanı ve Baş Müzakerecisi Egemen Bağış’ın son açıklamalarını da kınayan Omiru, bunları argo olarak nitelendirdi.

Kıbrıs sorunuyla ilgili yeni tur müzakerelerin başlaması için çabalandığı düşünüldüğünde, Türkiye’nin Barbaros gemisini bölgeye göndermekle “istilacı eylemlerde” bulunmakta olduğunu iddia eden Omiru, geminin yalnızca sözde Rum MEB’ini değil, Rum kara sularını da ihlal etmekte olduğunu ileri sürdü.

Bunun son derece kışkırtıcı bir faaliyet olduğunu iddia eden Omiru, bunun en sert şekilde BM Güvenlik Konseyi ve AB nezdinde kınanması gerektiğini sözlerine ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.