1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANASTASİADİS’TEN TÜRK TARAFINA “ÖNERİMİ KABUL ET” ÇAĞRISI
ANASTASİADİS’TEN TÜRK TARAFINA “ÖNERİMİ KABUL ET” ÇAĞRISI

ANASTASİADİS’TEN TÜRK TARAFINA “ÖNERİMİ KABUL ET” ÇAĞRISI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Türk tarafına, Cenevre’de yeni konferansla ilgili önerisini kabul etmesi mesajı gönderdiği ve “kendi önerdiğinden başka bir prosedürün (başarısızlığa) mahkûm olacağı” iddiasında bulunduğu haber verildi.

A+A-

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Türk tarafına, Cenevre’de yeni konferansla ilgili önerisini kabul etmesi mesajı gönderdiği ve “kendi önerdiğinden başka bir prosedürün (başarısızlığa) mahkûm olacağı” iddiasında bulunduğu  haber verildi.

Fileleftheros gazetesi, “Nikos Anastasiadis’ten Mustafa Akıncı’ya Yeni Çağrı”  başlıklı haberinde Anastasiadis’in dün akşam Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya “Cenevre’ye gitmeleri için önerisini kabul etmesi” yönünde yeni bir “çağrı” yaptığını yazdı.

Habere göre ABD’nin 241’inci bağımsızlık yıldönümü münasebetiyle ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçiliğinde düzenlenen etkinliğe katılan Anastasiadis burada yaptığı konuşmada, Cenevre’de konferans yapılması yönündeki önerisine özellikle atıfta bulundu.

Anastasiadis “Herkesin hedefi Cenevre’ye gitmek ve sonuç almak ise; 1-Kıbrıs’la ilgili konferans kritik Güvenlik ve Garantiler başlıklarının görüşülmesiyle başlasın, 2-Güvenlik ve Garantiler görüşmeleri tamamlandığında derhal Toprak düzenlemelerinin müzakeresine geçilsin, 3-Toprak düzenlemeleri müzakeresi tamamlandıktan sonra gerektiği sürece Cenevre’de kalınsın. Bu da Liderlerin, yalnız  özlü  bir ilerleme için değil aynı zamanda Kıbrıs sorununun sürdürülebilir çözümünü başarmak için sürekli toplantı formunda olacak” dedi.

Önerisinin, “çıkmazın kırılmasına, anlaşmazlıkların üzerine köprü kurulmasına ve Kıbrıs sorununa sürdürülebilir bir çözüm başarmak için yapıcı müzakerelerle ilerlemeye olanak tanıyacağını” da öne süren Anastasiadis, “prosedürün ileri doğru gitmesi için Kıbrıs Türk tarafının bu öneriye olumlu cevap vermesini umuyorum” dedi ve bütün muhataplarına, kendi önerdiğinden başka bir prosedürün (başarısızlığa) mahkûm olacağını söylediğine işaret etti.

Gazete Anastasiadis’in, konuşmasının başka bir yerinde ABD ile ilişkilere de değindiğini ve özellikle enerji başlığı ve Amerikan şirketleri Noble ve Exxon Mobil’in bölgedeki mevcudiyeti ve Güney Kıbrıs’ın çabalarına iştirak etmesi üzerinde durarak “Bu, ikili ilişkilerimizde yeni bir döneme damgasını vuruyor ve Kıbrıs’ın çalkantılı ir bölgede bölgesel istikrar oyuncusu olarak oynayabileceği role güven göstergesidir” dediğini yazdı.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.