1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASIADIS, TALAT SONRASI RUM POLİS MÜDÜRÜNÜ GÖREVDEN ALDI!
ANASTASIADIS, TALAT SONRASI RUM POLİS MÜDÜRÜNÜ GÖREVDEN ALDI!

ANASTASIADIS, TALAT SONRASI RUM POLİS MÜDÜRÜNÜ GÖREVDEN ALDI!

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a,

A+A-

YENİ POLİS GENEL MÜDÜRÜ HRİSOSTOMU BUGÜN GÖREVE BAŞLIYOR

ANASTASİADİS KONU HAKKINDA YAZILI AÇIKLAMA YAPTI… RUM SİYASİ DÜNYASINDAN KINAMA MESAJLARI…

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a, Limasol’da konuşmacı olarak katıldığı bir etkinlikte “Ulusal Halk Cephesi” (ELAM) mensupları tarafından saldırı gerçekleştirilmesinin akabinde, Rum Polisi Genel Müdürü Mihalis Papayeorgiu’yu görevinden aldığı haber verildi.

Politis gazetesi, “Başkanın Polis Genel Müdürünün Makamından Uzaklaştırılmasıyla Verdiği Mesaj” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, Anastasiadis’in, ELAM mensuplarının Limasol’da sebep oldukları yersiz davranışların ardından, uluslar arası toplum, Kıbrıs Türk tarafı ve Rum iç cephesine net bir siyasi mesaj göndermek istediğini yazdı.

Anastasiadis’in Papayeorgiu’yu derhal görevinden aldığını ve vatanseverlik kisvesi altındaki faşist davranışlara tolerans göstermesinin söz konusu olmadığını ifade ettiğini kaydeden gazete, Anastasiadis’in zanlıların derhal adalet karşısına çıkarılmasını istediğini, bununla birlikte Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau’yu da, yürütülen soruşturmaları şahsi olarak takip edecek sorumlu kişi olarak tayin ettiğini belirtti.

Rum siyasi dünyasının tamamının, Talat’a karşı yapılan saldırıyı kınadığını yazan gazete, Kıbrıs Türk basınının bir kısmının ise bu olayları istismar ettiğini ileri sürdü.

Dün bir ELAM mensubunun Polis tarafından yakalandığını, ikincisinin ise aranmakta olduğunu ifade eden gazete, olay akşamı tutuklanan 3 kişinin aleyhinde ise dava okunduğunu ve serbest bırakıldıklarını aktardı.

Gazete, tutuklanıp daha sonra serbest bırakılanlardan birinin, Yorgos Lillikas’ın başkanlığını yapmakta olduğu Rum Vatandaşlar İttifakı mensubu olduğunu da ekledi.

Fileleftheros ise haberinde, olayla ilgili olarak 4 kişinin tutuklandığını, bir kişinin aranmakta olduğunu ve olaylarla ilgili olarak dokuz tutuklama emri çıkarıldığını yazdı.

Öte yandan Politis gazetesinin haberine göre, RİK’teki bir programa konuşan Papayeorgiu, ELAM mensuplarının olay çıkarabileceğine dair bilgilerden haberdar olmadığını, o sırada uyumakta olduğunu söyledi.

İlgili bilgilerin, kendisine vekâlet edenler tarafından ele alındığını dile getiren Papayeorgiu, etkinlikten ise 17 Mart’ta haberdar olduğunu ve 20 Mart tarihli bir mektupla bunu Adalet Bakanlığı Genel Müdürüne ilettiğini söyledi.

Papayeorgiu, çıkan olaylardan malumatı olduğu zaman, Adalet Bakanının zaten bilgilendirilmiş olduğunu sözlerine ekledi.

Alithia gazetesi ise “Polis Genel Müdürü Uyudu, Sıradan Vatandaşlar Uyandı… Başkan Polis Genel Müdürünü Görevden Aldı” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde ise, Polisin, ELAM mensuplarının Limasol’da neden oldukları olayları ele alma konusundaki yetersizliğinin, bardağı taşıran son damla olduğu yorumunu yaptı.

Anastasiadis tarafından görevinden alınan Papayeorgiu’nun, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanına eleştirilerde bulunarak görevinden ayrıldığını yazan gazete, Bakanın ise bu suçlamaları reddettiğini ve karşı saldırıya geçtiğini belirtti.

