1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS’İN MISIR ZİYARETİNE ULUSLARARASI İLGİ
ANASTASİADİS’İN MISIR ZİYARETİNE ULUSLARARASI İLGİ

ANASTASİADİS’İN MISIR ZİYARETİNE ULUSLARARASI İLGİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Mısır’a gerçekleştirmekte olduğu resmi ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilerde sahip olduğu önemin haricinde, büyük bir uluslararası ilgiye neden olduğu da haber verildi.

A+A-

AKEL İLE HÜKÜMET ARASINDA DOĞAL GAZ KAVGASI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Mısır’a gerçekleştirmekte olduğu resmi ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilerde sahip olduğu önemin haricinde, büyük bir uluslararası ilgiye neden olduğu da haber verildi.

Haberi “Anastasiadis’in Mısır Ziyaretine Uluslararası İlgi” başlığıyla yayımlayan Alithia, bugün Kahire’de, Rum kesimi ve Mısır’ın Münhasır Ekonomik Bölgelerini (MEB) çevreleyen bölgede tespit edilecek olan hidrokarbon yataklarından ortaklaşa istifade edilmesini öngören bir anlaşma imzalanacağını bildirdi.

Anastasiadis’in Mısır ziyaretine özellikle AB’nin büyük ilgi gösterdiğinden bahsedildiğini kaydeden gazete, Anastasiadis’in, Kahire’yi ziyaret eden ve ülkedeki siyasi yönetimle müzakerelerde bulunacak olan ilk AB üye ülkesi lideri olduğuna dikkati çekti.

Buna paralel olarak, Anastasiadis’in Mısır ziyaretine, İsrail hükümetinin de büyük önem verdiğini yazan gazete, İsrail’in enerji sektöründe Kahire’yle olan işbirliğinin genişlemesini umduğunu belirtti.

Gerek AB, gerekse de Tel Aviv’in, Anastasiadis’in Mısır hükümetiyle yapacağı temaslarla, Kahire hükümetinin bazı açılımlarda bulunmasını umduklarını ileten gazete, “diplomatik kaynaklara” dayanarak, Rum Dışişleri Bakanlığı ve bizzat Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, hem AB’nin Dış İlişkilerden sorumlu yetkilisi, hem de İsraillilerle temas içinde olduğunu aktardı.

Gazete, Kasulidis’in Kahire hükümetinin Rum Yönetimi ve AB’yle ilişkiler kurmasında öncü bir rol oynadığını da anımsattı.

Anastasiadis’in Kahire hükümetiyle yapacağı temaslarla, enerji alanındaki işbirliğine dair yeni perspektifler açılacağını kaydeden gazete, iki ülkenin MEB’lerinin İsrail’le de komşu olduğunu ifade etti.

Gazete buna paralel olarak, bu kritik dönemde, Doğu Akdeniz bölgesinin güvenliğinin güçlenmekte olduğuna da dikkati çekti.

Anastasiadis’in dün akşamdan bu yana Kahire’de bulunduğunu yazan gazete, Anastasiadis’in bugün öğlen Mısır Cumhurbaşkanı Adly Mansour ile baş başa görüşeceğini ve bunun ardından da iki tarafın heyetleri arasındaki genişletilmiş görüşmelere geçileceğini belirtti.

Anastasiadis’in bunun ardından Mısır Başbakanı Hazem El-Bablawi ile görüşeceğini de kaydeden gazete, Anastasiadis ve Bablawi’nin huzurunda, iki ülke arasındaki bir dizi anlaşmaya imza konulacağını anımsattı.

Gazete, iki ülke hükümeti arasında, iki ülkenin “orta sınır çizgisinin” her iki yanında bulunan hidrokarbonlardan ortaklaşa istifade edilmesini öngören anlaşma çerçevesinin yanı sıra, iki ülke hükümeti arasında bir havacılık anlaşması, aynı zamanda Rum Nöroloji ve Genetik Enstitüsü ile kanserli çocuklarla ilgili Mısır hastanesi arasında bir karşılıklı anlayış memorandumuna imza konulacağını belirtti.

Gazete, Anastasiadis ve beraberindeki heyetin, bu akşamüzeri Güney Kıbrıs’a döneceğini de ekledi.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Mısır ziyareti sırasında Anastasiadis’e eşlik edecek olan Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Tasos Conis’in, Kahire’den Beyrut’a geçeceğini haber verdi.

Gazete Conis’in, ortak doğal gaz yataklarından birlikte istifade edilmesi konusunda, Lübnan’la yapılan görüşmelerin sürdürülmesi için Beyrut’a geçeceğini ekledi.

AKEL İLE HÜKÜMET ARASINDA DOĞAL GAZ KAVGASI

Fileleftheros gazetesinde yer alan başka bir haberde ise, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun doğal gaz konusunda hükümete bazı eleştirilerde bulunduğu, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in de bunları yanıtladığı haber verildi.

AKEL’in doğal gaz konusunu ele alış biçimi hakkında hükümete eleştirilerde bulunduğunu yazan gazete, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, yabancı çıkarlara hizmet eden faaliyetlerden söz ettiğini kaydetti.

Enerji Bakanı Lakkotripis’in buna tepkisinin sert olduğunu ve Kiprianu’nun bu açıklamaları yapmak için neden bu zamanı seçtiği sorusunu sorduğunu ileten gazete, Kiprianu’nun açıklamalarının, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Mısır’a yapacağı ziyaretten birkaç saat öncesine denk geldiği vurgulandı.

Kiprianu’nun, Anastasiadis hükümetini bir önceki hükümet döneminde yapılan planlamaları bozduğu ve Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi KRETİK’i çökerttiği konusunda eleştirdiğini belirten gazete, Kiprianu’nun Anastasiadis hükümetini hidrokarbonların geliştirilmesiyle ilgili Norveç modelini bozduğu ve bunu devletin rolünün sınırlandığı başka bir modelle değiştirdiği konusunda da eleştirdiğini aktardı.

Kiprianu’nun açıklamalarına yanıt veren Enerji Bakanı Lakkotripis ise, Rum Yönetiminin egemenlik haklarının güvenceye alındığını ve bunların Rum Yönetiminin kontrolünde olacağı konusunda, Troyka ile varılan memoranduma şartlar eklendiğini ifade etti.

AKEL (Hristofyas) hükümetinin yaptığı anlaşmanın, hidrokarbonlardan elde edilecek bütün gelirin borcun ödenmesine gideceği şeklinde olduğunu, ancak elde edilecek gelirin şu an Hidrokarbon Fonuna gideceğini de ifade eden Lakkotripis, KRETİK’in parçalanmasına dair eleştirileri de yanıtladı.

KRETİK’le ilgili eleştirilere yanıtında, “etkin kontrolün” güçlendirilmesinin gerçekleştiğini çünkü böyle bir şirketin “orta malı” olmasını istemediklerini dile getiren Lakkotripis, daha ucuza elektrik üretimi için Güney Kıbrıs’a doğal gaz tedarik edilmesi olarak adlandırılan “ara çözüm” konusunda ise, 7 yıllık bir zaman diliminin seçildiğini, çünkü bunun doğal gazın ülkeye hızlı bir şekilde gelmesinin başarıya ulaşması perspektiflerini artıracağını sözlerine ekledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.