1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ANKARA LEFKOŞA’NIN MEB İLE İLGİLİ ANLAŞMALARINI KABUL ETMİYOR”
“ANKARA LEFKOŞA’NIN MEB İLE İLGİLİ ANLAŞMALARINI KABUL ETMİYOR”

“ANKARA LEFKOŞA’NIN MEB İLE İLGİLİ ANLAŞMALARINI KABUL ETMİYOR”

...komşu ülkelerle tek taraflı anlaşmalarını kabul etmediğini ..

A+A-

 

Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının, Rum Yönetiminin deniz bölgeleri tayin edilmesi ve hidrokarbon yataklarıyla ilgili araştırmalara başlanması için komşu ülkelerle tek taraflı anlaşmalarını kabul etmediğini Birleşmiş Milletlere (BM)’ye yinelemesi, Rum basında “Ankara Lefkoşa’nın MEB’le İlgili Anlaşmalarını Kabul Etmiyor” başlığıyla yansıtıldı.

Fileleftheros gazetesi, Türkiye’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Levent Eler’in, BM Genel Sekreteri Ban’a yönelik mektubunda, KKTC’nin New York Temsilcisi, Büyükelçi Mehmet Dana’nın mektubunun, BM Genel Kurulu resmi belgesi olarak yayımlanmasını ve Deniz Hukukunun bir sonraki bülteninde yayımlanmasını istediğini aktardı.

Gazete bu mektubun, Kıbrıslı Türklerin, Rum kesiminin BM’deki Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Nikos Emiliyu’nun BM Genel Sekreteri Ban’a gönderdiği, Türkiye’yle ilgili şikayet mektuplarına yanıt niteliğinde olduğunu yazdı.

Gazeteye göre, Türk ve Kıbrıs Türk tarafı mektupta, Rum Yönetiminin bölge ülkeleriyle olan tek taraflı anlaşmaları ve spesifik olarak da deniz yetki bölgeleri tayin edilmesi ve Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz araştırmaları yapılması gibi egemenlik konusuyla alakalı anlaşmaları, bu anlaşmaların Kıbrıs sorununun çözümünden önce yapıldıklarını savunarak reddediyor.

Gazeteye göre mektupta, KKTC’nin, New York’taki 66’ncı BM Genel Kurul toplantısı çalışmaları çerçevesinde, 21 Eylül 2011 tarihinde Türkiye ile Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması yaptığı ve Rum Yönetiminin tek taraflı faaliyetlerine yanıt olarak, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) şirketine 2011 yılında araştırma yapma izni verdiği de ifade edildi.

30 Mayıs tarihini taşıyan ve geçtiğimiz gün BM resmi belgesi olarak yayımlanan mektupta; “Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak, adil ve eşitlikçi paylaşım ilkesine dayanarak, Kıbrıs Rum tarafıyla işbirliği içerisinde, adanın doğal zenginlik kaynaklarının varlığını araştırmaya aynı zamanda bunlardan istifade etmeye hazır ve istekliyiz” ifadesine de yer verildi.

Simerini gazetesi ise “Yeni Tahrik Edici Hareket” başlığıyla yayımladığı haberinde, Ankara ve KKTC’nin,  BM Genel Sekreterine yönelik mektup aracılığıyla, “Kıbrıs Cumhuriyeti ve bunun uzantısı olan Kıbrıs MEB’ini tanımadığını” ifade ettiğini yazdı.

Politis ise “Anlaşmalar Tek Taraflı… Kıbrıslı Türklerden Türkiye Aracılığıyla BM Genel Sekreterine MEB İle İlgili Mektup” başlıklı haberinde, KKTC’nin, Türkiye’nin BM’deki Temsilciliği aracılığı ile BM’ye; Rum Yönetiminin üçüncü ülkeler ve yabancı şirketlerle MEB belirlenmesi ve hidrokarbon yataklarıyla ilgili araştırmalara başlanması için yaptığı tek taraflı anlaşmaları kabul etmediğini bildirdiğini yazdı.

Gazete, Kıbrıs Türk tarafınca ileriye götürülen argümanın, yapılan MEB belirleme anlaşmalarının tek taraflı olduğu; çünkü bunların Kıbrıs sorununun çözümünden önce yapıldıkları şeklinde olduğuna da yer verdi.

Öte yandan, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs’taki BM Barış Gücünün (UNFICYP) faaliyetleriyle ilgili raporunu, Temmuz ayının ilk haftasında BM Güvenlik Konseyi üyelerine sunmasının beklendiğini kaydeden gazete, UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasıyla ilgili kararın da Temmuz ayı sonuna doğru onaylanmasının beklendiğini ekledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.