1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS’İN MEKTUBU BM GENEL SEKRETERİ’NE İLETİLDİ
ANASTASİADİS’İN MEKTUBU BM GENEL SEKRETERİ’NE İLETİLDİ

ANASTASİADİS’İN MEKTUBU BM GENEL SEKRETERİ’NE İLETİLDİ

Anastasiadis’in mektubu BM Genel Sekreteri’ne iletildi

A+A-

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderdiği mektup dün gece Genel Sekreter’in New York’taki ofisine iletildi.

Rum Yönetimi’nin Birleşmiş Milletler’deki Daimi Temsilcisi tarafından Genel Sekreterlik Bürosu Sorumlusu Maria Luiza Vioti’ya iletilen mektubun içeriği de basına sızdırıldı.

Rum Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu’nun haberine göre Anastasiadis’in Kıbrıs Türk Tarafı ve Türkiye aleyhine şikayetler içeren  mektubu 4 sayfadan oluşuyor.

Anastasiadis, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin  Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin geçen Eylül ayında hazırladığı çözümün ertesi gününe ilişkin açık 103 noktayı içeren belgesini de mektubunun ekinde Genel Sekreter’e iletti.

Mektupta, görüşmelerde sağlanan ilerlemelere ilişkin kısa bir değerlendirme yapan Anastasiadis, Cenevre görüşmesi sonrası Türk tarafının geri adım attığını öne sürdü.

Anastasiadis, Türk tarafını işler ve yaşayabilir iki bölgeli iki toplumlu federasyon hedefinin özünü tahrif etmek ve mantık dışı  taleplerde bulunmakla da suçladı.

Türkiye’nin NAVTEX ilanını mektubunda provakasyon olarak nitelendiren Anastasiadis,  Barbaros Hayrettin Paşa’nın sismik araştırmalarının ise yasadışı olduğunu savundu.

Rum lider Anastasiadis mektubunda Kıbrıs sorununa çözüm bulma amacıyla samimi müzakerelere devam etmeye hazır ve kararlı olduğunu da ifade etti. Anastasiadis yeni bir Cenevre görüşmesi için de ön şartlarını ortaya koydu.

Anastasiadis mektubunda yeni bir Cenevre zirvesi için iki liderin 17 mayıs görüşmesinde Espen Barth Eide ile son görüşmelerinde değerlendirecekleri bazı koşulların yerine getirilmesi gereğini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.