1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "ANAVATAN İÇİN SANDIK BAŞINA"
"ANAVATAN İÇİN SANDIK BAŞINA"

"ANAVATAN İÇİN SANDIK BAŞINA"

“Anavatan için sandık başına”

A+A-

KKTC’deki seçmenler Lefkoşa Türk Lisesi ve 20 Temmuz Fen Lisesi’nde 3 Ağustos’a kadar oy kullanacak

Türkiye’de 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışında oy verme işlemi dün başladı. KKTC’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı uyarınca dünden itibaren 3 Ağustos’a kadar Lefkoşa Türk Lisesi ile 20 Temmuz Fen Lisesi’nde oy kullanabilecek.

Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup da KKTC’de yaşayan 90 bin civarındaki seçmen, iki okuldaki sandıklarda, YSK’dan aldıkları randevu uyarınca 08.00-17.00 saatleri arasında oy verebilecek. TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça bugün sandık kurulan okulları ziyaret etti. Akça, 2 Ağustos Cumartesi günü 08.00-12.30 saatleri arasında Lefkoşa Türk Lisesi’nde oyunu kullanacak.

RANDEVULU SİSTEM
Yurt dışında yaşayan seçmenler için yapılan düzenlemeyle seçmenlere oy verebilmeleri için YSK’nın web sitesi aracılığıyla randevu verildi. Randevu almayan seçmenlere ise sistem tarafından otomatik randevu verildi. Randevu almayan ve “seçsis sistemi” tarafından kendilerine otomatik randevu verilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, oy verme günü, saati ve yerlerini www.ysk.gov.tr internet adresinden kontrol etmesi gerekiyor. İnternet imkanı olmayanlar randevu gün, saat ve oy kullanılacak sandıklarını YSK’nın 904449975 telefon numaralı çağrı merkezinden mesai saatleri içinde, ya da TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin 6003173-74 konsolosluk numarasından, 6003100 numaralı Büyükelçilik santralinden öğrenebilecek.

RANDEVUYU KAÇIRAN SEÇMENLER
Oy kullanmak için randevu gününü kaçıran seçmenler, Lefkoşa’da kurulacak sandıklarda oy kullanma hakkını kaybedecek. Randevusunu kaçıran seçmenler ancak Türkiye’deki 42 gümrük kapısında oyunu kullanabilecek. Gümrük kapılarında 26 Temmuz’da başlayan oy verme işlemi ise 10 Ağustos’a kadar sürecek. Seçmenlerin sandık başına TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı veya pasaportla gitmeleri gerekiyor.

AKÇA: “ DÜN YÜZDE 10-15 ORANLARINDA GERÇEKLEŞEN OY VERME ORANI DÜŞÜK ANCAK HAFTASONU ARTACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ”
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça sandık kurulan okulları ziyaret ederek bilgi aldı. Halil İbrahim Akça, TC Cumhurbaşkanlığı seçimi için oyunu yarın, günü saat 10:00’da Lefkoşa Türk Lisesi’nde 7 C nolu sandıkta kullanacak.

AKÇA: “OY KULLANMA VATANDAŞLIK GÖREVİ”
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça 20 Temmuz Fen Lisesi’nde basına yaptığı açıklamada, dün oy verme oranının yüzde 10- 15 gibi düşük oranlarda gerçekleştiğini belirterek, bunun hafta sonu artacağını tahmin ettiğini kaydetti.KKTC’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına seslenen Büyükelçi Akça, oy vermenin bir vatandaşlık görevi olduğunu anımsatarak, herkesi oy kullanmaya çağırdı.

“BAZI EKSİKLİKLER TESPİT ETTİK”
Büyükelçi Akça dün sabah sandık kurullarına yaptığı kontrollerde bazı eksiklikler tespit ettiklerini ve onları tamamladıklarını belirten Büyükelçi Akça, ardından bilişim sisteminde eksiklik çıkmaması için Ankara ile koordineli şekilde sitemi kontrol ettikleri kaydetti.“İyi ki iki binaya da jeneratör kurmuşuz çünkü gün içinde kesilen elektriklerden etkilenmedik. Seçim güvenliği ve oy kullanma açısından herhangi bir sorun yaşamadık. Vatandaşlarımıza da bu bakımdan bir sıkıntı yaşatmadık” diyen Büyükelçi Akça, ilk günkü oy verme işleminin; yüzde 10-15 gibi düşük bir oranda gerçekleştiğini ancak bunun haftasonu artacağını tahmin ettiklerini söyledi.

“VATANDAŞLIK GÖREVİ…”
KKTC’de yaşayan TC vatandaşlarına seslenen Büyükelçi Akça, oy vermenin bir vatandaşlık görevi olduğunu anımsatarak, herkesin bilgisayar ve telefonlardan oy verme günlerini öğrenerek oy kullanmalarını önerdi.Büyükelçi Akça devam eden oy verme işlemleriyle ilgili olarak yaşanan bir takım sorunlarla ilgili şunları ifade etti:“Bugün yaşadığımız tecrübe şunu da gösteriyor; gelenler hangi gün oy kullanacağını biliyor. Yani bilgisayarlar ve telefon çağrı merkezlerinden hangi gün oy kullanacaklarını kontrol etmeden gelmiş değiller. Gelenler oy kullanacaklarını biliyorlar. Şöyle bir sorun gördük; bir kısmı randevu kendi almamış, dolayısıyla otomatik olarak bilgisayardan randevu alanların aile fertlerine farklı farklı günlere randevu verilmiş.

“KENDİLERİNİN RANDEVU ALMALARI DAHA AVANTAJLI OLACAKTI”
Aslında kendilerinin randevu almalarının en büyük avantajı tüm aile bireylerine aynı gün randevu almaları kolaylık olacaktı. İkinci bir uygulama da şu oldu; öğleden önce ve sonra olarak ikiye bölünen gün içinde yüksek seçim kurulunun bilgisayarlara yüklediği sandık seçmenleri bir günün tamamını kapsadığı için öğleden önce veya sonra gelmek çok farketmiyor dolayısıyla bugün içerisinde gelenler çok fazla yoğunluk olmadığını için oylarını kullanabiliyor. Her seçmene hangi gün hangi sandıkta randevu verilmişse onu kontrol etmek gerekiyor.”
Dünyada geneli diğer ülkelerden de katılım konusunda bazı bilgiler aldıklarını belirten Büyükelçi, Akça, katılımın belli bir yüzdede gerçekleşmekte olduğunu ancak bu oranın hafta sonunda muhtemelen artacağını söyledi
.

STAR KIBRIS

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.