Anastasiadis’in, ELAM’lıların Talat’ın konuşmacı olarak katıldığı Limasol’da sebep oldukları kabul edilemez olaylar sebebiyle, derhal kararlar aldığını ifade eden gazete, Anastasiadis’in kamu yararı açısından Polis Genel Müdürünü görevden aldığını ve Polis Genel Müdürlüğüne bugüne kadar Polis Akademisi’nin başında olan, Başkomiser Zaharias Hrisostomu’yu atadığını kaydetti.

Hrisostomu’nun, bugünden itibaren görevi üstleneceğini ifade eden gazete, iç sayfalardan geniş yer vermeye devam ettiği haberinde, Anastasiadis’in Polis Genel Müdürü Mihalis Papayeorgiu’ya yönelik “sabır ve tahammül bardağını taşıran son damlanın”, Rum polisinin, önceden çıkabileceği bildirilen olayları ele alışındaki yetersizlik olduğunu izah etti.

Anastasiadis’in, suçluların adalet karşısına çıkarılması ve suçluların örnek teşkil edecek şekilde cezalandırılması amacıyla, meselenin araştırılması direktifi verdiğini kaydeden gazete, Anastasiadis’in Papayeorgiu’yu, görevinden alındığı konusunda bir mektupla bilgilendirdiğini belirtti.

Gazeteye göre, Anastasiadis mektubunda “Limasol’da meydana gelen olayların ardından ve bu etkinliğin öncesinde meydana gelen bir yığın eylem ve ihmal; kamu yararı açısından, beni sizi derhal görevden alma kararına sevk etti. Aldığım kararda, tarafınızdan, mahkeme kararları ve Ombudsmanın önerileri gibi, Rum Yönetimi’nin kurumsal organlarına yönelik olarak gösterilen saygı eksikliği de ciddi anlamda göz önünde bulundurulmuştur. Kararımda büyük rol oynayan unsur, ciddi suçların önlenmesi ve vatandaşın gerçek güvenliğini sağlama konusunda, görevlerinizi uygunsuz bir performansla yerine getirmenizdir” ifadelerini kullandı.

ANASTASİADİS’İN YAZILI AÇIKLAMASI

Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Limasol’da çıkan olaylarla ilgili yazılı açıklamasında ise kısaca şunları ifade etti;

“Karşı görüşün, her vatandaşın mutlak anayasal hakkı olduğunu düşünüyorum. İfade özgürlüğüyle sınırlı kalmayıp, vatanseverlik kisvesi altında, şiddet eylemlerine varan aynı zamanda faşist zihniyeti ortaya çıkaran eylemler, yalnızca kötülenmesi gereken şeyler değil, Kıbrıs Hellenizminin güvenliği ve çıkarları açısından zarar vericidir. Devlet, nereden geldiğine bakılmaksızın, herhangi bir faşist davranışı kabul etmeyecektir. Kıbrıs halkının bütününe ve somut olarak da Kıbrıslı Türk hemşerilerimize, hükümetin ve siyasi güçlerin tamamının esas kaygısının, Kıbrıslı Türkler ile Rumların insanlık haklarını ve AB’nin üyesi olan bir devletin demokratik işleyişini tam anlamıyla sağlayacak olan bir çözüm çerçevesinde, barış içerisinde bir arada yaşamalarının gerçekleştirilmesi olduğunu vurgulamak isterim. İstediğim şey, etkinliğin iptal edilmesine yönelik yasadışı davranışlara müdahil olanların, derhal kovuşturulmasıdır.”

Fileleftheros gazetesi ise haberinde, Anastasiadis’in, Rum Adalet Bakanının Başsavcı ile işbirliği içerisinde, bir Kıbrıslı Türk gazetecinin olaylar sırasında yaralanması, Politis gazetesi hesabına çalışan bir foto muhabirinin de fotoğraf makinesinin alınmasıyla ilgili suçlamaların, derhal araştırılması kararı verdiğini ekledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ise olayları istismar ettiği iddiasında bulunan gazete, Eroğlu’nun “bazı kişiler de KKTC’de konferanslar verdiler ama hiçbir zaman saldırıya uğramadılar” şeklindeki açıklamasına da yer ayırdı.

Öte yandan Alithia gazetesi “Anlaşmazlık” ara başlığıyla yayımladığı haberinde, Rum Adalet Bakanı ile görevinden alınan Polis Genel Müdürü Mihalis Papayeorgiu’nun, yaptıkları açıklamalarla birbirlerine suçlamalar yönelttiklerini belirtti.

