1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS’LE GÖRÜŞME
ANASTASİADİS’LE GÖRÜŞME

ANASTASİADİS’LE GÖRÜŞME

Tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’indeki 12’inci parselde

A+A-

BARBAROS 3’ÜNCÜ PARSELİN DIŞINDA GEZİYOR İDDİASI

Tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’indeki 12’inci parselde (Afrodit) faaliyet göstermekte olan Amerikan Noble Energy Şirketi’nin Doğu Akdeniz operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı Keith Elliott’un, bugün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile baş başa görüşeceği haber verildi.

Tarafların, 12’inci parselde yeni sondajlar gerçekleştirilmesi ve doğal gaz yatağının işletilmesine dair atılması gerekecek bir sonraki adımların belirlenmesi gerekeceğinden; bu görüşmeyi önemli olarak addettiklerini yazan Politis gazetesi, tarafların ilişkilerinin, içerisinde bulunduğumuz dönem içerisinde çok da iyi olmadığını kaydetti.

Gazete iki taraf arasındaki problemleri kısaca şöyle sıraladı;

1. “Afrodit’te gerçekleştirilen doğrulama sondajının moral bozucu sonuçları ve bunun sonucunda Vasiliko’daki doğal gaz sıvılaştırma terminalinin inşasıyla ilgili zaman takvimlerinin bozulması. Değerlendirmeye tabi tutulan miktarlar, LNG’nin yaşayabilir bir üretim yapması için yeterli olmaması.
2. Rum hükümetinin, terminalle ilgili nihai anlaşmaya varılması için gerçekleştirilen müzakereler sırasında, kritik siyasi kararlar alma konusunda zorluk yaşaması ve süreçte gecikme yaşanması.
3. Noble Energy şirketinin izlediği yavaş sondaj programı.
4. Noble ve Delek şirketlerinin, Spar tipi Red Hawk platformunun kullanılmasıyla, Afrodit’teki doğal gaz üretiminin hızlanmasına ilişkin önerisi üzerinde, anlaşmaya varılamaması.
5. Noble Energy şirketinin, başlangıçtaki anlaşmanın maddelerinin yerine getirilmesinde yaşanan gecikmelerden ötürü, 12’inci parselin toplam alanından yüzde 25’ini daha kaybetmeye mecbur kalması ihtimali.”

“GECİKME UNSURLARI”

Bugünkü görüşmede, yukarıda bahsedilen unsurların hangisinde karar aranacağının net olmadığını kaydeden gazete, tarafların yaşanan gelişmelerden endişeli olduklarının kesin olduğunu ifade etti.

Başlangıçtaki öngörünün aksine, 12’inci parselde bulunduğu tahmin edilen düşük miktarda doğal gazın, bir miktar doğal gazının Vasiliko’da sıvılaştırılması için, İsrail’le işbirliği yapılmasını zorunlu hale getirdiğini izah eden gazete, İsrail’in ise 2014 ortaları veya sonundan önce, doğal gaz ihracatı ve ihracat destinasyonlarıyla ilgili nihai kararlar almaya hazır olmasının beklenmediğini ekledi.

“BUGÜN NE TALEP EDECEKLER?”

Gazete yukarıdaki ara başlıkla yayımladığı haberinde ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bugün Noble Energy’den, ikinci doğrulama sondajının da aralarında bulunduğu, 12’inci parseldeki yeni sondajları hızlandırmasını istemesinin çok olası olduğunu yazdı.

Anastasiadis’in İsrail’in kararlarından bağımsız olarak, Vasiliko’da inşa edilecek terminalle ilgili niyetlerin netleşmesini isteyeceğini de kaydeden gazete, Anastasiadis’in, İsrail’in kararlarının hızlanması için şirketlerin katkısını isteyeceğini de belirtti.

Gazete Noble’nin ise, devletin terminale katılımının ne oranda olacağının netleşmesini isteyeceğini ekledi.

BARBAROS 3’ÜNCÜ PARSELİN DIŞINDA GEZİYOR İDDİASI

Simerini gazetesinde yer alan bir haberde ise, Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisinin, tek yanlı olarak ilan sözde Rum MEB’inde dolaşmaya devam ettiği ileri sürüldü.

Geminin dün akşamüzeri geç saatlere kadar 3’üncü parselin dışında gezindiğini yazan gazete, gemiye Türkiye Donanmasından bir de korvetin eşlik ettiğini belirtti.

Geminin izlediği güzergâh boyunca, ne sinyalini ne de yönünü gizlediğini ifade eden gazete, geminin dün akşamüzeri geç saatlerde ise Karpaz yarımadası istikametine doğru yol almaya başladığını yazdı.

Türklerin ileri sürülen kışkırtmasının, Rum hükümeti tarafından BM ve AB’ye şikâyet edilmesinin beklendiğini anımsatan gazete, geminin hareketlerinin Rum Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarının sıkı takibinde bulunduğunu ve bakanlıkların telefonla sürekli irtibat halinde bulunduklarını ekledi.

RUM BELEDİYE BAŞKANLARINDAN TEPKİ

Türklerin Rum Yönetimi’nin “egemenlik haklarına” karşı çıkmasının, sözde “Maraş” ve Paralimni Belediye Başkanlarının tepkisine yol açtığını da belirten gazete, sözde “Maraş” Belediye Başkanı Aleksis Galanos’un, Türk gemisinin faaliyetlerinin, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelere olumsuz etkide bulunduğunu iddia ettiğini iletti.

Paralimni Belediye Başkanı Theodoros Pirillis ise, problemden Kıbrıslı Türklerin değil, Türkiye’nin sorumlu olduğu iddiasında bulunduğunu aktardı.

Mağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp’ın da Barbaros araştırma gemisinin faaliyetlerini yorumladığını yazan gazete, Kayalp’ın, kendisinin bu hususta yeterli bilgisi olmadığını söylediğini iletti.

Gazeteye göre Kayalp, bununla birlikte, doğal gazın iki toplumun da yararına olacak şekilde kullanılabileceğini ve Kıbrıs sorununun çözümü için teşvik olabileceğini sözlerine ekledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.