Gazete başka bir haberinde ise, Rum siyasi dünyasının tamamının, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Limasol’da konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, ELAM mensuplarının neden olduğu olayları toplu şekilde kınadıklarını ve suçluların örnek teşkil edecek şekilde cezalandırılmalarını istediklerini yazdı.

Gazete, DİSİ, AKEL, DİKO, EVRO.KO ve Ekologlar-Çevreciler Hareketi’nin yayımladıkları mesajlara da yer verdi.

Haravgi gazetesi ise haberinde, Adalet Bakanlığının, Talat’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikten, 20 Mart’tan bu yana haberi olduğunu yazdı.

ELAM’IN AÇIKLAMASI

Simerini gazetesinin haberine göre ise, ELAM Başkanı Hristos Hristu gazeteye açıklamasında, ELAM’ın geçtiğimiz Çarşamba akşamı Limasol’a, “savaş suçlusu olduğunu” iddia ettiği Talat’ın orada bulunuşunu protesto etmek için gittiğini söyledi.

Talat’ın “Kıbrıs Cumhuriyetini” tanıyıp tanımadığı konusunda kendilerine yanıt vermesi gerektiğini ileri süren ELAM, Talat’ın yanında Türk asıllı silahlı eskortları bulunduğunu da iddialarına ekledi.

Geçtiğimiz günkü etkinliğin, barışçı bir çerçevede gerçekleştiğini ileri süren ELAM, yayınlanan şeylerin yalan ve yanıltıcı haberlerin ürünü olduğunu iddialarına ekledi.

ELAM Başkanı Hristu, Rum partilerin tepkilerini duyduğunu ve kendi kendisine, bunların Kıbrıslı Rum veya Kıbrıslı Türk partilerin sözcüleri olup olmadığını sorduğunu da sözlerine ekledi.

Gazeteler konuyla ilgili haberlere şu başlıklarla yer verdiler:

Alithia: “Polis Genel Müdürü Uyudu, Sıradan Vatandaşlar Uyandı… Başkan Polis Genel Müdürünü Görevden Aldı- İonas’ı Suçlayarak Ayrıldı- Bakan Suçlamaları Reddetti ve Karşı Saldırıya Geçti- Yeni Polis Genel Müdürü Kim- Yersiz Davranışların Kınanması- Eski Polis Genel Müdürü İonas’a Patladı- Adalet Bakanı Suçlamaların Yersiz Olduğu Yanıtını Verdi”

Fileleftheros: “Bakan ve Polis Genel Müdürü Bıçak Çektiler… Başkan: Görevlerin Uygunsuz Bir Performansla Yerine Getirilmesi- Yeni Polis Genel Müdürü Hrisostomu- Kamu Yararı Açısından Görevden Alma- Partilerden Kınama- Partiler Suçluların Örnek Teşkil Edecek Şekilde Cezalandırılmasını İstiyor- Gazeteciler Yaralandı- ELAM’lıların Tutuklanması- Eroğlu: ‘Çok Üzücü’”

Politis: “Başkanın Polis Genel Müdürünün Görevden Alınmasıyla Verdiği Mesaj… Vatanseverlik Kisvesi Altındaki Faşist Zihniyetlere Sıfır Tolerans- Mihalis Papayeorgiu Görevinden Alınmasını İonas’a Bağlıyor- Uyandı ve Suçlamaya Başladı- Polis Genel Müdürü Çirkin Uyandı- Zoraki Tutuklamalar- Partiler Kınadı- İonas’ı Suçlayarak Gitti- Polis Bugünden İtibaren Sayfa Çeviriyor- Kıbrıslı Türkler de Polisin Yetersizliğini Tespit Ediyor”

Simerini: “Polis Genel Müdürünün Görevden Alınması Birçok Şeyi Ortaya Çıkardı- Her şey Ön Plana Çıktı- Türkler Kazan Kaldırdı- Limasol’daki Olayları Kendi Çıkarları İçin İstismar Ediyorlar- ELAM’a Pür Ateş- Başkan Limasol’daki Olaylardan Oldukça Rahatsız- Partilerden de Kınama- ELAM: ‘Partiler Talat Adına Konuşuyor’”

Haravgi: “İonas Nikolau Sorumluluklardan Kaçıyor… Polis Genel Müdürü Günah Keçisi- Adalet Bakanı İonas Nikolau Bir Kez Daha Olaylardan Yara Almadan Çıktı”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.